ACTUALITATE 8 decembrie 2011

Tăierea porcilor, între tradiţii şi reguli europene

de Székely Emőke | 2627 vizualizări
Se apropie Sărbătorile, iar tăierea porcilor este un obicei păstrat cu sfinţenie în unele zone. Uniunea Europeană impune însă reguli stricte în ceea ce priveşte sacrificarea animalelor. Se spune că porcul trebuie tăiat de Ignat, pe 20 decembrie, dar multă lume nu mai are...

Se apropie Sărbătorile, iar tăierea porcilor este un obicei păstrat cu sfinţenie în unele zone. Uniunea Europeană impune însă reguli stricte în ceea ce priveşte sacrificarea animalelor.

Se spune că porcul trebuie tăiat de Ignat, pe 20 decembrie, dar multă lume nu mai are răbdare şi taie animalele mai repede, pentru a avea timp să pregătească preparatele pentru masa de Sărbători. Deocamdată suntem în postul Crăciunului, dar cum zilele trec, tot mai mulţi se gândesc la friptura de la masa de Crăciun, la sarmale, cârnaţi sau caltaboş.

Protecţia animalului vs tradiţie

Directorul Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna, Siko-Barabasi Sandor, ne-a declarat că potrivit legii, animalul care urmează să fie sacrificat trebuie mai întâi asomat. Este o lege europeană care vine în contradicţie cu tradiţiile de pe meleagurile noastre. Ţăranii spun că porcul trebuie să urle pentru a i se scurge sângele, pe când cei din UE şi cei de la organizaţiile de protecţie a animalelor militează pentru asomare – o metodă mai „omenească” de a sacrifica porcul de Crăciun. Asomarea porcului se face de către medicul veterinar, cu ajutorul unui pistol cu glonţ captiv.

Examen trichineloscopic şi crotalii predate

O regulă de bază la tăierea porcului este examinarea cărnii. Odată ce gospodarul îşi taie porcul de Crăciun, trebuie să meargă la medicul veterinar de circumscripţie pentru a efectua examenul trichineloscopic al cărnii. Anul trecut în judeţul Covasna nu s-a semnalat niciun caz de îmbolnăvire cu trichineloză, dar acest lucru nu poate fi o garanţie pentru nimeni. Preţul acestui examen este în jurul a 10 lei, iar rezultatul îl aflaţi pe loc. Specialiştii DSVSA vă sfătuiesc să nu consumaţi carne de la animalul sacrificat înainte de a fi siguri că acesta a fost sănătos.

Crotaliile animalelor sacrificate trebuie predate medicului veterinar de circumscripţie, odată ce duceţi carnea la control. Pe baza acestor crotalii animalele sacrificate vor fi scoase din sistem. Este important de reţinut, crotaliile trebuie scoase din urechea animalului imediat după sacrificare, nu după ce porcul este pârjolit, iar crotaliile sunt doar scrum.

Preţuri de la ţară

Fermierii moderni îşi comercializează produsele şi pe internet, la o simplă căutare găsim oferte pentru vânzare de porci, de carcase, de jumătăţi de porc, aşa că are de unde alege clientul. Preţul kilogramului de porc viu variază, de la 7 la 10 lei, iar un porc întreg ajunge să coste şi 1.500 de lei. Dacă vi se pare prea mult, aflaţi că sunt şi producători mici care vând carne cu 15 lei kilogramul. Veterinarii atrag însă atenţia să nu cumpăraţi carne decât de la unităţi autorizate sanitar-veterinar, altfel vă riscaţi sănătatea.

Situaţia în magazine

Pentru cei care nu doresc să se complice cu tăierea porcului sau cu prepararea produselor tradiţionale, există varianta cumpărării acestora de la magazin. Aici preţurile sunt mai ridicate, dar, cel puţin înainte de sărbători, aceşti comercianţi nu duc lipsă de clienţi. Carnea de porc costă la magazin între 15 şi 25 de lei kilogramul. Comercianţii spun că de sărbători lumea cumpără de obicei carne de porc, fiecare după posibilităţi: pensionarii mai puţin, dar sunt şi persoane care cumpără câte 10 kilograme.

Varianta de mijloc – cârnat de casă din carne de la magazin

Maria Iovan este o gospodină din Sfântu-Gheorghe care crede că în comerţ nu se găsesc cârnaţi atât de buni precum ai ei, de aceea înainte de Crăciun cumpără ingredientele şi îşi face ea singură cârnaţii. „Cumpăr de obicei 20 de kilograme de carne, şi fac eu cârnaţii după reţeta învăţată de la mama. Cam în perioada asta mă ocup de asta, pentru ca până la Crăciun cârnaţii să poată fi şi afumaţi. Îi duc la ţară, unde avem afumătoare, după care îi aduc înapoi. Nu prea mi se pare rentabil să tai un porc, de aceea mai bine cumpăr carnea de la magazin” – ne-a declarat ea.

Unii păstrează obiceiul cu sfinţenie

Nu prea mai vedem sacrificare de porci prin spatele blocurilor, ca în anii ’90, dar sunt încă mulţi orăşeni care în această perioadă a anului se duc la ţară pentru a tăia porcul. Vasile Neculici este originar dintr-un sat din Vrancea. „În fiecare an de Crăciun merg acasă cu familia şi tăiem porcul după datinile străvechi. În fiecare primăvară cumpărăm purcei, pe care îi creşte fratele meu, care stă în sat. Înainte de sărbători se adună toată familia şi tăiem mai mulţi porci. Femeile pregătesc caltaboş, tochitură, răcituri, cârnaţi, de toate. Aşa fac de când mă ştiu, şi nu am de gând să schimb acest obicei” – ne-a povestit Vasile Neculici.

Criză sau nu, masa de Crăciun va fi una bogată în multe case. Variante sunt pentru toate buzunarele şi toate gusturile. Iar dacă nu doriţi să staţi în bucătărie la gătit, puteţi apela la serviciile restaurantelor sau ale firmelor de catering.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Ina, 20 decembrie 2011
Am ajuns astazi la serviciu, in mijlocul orasului, la ora 9.00 dimineata, si intr-o curte cu pretentii se taia un porc! Eu nu am auzit asa urlete niciodata... Am sunat la 112... nu stiu ce se va citeste integral
Gabi, 14 decembrie 2011
Ce legatura o fi intre crestinism, care cel putin in teorie propovaduieste toleranta, bunatatea sufleteasca si alte cele din aceeasi sfera, si acesto obicei barbar. Sa ucizi cand trebuie sa te citeste integral
arpi, 8 decembrie 2011
``Asomare – o metodă mai „omenească”``dar nesanatoasa pentru om, singele se coaguleaza destul de repede si ramane in carne nu toate legile europene sant corecte si bune pentru omul de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.