Tânărul Ioan Kiș, despre noua generație: „Nu stăm în banca noastră, tăcând și lăsând capul plecat”
Voluntariatul îți oferă multe oportunități și, pe lângă lucrurile practice pe care de cele mai multe ori le înveți, ai ocazia să îți ieși din zona de confort și să cunoști alți oameni. De asta s-a convins Ioan Kiș, un tânăr din Întorsura Buzăului. Spune că, la cei 17 ani ai săi, obișnuia să fie o fire mai introvertită, însă faptul că s-a implicat în proiectele de voluntariat realizate pentru comunitate l-a ajutat să interacționeze mai ușor și cu oamenii pe care nu îi cunoaște. Ioan urmează să intre în clasa a XII-a, dar susține că vrea să continue și activitățile prin care simte că face ceva pentru cei din jurul său, pentru mai bine. Am vorbit cu el despre noua generație, sistemul de învățământ și ce planuri de viitor are, dacă va dori să rămână în România sau va pleca peste hotare. Interviul care urmează face parte din campania „Tineri fără etichete: 20 de portrete”. Rămâi până la final pentru a afla cum poți nominaliza chiar tu tineri despre care să scriem în paginile ziarului nostru și pe site-ul CovasnaMedia.ro.
- Ce te-a motivat să te implici în activități de voluntariat?
Motivația pot spune că nu a venit din inițiativă proprie, ci mai degrabă a fost una externă, primind îndemne de la persoane importante din viața mea să iau parte la astfel de acțiuni, iar odată cu primele acțiuni de voluntariat, unde am avut ocazia să cunosc persoane noi și foarte mișto, motivația a stat doar în dorința de crea relații noi și de a ajuta lumea, prin acțiuni destul de simple.
- De-a lungul timpului ai fost implicat și în Consiliul Elevilor. Ce presupune această activitate?
Activitatea de reprezentare a elevilor este una care pe cât sună de complexă și dificilă, pe atât este de frumoasă. Prin această activitate, elevii reprezentanți se asigură că interesele, dorințele și nevoile elevilor sunt auzite, și, mai ales, ascultate. Să fii elev reprezentant este în sine un privilegiu enorm, creezi relații mișto, cu oameni minunați, alături de care împărtășiți cel puțin un scop comun, acela de a face vocea elevilor ascultată. În prezent, din păcate, nu mai fac parte din nicio organizație de reprezentare a elevilor, acum fiind concentrat pe perioada ce urmează, clasa a XII-a.
- Mai ales ca elev care a decis să facă un pas în față și să își reprezinte colegii în luarea deciziilor, care crezi că este cel mai mare plus, iar mai apoi cel mai mare minus al sistemului de învățământ din România?
Consider că cel mai mare plus al sistemului de învățământ din România este fără îndoială reprezentat de voința profesorilor și dorința acestora de a educa elevii și a-i sprijini să devină oameni cu personalități minunate și educate, în ciuda salariilor reduse și a condițiilor din școli. Cât despre minus, este destul de dificil de selectat doar unul, însă eu consider ca principalul minus ar fi lipsa de interes a parlamentarilor români față de sectorul educațional, acest lucru resimțindu-se în rata absurd de crescută a analfabetismului funcțional din România.
- Cum crezi că ai contribuit, în mod concret, la comunitatea ta prin intermediul voluntariatului?
În ceea ce mă privește, am contribuit în mod concret la dezvoltarea comunității prin puterea exemplului. Multe persoane se feresc de munca voluntară, susținând că munca nu trebuie făcută pe gratis sau că nu merită timpul. Însă eu am demonstrat opusul prin videoclipuri și poze în care mă distram alături de alți voluntari în timp ce îmi făceam treaba, care nu trebuie privită ca o muncă obișnuită, fiind mai mult o experiență specială decât o activitate obositoare, așa cum tindem să credem. Voluntariatul îți oferă o mulțime de oportunități.
- Care este cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat ca voluntar și cum ai depășit-o?
