ACTUALITATE 13 martie 2017

Sute de kilograme de peşti morţi pe două lacuri din judeţ

de Iulia Drăghici - Taraș | 5448 vizualizări

Sute de kilograme de peşti morţi au ieşit la suprafaţa a două lacuri din judeţul Covasna odată cu topirea gheţii. Este vorba despre lacul din zona Gării municipiului Sfântu Gheorghe şi despre lacul Sântionlunca. Potrivit autorităţilor, moartea peştilor a survenit cel mai probabil din cauza lipsei de oxigen, generată de scăderea volumului de apă şi de îngheţ.

Luni dimineaţă o echipă formată din reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) din judeţul Covasna au luat probe şi au analizat situaţia lacului din Sfântu Gheorghe, ca urmare a sesizărilor primite de la cetăţeni.

pesti morti - Santionlunca (2)Potrivit directorului de la Garda de Mediu Covasna, Lucian Cândea, lacul din zona Gării se află în administrarea Primăriei Sfântu Gheorghe şi aceştia au la dispoziţie 7 zile să cureţe apa şi să ducă peştii morţi la o unitate de incinerare.

„Nivelul apei a fost foarte mic, iar în această iarnă lacul a îngheţat aproape până la fund. După dezgheţ au ieşit peştii la suprafaţă. (...) Probleme de acest fel sigur vor mai apărea în astfel de „braţe moarte”, cu apă stătătoare, acum, după dezgheţ. (...) În cazul lacului din Sfântu Gheorghe am încheiat o notă cu Primăria, administratorul lacului, şi s-a dat termen o săptămână să îl cureţe şi să ducă peştele la unităţi specializate pentru incinerare”, ne-a declarat Lucian Cândea.

Şi directorul executiv al DSVSA, dr. Sikó Barabási Sándor, a confirmat că deşi nu sunt gata în acest moment analizele pentru probele preluate luni dimineaţă, cauza probabilă a morţii acestor peşti este, într-adevăr, asfixierea.

„Din experienţa anilor trecuţi vă pot spune că de obicei în această perioadă peştii se confruntă cu lipsă de oxigen. (...) Am mai avut de mai multe ori această problemă. După ploi mai abundente, după topirea zăpezii, se întâmplă ca în apele foarte tulburi nisipul să astupe branhiile şi peştii să nu primească destul oxigen sau din cauza acestor ierni aşa mai grele, în urma cărora îngheaţă luciul apei, peştii din aceste zone de lacuri să nu primească suficient oxigen. Nu pot să spun 100% încă, dar cel mai probabil aşa este”, a spus acesta.

pesti morti - lac Gara (2)La Sântionlunca sunt pierderi de circa 20.000 de lei

Şi pe lacul de la Sântionlunca oamenii au putut vedea un peisaj la fel de dezolant, asemenea celui de la Sfântu Gheorghe, cu peşti de dimensiuni mari plutind pe suprafaţa apei. Potrivit administratorului acestui lac, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) din judeţul Covasna, László Béla, cauza morţii peştilor este de asemenea asfixierea. Acolo s-a pierdut o cantitate de 150 de kilograme de peşte, respectiv şalău, biban, ştiucă, crap şi alte specii, de câte 10-12 kilograme fiecare. Valoarea pierderilor se ridică la aproximativ 20.000 de lei.

„Un număr mare de pescari sportivi din județ sunt indignați de nepăsarea și neimplicarea AJVPS Covasna în gestionarea apelor publice pe care le concesionează. Un exemplu este balta din Sântionlunca, în care au murit toți peștii din cauza lipsei de oxigen, iar acum a devenit un focar de infecție”, ne-a informat un cititor prin intermediul Facebook.

Conducerea AJVPS susţine că vina dezastrului de la lacul Sântionlunca nu le aparţine.

pesti morti - lac Gara (1)„Cei de la SGA au dat drumul la apă, au curăţat canalele şi au scăzut nivelul apei cu vreo 80 de centimetri. Peştii au rămas în apă şi au îngheţat. În urmă cu mai mulţi ani, nişte case din apropierea lacului au fost inundate şi din acest motiv s-au curăţat canalele de scurgere”, ne-a spus László Béla, care a mai precizat că peştii morţi au fost adunaţi şi îngropaţi în pământ.

„La noi în niciun an nu s-a întâmplat aşa ceva. Lacul acesta a fost populat de noi acum 40 de ani şi niciodată nu au fost probleme. Mare lucru nu mai putem face pe acest lac. În unele locuri are 20 de centimetri. Sunt vreo trei puncte unde a mai rămas peste un metru. Dacă nu se va mai da drumul la apă, atunci lacul va reveni. Acum au murit doar peştii mari, cei mici nu au murit, au rămas acolo. Cei mari au avut nevoie de mai mult oxigen şi din acest motiv au murit. Pescarii pot să meargă şi acum pentru că mai ales în partea de sus a lacului, unde e multă buruiană, au mai rămas peşti”, a mai transmis acesta.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.