ACTUALITATE 4 februarie 2019

Suspiciune de Pestă Porcină Africană la Valea Crișului!

de Iulia Drăghici - Taraș | 3680 vizualizări

Virusul ar fi ajuns chiar din focarul identificat în cartierul Örkő din Sfântu Gheorghe

Un nou focar de Pestă Porcină Africană ar putea fi descoperit în județul Covasna, de această dată în comuna Valea Crișului. Deocamdată ipoteza nu a fost confirmată oficial, însă șansele sunt mari, susține primarul localității, care menționează că virusul ar fi fost adus chiar din focarul identificat în cartierul Örkő din Sfântu Gheorghe. 

Din păcate 99% se dovedește existența pestei porcine africane la Valea Crișului. Acum așteptăm anunțul oficial de la București. A fost găsit deocamdată un cadavru la o gospodărie. Deci au luat și probe ieri și acum așteptăm rezultatul, dar așa se vede că e problemă.

Proprietarul a sunat la DSVSA că are un porc bolnav, s-au deplasat aici, dar deja porcul era mort. Asta ieri s-a întâmplat. Astăzi am fost convocați la Prefectură și deja trebuie să luăm măsuri pentru sacrificarea porcilor din gospodăria respectivă și dacă se vor mai găsi cadavre. Dacă se răspândește boala se vor sacrifica porcii până la ultimul capăt”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, primarul comunei Valea Crișului, Kisgyörgy Sándor.

Informația că există o astfel de suspiciune a fost confirmată și de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, care punctează că rezultatele oficiale vor ajunge luni la prânz.

„Deocamdată e doar o suspiciune, nu pot să spun nimic concret, până nu avem rezultatele”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, directorul DSVSA Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor.

Pe de altă parte, oamenii din zona Valea Crișului au început sacrificarea porcilor din propriile gospodării.

„Oamenii își sacrifică porcii, dar fiecare pe răspunderea lui face, deci noi nu putem să interzicem, nu avem cum, dar oamenii au început să scape de ei.  Oamenilor le este frică, bineînțeles. Vă dați seama ce înseamnă pentru o familie mai săracă sau pentru niște bătrâni care țin un porc care să aibă ce să mănânce și acum trebuie să taie sau în cel mai rău caz, moare”, ne-a mai spus primarul, care a explicat și că „cel puțin după cum se aude, domnul la care a murit porcul ar fi fost la Örkő, unde s-au găsit celelalte două cadavre, chiar în acea gospodărie”.

Și directorul DSVSA spune că deocamdată nu le interzice nimic oamenilor să-și sacrifice porcii, atât timp cât boala nu a fost încă declarată oficial.

„Până când nu se confirmă, până când focarul nu este declarat, până când nu are probleme în curte, noi nu avem cum să intervenim. În cazul în care în curtea respectivă este o boală, abia atunci putem să intervenim”, ne-a spus dr. Sikó Barabási Sándor.

Însă, dacă se confirmă prezența virusului, cel puțin 20 de porci prezenți în gospodăria suspectă de Pestă Porcină Africană vor fi uciși.

Autoritățile au declarat stare de alertă sanitar-veterinară în județul Covasna după ce Pesta Porcină Africană a fost identificată la Sfântu Gheorghe. Boala necruțătoare a fost confirmată oficial vineri, 1 februarie, la doi porci morți găsiți la groapa de gunoi din apropierea unei gospodării din Örkő. Astfel, încă de sâmbătă dimineața s-a stabilit o zonă de protecție și supraveghere în jurul zonei afectate.

DSVSA Covasna reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine, că orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare. Aruncarea cadavrele de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancționată inclusiv penal.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.