ACTUALITATE 18 iunie 2021

Tamás Sándor, despre situația urșilor: „Vom organiza și un miting; dacă nu se aude, atunci să se vadă”

de Iulia Drăghici - Taraș | 3542 vizualizări

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a declarat joi, într-o conferință de presă, că se va organiza un nou protest la București, dacă autoritățile centrale nu vor acționa ferm în ceea ce privește gestionarea populației de urși. 

Problema, spune el, vine de la faptul că organizațiile non-guvernamentale de protecția mediului pun presiune pe Guvern și astfel, deși ministrul mediului, Tánczos Barna (UDMR), „are tăria de a lua decizii conform legislației în vigoare”, nu o poate face fără acordul Executivului. 

„În lunile care au trecut am stat lângă domnul ministru (n.red. al mediului), împreună cu specialiștii din vânătoare, am dat câteva idei, s-a întocmit un proiect de modificare și etapizare unde am vrea să ajungem să restabilim echilibrul între om și animal, în general, și între om și avuția omului și urs, în special. (...) Verzii întunecați fac o presiune enormă, nu numai pe domnul ministru, pentru că domnul ministru ar avea tăria de a lua decizii de altfel conform legislației în vigoare, numai că în spate și în interiorul administrațiilor și pe umărul Guvernului și a României este o presiune enormă”, a declarat joi Tamás Sándor. 

Acesta a precizat că s-au organizat și întâlniri cu reprezentanții asociațiilor de vânătoare din mai multe zone din țară, pentru că „nu numai la unguri sunt probleme cu urșii, ci și în Argeș, Brașov, Neamț, Vrancea și așa mai departe”. 

În plus, Tamás Sándor a dezvăluit și că se pregătește organizarea unui protest, care va avea loc la București. 

Vom organiza și un miting. Nu vreau să vă spun încă data, până nu vom vedea etapizarea, dar vom organiza și un miting, dacă nu se aude, atunci să se vadă”, a spus președintele CJ Covasna. 

Tamás Sándor a spus și că ministrul Mediului a făcut adrese către state din Europa să primească urși care pot fi transportați din România, dar că a primit răspunsuri negative de la fiecare dintre acestea. 

Elveția, Austria și alte state au acceptat cândva să fie recoltați toți urșii din țările respective exact pentru acest lucru, pentru că prețul vieții omului și avuției omului a fost mai mare. Acum nu mai vrea nimeni. Domnul Tánczos a și declarat că dânsul a scris scrisori și are răspunsurile de la statele respective, că noi România transportăm urșii acolo, dar nimeni nu mai vrea. Însă ei vor să ținem noi pe seama noastră”, a spus președintele CJ Covasna și președintele UDMR din județ. 

Un protest generat de conflictul om-urs a avut loc și în iulie 2017, în fața Ministerului Mediului. Atunci, coordonatorii acțiunii au obținut promisiuni de la Grațiela Gavrilescu, ministrul de atunci, că va fi emis un ordin de ministru privind cota de intervenție pe carnivorele mari, pentru 175 de urși.

Mitingul a generat și atunci discuții și dezbateri cu argumente pro și contra. Pe de o parte au fost cei care au spus că nu este posibil ca oamenii să trăiască zi de zi cu teama că se vor întâlni pe drum cu ursul sau că le va ataca animalele și recoltele. Pe de alta, există și temerea că se încearcă reintroducerea sistemului de vânătoare la trofeu, lucru care nu numai că nu ar rezolva conflictul om-urs, ci l-ar agrava, spuneau atunci specialiști în protecția mediului, dar se discuta și de faptul că problema urșilor este o consecință a neglijenței oamenilor, prin tăierile ilegale de pădure.

După aproape cinci ani, situația pare a fi trasă la indigo. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.