Tăierea și transportarea copacilor din zonele rezidențiale: clarificări privind procesul administrativ
Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a explicat recent (AICI) procedura care trebuie urmată pentru tăierea și îndepărtarea copacilor din zonele rezidențiale. Mai jos vă prezentăm câteva clarificări cu privire la administrarea și plata costurilor.
Un copac poate fi tăiat într-o zonă verde rezidențială dacă a crescut prea înalt și ar putea reprezenta un pericol pentru locuitori. În alte cazuri, copacii pot fi tăiați doar în situații justificate corespunzător: dacă sunt în mod clar bolnavi, uscați sau se află în imediata apropiere a pereților sau ferestrelor unei clădiri. În toate celelalte cazuri, se recomandă toaletarea copacilor.
Întreținerea spațiilor verzi din zonele rezidențiale este responsabilitatea asociațiilor de proprietari, inclusiv tăierea și îndepărtarea copacilor, dar numai în conformitate cu reglementările în vigoare.
În cazul în care o asociație de proprietari nu taie mai mult de 20 de metri cubi de arbori într-un an, nu este necesar să apeleze la o firmă certificată de tăiere de arbori pentru a efectua lucrările, în conformitate cu articolul 62/(3) din Codul silvic nr. 46/2008, astfel cum a fost modificat în 2020.
Tăierea sau toaletarea arborilor se efectuează în conformitate cu următoarea procedură:
În cazul în care locuitorii decid să taie un copac, este necesar acordul majorității rezidenților (jumătate plus unu) și o justificare temeinică pentru tăiere. În acest caz, trebuie depusă o cerere de tăiere la primărie, cererea fiind făcută de către Asociaţia de proprietari și însoțită de o listă de semnături ale majorității locuitorilor.
După obținerea permisiunii de la municipalitate, este necesară o cerere către Ocolul Silvic Privat Hatod, care va ștampila și va elibera un permis de transport pentru copacul tăiat.
Documentele solicitate de la Ocolul Silvic trebuie completate de către asociațiile de locatari și pot fi obținute de la compartimentul de relaţii cu Asociațiile de Proprietari din cadrul Primăriei.
După obținerea autorizațiilor, asociațiile de proprietari vor contacta un furnizor de servicii specializat care va efectua lucrările necesare: tăierea sau toaletarea copacilor și îndepărtarea părților tăiate.
Procedura este aceeași pentru tăierea copacilor și pentru toaletarea ramurilor, indiferent de mărimea plantelor. Este responsabilitatea președintelui asociației de proprietari să se asigure că lucrările sunt efectuate în mod corespunzător, și anume să obțină autorizațiile, să taie copacii, să taie ramurile și să le transporte. Costul lucrărilor este plătit din bugetele asociaţiilor.
(Sursa: comunicat Primăria Sfântu Gheorghe)