ACTUALITATE 11 mai 2014

Tabăra de elevi de la Zăbala va fi modernizată [FOTO]

de Székely Emőke | 210 vizualizări

Lucrările vor fi efectuate din sponsorizări, cu ajutorul voluntarilor

Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe a primit în folosință de la Consiliul Județean Covasna tabăra de elevi de la Zăbala, iar directorul instituției, Gáj Nándor, spune că primele grupuri de elevi vor petrece zile de neuitat în această vară. Dat fiind faptul că tabăra se află în stare degradată și bani pentru modernizări nu prea sunt, lucrările vor fi efectuate din sponsorizări, cu ajutorul voluntarilor.

Tabăra nimănui

Taberele școlare din județul Covasna au fost pline odinioară, apoi parcă nimeni nu le-a mai vrut și astfel s-au degradat considerabil. Dacă tabăra de la Pădureni, aflată în administrarea Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJTS) Covasna, este pusă la punct și deschisă pe tot parcursul anului, taberele de la Zăbala, Crasna și Comandău au fost ignorate. Acestea din urmă au ajuns în administrarea Consiliului Județean în anul 2009, iar la finele anului trecut tabăra de la Zăbala a fost cedată Școlii Populare de Arte și Meserii. Directorul Gáj Nándor a solicitat tabăra pentru că, spune el, școala are numai de câștigat de pe urma ei.

După ce am primit tabăra în iarnă, în primăvară am început să analizăm situația și să evaluăm starea în care se află amplasamentul. Am constatat că avem nevoie de 50.000 de lei pentru renovări, bani pe care nu îi avem. Ne-au sărit însă în ajutor mai multe organizații de tineret, care s-au oferit să ne ajute cu specialiști, și astfel în perioada următoare vom munci pentru ca tabăra să fie funcțională. De exemplu, la sfârșitul săptămânii tinerii de la Harit au venit și au muncit la renovarea taberei, iar peste două săptămâni vor veni cei de la Caritas, în jur de 30 de voluntari, printre care și specialiști, și astfel cred că vom reuși să punem la punct cât de cât amplasamentul” – a declarat Gáj Nándor. Acesta a precizat că între timp au făcut și un logo al taberei, pe care îl vor folosi la diferite evenimente.

Ajutor de la Biserică

Terenul pe care sunt construite căsuțele din tabăra de la Zăbala aparține Bisericii Reformate din comună, iar Gáj Nándor ne-a spus că a primit ajutor și de la Biserică. „Preotul din localitate va participa cu câțiva localnici la lucrările de renovare, și de asemenea, chiria pe care o vom plăti pentru folosirea terenului va fi reinvesti. Cei de la Biserica Reformată ne-au spus că vor cumpăra mașini de spălat, ustensile de bucătărie și alte bunuri necesare în tabără, așadar deschiderea este maximă, ceea ce ne bucură” – spune Gáj Nándor.

Proiecte culturale

După ce tabăra va redeveni funcțională, aici vor avea loc diferite evenimente. În primul rând va fi un loc unde elevii Școlii Populare de Arte și Meserii vor putea merge în tabără, dar va fi deschis și celor care doresc să aibă parte de o experiență de tabără ca odinioară. „Pentru noi este un câștig pentru că nu va mai trebui să ducem elevii noștri în alte părți, avem tabăra și vor merge acolo. Ne-am gândit deja la o tabără de chitară, care va avea loc în luna iulie, iar în septembrie vom organiza o tabără de muzică” – spune Gáj Nándor.

Mâncare de la Târgu Secuiesc

Prețul unei nopți de cazare în tabăra de la Zăbala va fi de 25 de lei, iar mâncarea va fi adusă în sistem catering de la Târgu Secuiesc. La Zăbala pot fi cazate 80 de persoane, iar directorul spune că pe termen lung se gândesc ca amplasamentul să devină rentabil. „Așteptăm să se deschidă noile linii de finanțare și sperăm să câștigăm un proiect prin care să renovăm în totalitate tabăra. Cred că există un potențial imens și merită să investim, pentru că la Zăbala aerul este curat, tabăra este la marginea pădurii, așadar aduce un plus și din punct de vedere al sănătății” – spune Gáj Nándor.

Școala Populară de Arte și Meserii a primit și tabăra de la Comandău. Cu toate că aceasta nu se poate folosi, Gáj Nándor spune că au în vedere și renovarea acestui amplasament. Spune că acesta trebuie practic reconstruit și că au deja un studiu de fezabilitate, însă în lipsa unui proiect european nu vor putea construi tabăra de 40 de locuri.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.