ACTUALITATE 19 august 2010

Suspecţi de furturi depistaţi şi cercetaţi de poliţişti

de Covasna Media | 433 vizualizări

Poliţiştii de la postul de poliţie Ghidfalău l-au depistat marţi pe R. Sandor, de 54 ani, din localitatea Ghidfalău, care, cu ajutorul unei căruţe, a transportat la domiciliul său mai multe ţevi din aluminiu, care se folosesc la irigaţii.

Poliţiştii au identificat în curtea suspectului 7 ţevi cu lungimea de 6 m. Întrebat de provenienţa acestora suspectul nu a putut să o justifice.

Din verificările efectuate rezultă că ţevile ar fi fost sustrase din zona Câmpul Frumos.

Prejudiciul, în valoare de 1.200 lei, a fost recuperat în natură şi urmează a fi predat părţii vătămate.

În aceeaşi zi, poliţiştii de la Serviciul Investigaţii Criminale, Biroul de Investigaţii Criminale Sf. Gheorghe, Biroul Ordine Publică şi Biroul Rutier Sf. Gheorghe, au organizat şi executat o acţiune pe linia furturilor de combustibil.

Poliţiştii aveau date că la o societate comercială din Braşov, care are staţie de lucru la Chichiş, se fură combustibil.

În timpul acţiunii, poliţiştii i-au depistat pe L. Victor, de 31 ani, din Sf. Gheorghe, şi pe B. Attila, de 20 ani, care au sustras 110 l de motorină din incinta staţiei de lucru din Chichiş.

Prejudiciul, în valoare de aprox. 500 lei, a fost recuperat integral, în natură şi predat părţii vătămate.

În ambele cazuri poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat cu suspecţii în stare de libertate.

Recomandări ale poliţiei

Este recomandabil ca membrii comunităţii să cunoască şi să respecte câteva reguli elementare de autoprotecţie care, odată însuşite şi aplicate, devin deprinderi de natură să prevină neglijenţa, indiferenţa, naivitatea şi alte aspecte care facilitează activitatea infractorilor.

Recomandările următoare se adresează tuturor cetăţenilor care doresc să-şi apere proprietatea:

Protejarea locuinţei

Învăţaţi psihologia infractorilor. Un bagaj minim de cunoştinţe privind mecanismul gândirii delincvenţilor constituie un atu în prevenirea oricărei infracţiuni care v-ar putea viza. Atunci când trec la acţiune, spărgătorii de locuinţe se află în competiţie cu timpul şi caută acea împrejurare în care să „opereze” cât mai rapid posibil pentru a evita să fie surprinşi în locuinţă. De regulă, infractorii profită de ocazia ce li se oferă pentru a fura şi evită să pătrundă acolo unde locatarii dispun măsuri vizibile de siguranţă.

Izolarea este dăunătoare. Împreună cu vecinii de încredere, asiguraţi un sistem reciproc de supraveghere a locuinţei în cazul absenţei de la domiciliu în week-end sau pentru perioade mai lungi de timp. Lăsaţi acestora un număr de telefon unde puteţi fi găsit.

Educaţi copiii să evite discuţiile cu necunoscuţii, îndeosebi cu cei care spun că vin din partea părinţilor, să refuze ofertele tentante ale acestora (ciocolată, bomboane, jucării, etc.) şi să păstreze cu grijă cheia de la locuinţă.

Evitaţi să oferiţi persoanelor necunoscute relaţii despre vecinii dumneavoastră, în special informaţii referitoare la ocupaţia, programul de lucru şi starea materială a acestora.

Atunci când un necunoscut pretinde că reprezintă o instituţie prestatoare de servicii (gaze, apă, telefoane, deratizare ş.a.) solicitaţi şi verificaţi cu atenţie legitimaţia de serviciu, înainte de a-i permite accesul în locuinţă. Un astfel de act trebuie să prezinte viza periodică, să nu aibă modificări sau ştersături, iar liniile ştampilei de pe fotografie să coincidă cu liniile ştampilei de pe fila pe care este lipită. Nu acceptaţi prezentarea formală a legitimaţiilor, iar dacă persoana devine grăbită sau agitată (ceva nu este în regulă!), solicitaţi sprijinul vecinilor şi reţineţi cât mai multe semnalmente ale celui în cauză pentru a le comunica organelor abilitate.