La început, am avut probleme foarte mari cu socializarea, eu fiind o persoană cu un caracter mai introvertit, fiind de multe ori greu pentru mine să îmi fac curaj pentru a interacționa cu anumite persoane, pe care nu le cunoșteam. Însă stând și gândindu-mă la această nesiguranță a mea, am realizat că trebuie să o depășesc cu orice preț și așa am început să mă înscriu la activități de voluntariat fără vreun prieten sau cunoscut, astfel neavând de ales decât să socializez cu persoane diferite, pe care nu le cunoșteam, dar alături de care am creat amintiri și legături de prietenie.
- Ce sfat ai da altor tineri care doresc să se implice în voluntariat, dar nu știu de unde să înceapă?
Nu ezitați! Iar dacă aveți probleme în a interacționa cu lumea, așa cum am avut și eu, mai luați-vă prieteni alături de care să participați, și sunt convins că vă veți face amintiri minunate și veți dori să participați la cât mai multe activități de voluntariat.
- Care crezi că este cea mai mare prejudecată pe care generațiile mai mari o au față de tineri?
Nu puține sunt persoanele de la care am auzit această frază, cum că tinerii din ziua de astăzi nu mai știu să se comporte și nu mai au respect față de alte persoane. Și tot ce pot să spun este că sunt dezamăgit de cum, pentru generațiile mai mari, curajul de a spune lucrurilor pe nume, de a cere ce ni se cuvine și de a avea ambiția necesară pentru a îmbunătăți ceva în societate și chiar și în lume reprezintă lipsă de respect, pentru că nu stăm în banca noastră, tăcând și lăsând capul plecat, așa cum suntem învățați de mici.
- Cum vezi tu, ca tânăr, România? Este locul în care îți dorești să rămâi să construiești sau te gândești să pleci în altă țară care, poate, îți va oferi mai multe oportunități?
Este cert că, pentru tineri, este foarte dificil în aceste momente să se întrețină de la o lună la alta într-un apartament închiriat, darămite să-și mai și construiască o casă sau să își întemeieze o familie, de aceea avem și atât de mulți tineri plecați în străinătate. Însă eu nu am în plan să părăsesc țara prea curând, voi face tot posibilul să construiesc ceva aici, din care să reușesc să mă întrețin și să-mi ating toate obiectivele, ajutând și comunitatea în același timp.
- Ce planuri ai pentru viitorul mai apropiat? Mă gândesc la alte proiecte personale sau de voluntariat pe care le planifici, alegerea facultății sau altele.
În prim-plan este alegerea facultății, deoarece urmează să intru în clasa a XII-a și doresc să mă hotărăsc și să mă pregătesc din timp cu ce vreau să fac mai departe. Cât despre alte planuri, îmi propun să mă implic activ într-o asociație care are la bază sectorul educațional și evident să continui cu voluntariatul și să particip la cât mai multe activități de genul.
----
În acest an, când ziarul Observatorul de Covasna a împlinit 20 de ani, am decis să dedicăm o campanie tinerilor, pentru ca ei să fie în centrul atenției noastre, căci, până la urmă, ei sunt viitorul. Așa a luat naștere campania „Tineri fără etichete: 20 de portrete”, prin care vrem să le oferim tinerilor covăsneni un spațiu în care să se exprime, astfel încât să aflăm și noi ce gânduri, ce așteptări, ce frământări sau nemulțumiri au.
Poți să propui chiar tu tineri despre care să scriem în paginile ziarului nostru și în online. Dă-ne un mesaj pe Facebook, Instagram, WhatsApp (0752.212.058) sau e-mail: iulia.draghici@comparty.org cu propunerea ta. Avem nevoie de numele complet, contact (telefon, e-mail, Facebook, Instagram – orice modalitate prin care putem să luăm legătura) și argumentele pentru care merită să intre în campania noastră. Tânărul pe care îl propui trebuie să aibă o vârstă cuprinsă între 14 și 25 de ani.
Așteptăm propunerile tale până pe 10 iulie!
Sursa foto: arhivă personală Ioan KIș