ACTUALITATE 6 ianuarie 2011

Tamas Sandor şi Antal Arpad şi-au depus cererile pentru cetăţenia maghiară

de Covasna Media | 172 vizualizări
În prima zi lucrătoare a acestui an, pe 3 ianuarie, președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, şi primarul mun. Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, au fost primii cetăţeni din acest an care au depus câte o cerere pentru obţinerea cetăţeniei maghiare. Cei doi, însoţiţi de familii, au ajuns la Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc luni dimineaţă la ora 10 pentru a depune actele necesare obținerii cetățeniei.

În prima zi lucrătoare a acestui an, pe 3 ianuarie, președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, şi primarul mun. Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, au fost primii cetăţeni din acest an care au depus câte o cerere pentru obţinerea cetăţeniei maghiare. Cei doi, însoţiţi de familii, au ajuns la Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc luni dimineaţă la ora 10 pentru a depune actele necesare obținerii cetățeniei.

Din punctul de vedere al preşedintelui CJ Covasna, Tamas Sandor, faptul că şi-au depus printre primele persoane documentele pentru obţinerea cetăţeniei maghiare poartă un mesaj important pentru locuitorii din zonă. Mesajul se referă la a avea cetăţenie maghiară dar să muncească şi să trăiască acasă, în Ţinutul Secuiesc.

„Nu am cerut cetăţenia maghiară atunci când am locuit, împreună cu soţia, la Budapesta, timp de cinci ani, ci am solicitat-o acasă, în România. Nu există nici o îndoială că la Budapesta e mai uşor să trăieşti ca cetăţean maghiar, dar numai acasă merită să trăieşti”, a completat preşedintele CJ Covasna.

”Vreau să trăiesc ca cetăţean maghiar în Ţinutul Secuiesc la fel ca bunicii şi părinţii mei. Acesta e motivul pentru care solicit cetăţenia maghiară şi mă adresez tuturor secuilor să ni se alăture”, a explicat Tamas Sandor.

În opinia lui, maghiarii din Ţinutul Secuiesc au trăit şi până acum cu faţa întoarsă spre Budapesta, iar acum a sosit momentul regularizării acestui fapt, în mod oficial.

Primarul Antal Arpad consideră acest act în primul rând unul emoţional deoarece îi place să fie maghiar, iar maghiarii sunt aceeaşi naţiune oriunde în lume.

„Aici, în Ţinutul Secuiesc putem să ne imaginăm viaţa ca cetăţeni maghiari şi români. Ne-am prezentat printre primii ca să arătăm că acei maghiari din Transilvania care vor să beneficieze de această oportunitate nu trebuie să se teamă de eventuale represalii” - a subliniat edilul din Sfântu Gheorghe.

Conducătorilor administraţiilor publice locale din judeţul Covasna li s-au mai alăturat şi preşedinţii consiliilor judeţene din Harghita şi Mureş, Borboly Csaba şi Lokodi Edit Emoke, dar şi primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert.

Autoritățile ungare au anunțat că vor face o prioritate din acordarea dublei cetăţenii etnicilor maghiari care trăiesc în ţările vecine. Dubla cetățenie vizează aproximativ 3,5 milioane de persoane, majoritatea aflându-se în România şi în Slovacia, dar și în Serbia, Austria, Ucraina și Croația.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
dodo, 10 ianuarie 2011
PAI EI STIU CEL MAI BINE, CA LOR LE ZIC.SI ORICUM ASTA II DOARE RAU DAR NU SE LASA.
costel, 9 ianuarie 2011
ce sa faca astia in SUA ca acolo le e frica sa deschida gura sa manance , dar sa-si mai si ceara si drepturile. Ii stringe cu usa myster prezident al americii.ei fac cucurigu mare la noi in tara PT citeste integral
virgil dogaru, 9 ianuarie 2011
TINUTUL SECUIESC NU EXISTA , AICI E ROMANIA Si daca tot aveti dubla cetatenie sa ne trimiteti si noua o vedere de pe malul acelui lighean cu apa numit Balaton mars in fundul asiei cu voi mancatori citeste integral
dodo, 8 ianuarie 2011
bine spus CIOROI ca doar cei din H le zic TIGANI ROMANESTI HA HA HA
Gilu, 8 ianuarie 2011
"eventuale represalii" ??? mostra de gandire a stimabililor...
LEVI, 7 ianuarie 2011
CE PUTEA CEI DOI CIOROI SA CEARA, DOAR SUNT PLATITI DIN BANII ROMANILOR.
ion, 7 ianuarie 2011
Tare asta cu doi boschetari pe o bordura Vasy. Pai ce sa faca nefericitii astia in SUA, cred ca nu ar rezista nici 2 saptamani si s-ar intoarce val vartej in Romania. Aici ei se pot desfasura caci citeste integral
vasy, 7 ianuarie 2011
WOOW....aia da realizare primare,nu ma incurca cu nimic si nici nu ma deranjeaza,bravo voua,Am inteles ca asa veti intra mai usor si in SUA sa va cautati de munca,chiar va poftesc,mult noroc peste citeste integral
GOGU DIN HETEA, 7 ianuarie 2011
SI PE VOI VA ASTEPT LA HETEA DOAR SUNTETI ACASA
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.