ACTUALITATE 5 iulie 2010

Tăierile de salarii lasă administraţia fără angajaţii valoroşi

de Covasna Media | 504 vizualizări
Majoritatea profesioniştilor din administraţie alege sectorul privat odată că tăierea a 25% din salarii Reducerile salariale din sectorul bugetar, care se vor simţi concret din această lună, pun pe jar primăriile din judeţ, acestea temându-se că vor pierde din angajaţii şi aşa puţini la număr. Acest aspect este agravat şi de reducerile de personal, anunţate ca măsură anti-criză. Una dintre cele mai grave situaţii pare a fi la Întorsura Buzăului, unde deşi nu

Majoritatea profesioniştilor din administraţie alege sectorul privat odată că tăierea a 25% din salarii

Reducerile salariale din sectorul bugetar, care se vor simţi concret din această lună, pun pe jar primăriile din judeţ, acestea temându-se că vor pierde din angajaţii şi aşa puţini la număr. Acest aspect este agravat şi de reducerile de personal, anunţate ca măsură anti-criză. Una dintre cele mai grave situaţii pare a fi la Întorsura Buzăului, unde deşi nu există probleme de funcţionare cauzate de numărul şi aşa redus de angajaţi, oamenii sunt speriaţi de scăderea salariilor.

„Nimeni nu se bucură de scăderile salariilor, dar nici nu prea au unde pleca oamenii, în zona aceasta. Greul însă nu este acum, ci urmează în două-trei luni, când se vor termina rezervele şi va veni apoi perioada rece care va aduce facturi ridicate la încălzire”, este de părere primarul Leca Băncilă.

Potrivit acestuia, Primăria Întorsura Buzăului are acoperit necesarul de funcţionari publici, însă are unele lipsuri, cum ar fi la departamentul juridic, unde nu există jurist.

„Deocamdată nu pot spune exact ce modificări vom face pentru că nu avem date concrete. Nu vreau ca oamenii să intre în panică, dar probabil vom face nişte restructurări, pe partea de gospodărire. În rest, nu mai putem decât să ne plângem de milă”, a mai spus primarul Băncilă.

La Primăria Târgu Secuiesc, concedierile au fost evitate prin desprinderea de autorităţile locale a unor servicii precum Gosp Com sau Aqua Com.

„Acum ne descurcăm absolut la limită, dar odată ce se vor resimţi tăierile de salarii va fi mai rău. Deja oamenii se plâng, mulţi au spus că vor pleca, mai ales dacă se va ajunge în situaţiile în care un şef de departament va câştiga acelaşi salariu ca şi un măturător de stradă. Deocamdată nu pleacă nimeni şi nici de mari specialişti nu putem vorbi, că la salariile din administraţie nu stau astfel de oameni, eventual îşi fac stagiul aici, după care pleacă spre domeniul privat”, a declarat viceprimarul municipiului Târgu Secuiesc, Szarvadi Jozsef.

Primarul din Baraolt, Nagy Istvan, nici nu vrea să audă de concedieri, în condiţiile în care nici în prezent organigrama Primăriei nu este acoperită.

„Nici aşa nu ne descurcăm, aşa că odată cu scăderea salariilor va fi şi mai rău, pentru că vor pleca profesioniştii şi vor rămâne cei care nu au unde să meargă pentru că nu sunt performanţi. Nici alţi profesionişti nu avem de unde lua în loc, că asta e o zonă închisă”, a explicat Nagy Istvan.

În ceea ce priveşte situaţia de la Primăria Sfântu Gheorghe, primarul Antal Arpad şi-a exprimat de mai multe ori teama că, odată cu reducerile salariale, cei mai buni vor părăsi instituţia, în vreme ce aceia mai puţin capabili se vor agăţa de funcţie pentru siguranţa unui loc de muncă. Dincolo de acest aspect, mai mulţi funcţionari din Primăria Sfântu Gheorghe au ales deja să se pensioneze anticipat, preferând să stea acasă pe aceiaşi bani pe care i-ar fi primit dacă lucrau. Potrivit lui Antal Arpad, Primăria Sfântu-Gheorghe a fost părăsită şi de unii angajaţi tineri, care au plecat de la un salariu de funcţionar de 800 de lei în sistemul privat, la salarii de aproape 2.000 de lei.

Primarul Antal şi-a exprimat regretul că din instituţie pleacă în general cei capabili, astfel că urmările măsurilor anti-criză nu fac nici măcar ca Primăria să scape de acei angajaţi care nu sunt atât de eficienţi sau performanţi.

Monica Vajna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 11

Adaugă comentariu
gogu, 9 iulie 2010
pompierii plecam fiindca nu mai putem sa ne platim datoriile la stat si banci si avem si familii
ladoga, 5 iulie 2010
Zona de la Baraolt este inchisa mai degraba din cauza conducerii judetene, care nu repara drumurile judetene 122, resp. 131, nu repara podul de la Aita Mare, cu panoul tinutului secuiesc, cu tot. Apoi citeste integral
radu_cu, 5 iulie 2010
Lucru la privat este greu in tara asta unde asa zisi patroni sunt de fapt stapani.Vedeti diferentele intre patroni de afara si asa zisi patroni de la noi.
gigi, 5 iulie 2010
Unde sa plece? La privat? Eu zic ca majoritatea prefera 75 % din salariu fata de lucrul la privat. Prietenii stiu de ce. Cu unele exceptii. Si eu am fost bugetar cu ani in urma si cunosc spiritul si citeste integral
marietta, 5 iulie 2010
Nu asta am vrut sa spun, imi pare rau daca s-a inteles asta. Departe de mine gandul de a clasifica in vreun fel oamenii in functie de limba vorbita. Comentariul meu cu investitiile lipsa in zona, din citeste integral
Cititor, 5 iulie 2010
Marietta. nu pot sa fiu de acord nici cu tine nici cu altii care clasifica oamenii dupa limba vorbita. Dar, daca te preocupa de ce nu au venit investitori in judet, cum s-au "privatizat" fabriciile, citeste integral
lili, 5 iulie 2010
Afirmatiile Dlui primar Antal spun multe despre modul in care se fac angajarile. Despre oameni neperformanti de care nu pot scapa, angajati pe pile, relatii sau culoare politica. Ce performanta sa mai citeste integral
marietta, 5 iulie 2010
"Nici alţi profesionişti nu avem de unde lua în loc, că asta e o zonă închisă”, a explicat Nagy Istvan Ani de zile , pe vremea fostului primar investitiile in zona au fost blocate de frica citeste integral
Janos Iuhas, 5 iulie 2010
De plecat ar pleca ei dar unde.
reluc, 5 iulie 2010
ipocrizie , ipocrizie . in administratie nu ai nevoie de oameni asa capabili ci de oameni binevoitori si mai putini aroganti.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.