Sute de controale în domeniul siguranței alimentelor: amenzi de aproape 60.000 lei
De la începutul anului inspectorii de specialitate din cadrul DSVSA Covasna au efectuat 683 de controale în domeniul siguranței alimentelor.
Astfel, în perioada 19 februarie – 15 martie, în domeniul producerii, depozitării, procesării și respectiv comercializării laptelui au fost efectuate:
- 80 de controale la nivelul a 20 de ferme de vaci de lapte, unde au fost constatate deficiențe ca: necompletarea la zi a registrelor de consultații, lipsa programului de autocontrol, igiena necorespunzătoare, depozitarea și răcirea incorectă a laptelui, depozitarea necorespunzătoare a gunoiului de grajd, spațiu de muls neigienic, lipsa buletinelor de analiză privind calitatea laptelui, deținerea de animale neidentificate etc. Au fost aplicate 6 amenzi contravenționale în valoare totală de 27.000 lei, 3 avertismente scrise și a fost suspendată autorizația de funcționare a două ferme.
- 42 controale la centrele de colectare a laptelui, la care deficiențele majore au fost: deteriorarea spațiilor de lucru, igienă necorespunzătoare, nu se respectă frecvența prelevărilor de probe, nu sunt vizate periodic fișele de sănătate ale animalelor, lipsa testelor de sanitație și a probelor de potabilitate a apei. Pentru deficiențele constatate au fost aplicate două amenzi contravenționale în valoare totală de 3600 lei, precum și 4 avertismente scrise.
- Au fost verificate 17 unități de procesare a laptelui, deficienţele constatând: deteriorarea spațiilor de lucru, igienă necorespunzătoare, depozitarea necorespunzătoare a produsului finit. Au fost aplicate trei avertismente.
În domeniul siguranței alimentelor au fost efectuate 486 de controale la unitățile care produc/procesează și respectiv comercializează produse alimentare de origine animală, și respectiv 117 controale la nivelul unităților care produc/procesează și respectiv comercializează produse alimentare de origine non-animală (abatoare, măcelării, fast-food, magazine alimentare, brutării, patiserii, restaurante, fabrici de condimente, depozite de legume și fructe etc.). Principalele deficiențe constatate au fost: igiena necorespunzătoare, lipsa trasabilității produselor, lipsa procedurilor de autocontrol și de HACCP, produse expirate și deteriorate în spațiile de vânzare, spații frigorifice neîntreținute și neigienizate, lipsa de termograme pentru produsele care se păstrează la temperaturi controlate etc. Au fost aplicate 11 amenzi contravenționale în valoare totală de 27.600 lei, 13 avertismente scrise. Au fost confiscate peste 80 kg produse alimentare și au fost ridicate peste 350 de probe pentru analize de laborator.
Acțiunile vor continua și în perioada următoare.
(Director executiv Dr. SIKÓ BARABÁSI Sándor)