ACTUALITATE 17 ianuarie 2011

Sute de proiecte pentru infrastructura judeţului Covasna

de Monica Vrânceanu | 573 vizualizări

Consiliul Județean (CJ) Covasna va depune 151 de proiecte la Ministerul Dezvoltării și Turismului (MDT), valoarea totală a acestora fiind de peste 800 de milioane de lei și finanțarea urmărindu-se a se obține în cadrul Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI). Proiectele CJ Covasna au fost prezentate de administratorul public al județului, Klarik Laszlo, iar acestea urmează să fie depuse astăzi la Minister.

CJ Covasna a inclus în proiectele sale programe de reabilitare a infrastructurii drumurilor, sisteme de canalizare şi epurare a apelor, alimentarea cu apă a localităţilor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru populaţia din mediul rural.

În cadrul subprogramului intitulat „Reabilitare şi modernizare - 10.000 de kilometri de drumuri de interes judeţean şi drumuri de interes local”, CJ Covasna va depune 42 de documentații, şase dintre acestea vizând drumuri judeţene, două  poduri şi 34 referindu-se la drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi chiar străzi.  Valoarea totală a acestor proiecte este de 468,32 milioane lei, bani cu care ar urma să fie reabilitaţi 265,56 de kilometri de drumuri județene și 138,48 de kilometri de drumuri locale. Printre drumurile prioritare pentru CJ Covasna la acest capitol se numără Balvanyos - Târgu Secuiesc - Bixad, Sfântu Gheorghe - Ilieni - Brașov și Târgu Secuiesc - Lemnia - Sânzieni.

Alte 26 de proiecte vizează programul de alimentare cu apă a localităţilor prin care ar urma să fie modernizată o suprafață de 255 de kilometri, valoarea programului fiind de 103 milioane de lei. Pe sisteme de canalizare şi epurare a apelor uzate vor fi depuse 29 de documentaţii în valoare de peste 188 de milioane lei.

Calitate pentru mediul rural

Pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru populaţia rurală au fost elaborate 54 de documentații în valoare de 67 milioane lei. Acestea se referă construcţia sau reabilitarea unor săli și baze de sport, reabilitări de cămine culturale, dispensare și instituții de învățământ, reabilitări de primării și realizarea de case mortuare conform prevederilor impuse de Uniunea Europeană.

Administratorul Klarik Laszlo a arătat că CJ Covasna țintește spre atragerea a cât mai multor fonduri, însă chiar dacă este clar că nu se va obține finanțare pentru toate documentațiile ce vor fi depuse, PNDI are bătaie pe mai mulți ani, ceea ce face ca proiectele să poată primi bani și în anii care urmează.

În acest context, CJ Covasna a anunțat semnarea în perioada următoare a contractului de execuție pentru reabilitarea DJ 121, legătura între orașele Târgu Secuiesc și Covasna. Valoarea acestei investiții va fi de peste 61 de milioane de lei, contractul de finanțare a fost semnat în 2009, banii vin prin Programul Operațional Regional, iar odată cu semnarea contractului, lucrările vor putea fi demarate imediat, dacă starea vremii va permite acest lucru.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Jeno, 17 ianuarie 2011
SI Valea Crisului? Ca nu se mai poate trai !Disperarea oamenlor e la limita!
pita-gora, 17 ianuarie 2011
Semn ca se apropie alegerile. Au uitat ca unele proiecte au mai fost depuse si in 2008. Nu va faceti secui sperante desarte ca de promis nu-i doare gura. Cu atatia 'j de mii de km citeste integral
lili, 17 ianuarie 2011
PDL plateste cu bani grei pompati in zona secuimii sandramaua de la guvernare cu UDMR.... las' ca-i bine, zona era izolata, asa ii mai cresc sansele sa devina atractiva pentru investitori... dea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.