Manifestaţi prudenţă sporită faţă de necunoscuţii care sună la uşă invocând diverse pretexte (comercianţi ambulanţi, persoane care solicită să dea un telefon urgent sau cer un pahar cu apă, etc.). Riscaţi astfel să cumpăraţi produse contrafăcute sau să facilitaţi unor infractori periculoşi accesul în locuinţa dumneavoastră.

Evitaţi să popularizaţi achiziţionarea şi/sau deţinerea de bunuri de valoare sau sume mari de bani la domiciliu. Bunurile de valoare cu dimensiuni mici (bani, bijuterii, etc.) să fie păstrate în locuri greu accesibile, evitând pe cât posibil „ascunzătorile” tradiţionale (şifonier, bibliotecă, saltea ş.a.). Este recomandabil ca sumele mari de bani, acţiunile şi alte valori să fie păstrate la bancă.

Dacă aţi achiziţionat aparatură electronică, nu depozitaţi ambalajele acesteia la vedere (pe balcon). Întocmiţi o listă care să cuprindă caracteristici ale produselor, pe care să o păstraţi într-un loc sigur. Inscripţionând bunurile de valoare cu semne pe care să le cunoască numai membrii familiei, facilitaţi recuperarea acestora în cazul unui furt.

Asiguraţi intrarea în locuinţă cu uşi solide, metalice sau confecţionate din materiale rezistente, care să fie prevăzute cu încuietori sigure, modele atipice, cu un grad înalt de securitate. Dispunerea unui vizor şi a unui sistem de iluminat exterior propriu poate avea efecte benefice pentru siguranţa dumneavoastră. Dacă aveţi posibilitatea, montaţi un sistem electronic de alarmă cu alimentare independentă. Ţineţi cont de faptul că preţul reflectă, de regulă, calitatea produsului!

Evitaţi să lăsaţi bilete în uşă sau mesaje pe robotul telefonic de natură să certifice absenţa dumneavoastră. În locul formulei „ Sunt plecat la ...” sau „ Lipsesc pentru trei zile” puteţi folosi „Pentru moment nu sunt disponibil” ori „Sunaţi-mă pe mobil”.

Dacă aţi pierdut cheile ori constataţi că încuietorile sunt blocate prin introducerea de corpuri străine (beţe de chibrit, sârme, etc.), procedaţi imediat la înlocuirea acestora. Orice întârziere poate fi prompt exploatată de spărgătorii de locuinţe!

Nu primiţi în gazdă persoane despre care nu aveţi nici un fel de date de identificare. În acest mod evitaţi să deveniţi subiectul unui dosar penal pentru evaziune fiscală sau victima unei escrocherii.

În situaţia în care aţi apelat la serviciile unui meseriaş, nu îl lăsaţi singur în apartament. Pregătiţi din timp o sumă de bani pentru cheltuielile ocazionate de efectuarea reparaţiei/îmbunătăţirilor, nu oferiţi indicii privind locul unde păstraţi banii.

Evitaţi să lăsaţi cheia de la intrare în locuri „tradiţionale” (sub ştergătorul de la uşă, într-un ghiveci din apropiere ori în cutia poştală etc.). Dacă doriţi să transmiteţi cheia unui membru al familiei, apelaţi la un vecin de încredere.

Atunci când observaţi persoane străine care staţionează fără motiv pe scara blocului sau în dreptul uşii unui vecin, nu ezitaţi să le întrebaţi despre scopul şederii lor acolo. Folosirea unui ton politicos, dar ferm, poate descuraja potenţialii infractori. Reţineţi că aceştia mizează pe lipsa de implicare civică.

Dacă sesizaţi zgomote suspecte pe palier şi observaţi că în faţa uşii unuia dintre vecini sunt persoane străine care încearcă să intre fraudulos, anunţaţi de urgenţă poliţia. Este posibil să constataţi că vizorul dumneavoastră a devenit nefuncţional, prin lipirea unui timbru sau a unei bucăţi de hârtie pe exterior, ceea ce constituie un indiciu sigur că spărgătorii de locuinţe sunt „la treabă”.

În cazul în care sunteţi totuşi victima unui furt sunaţi fără întârziere la 112 şi în scopul conservării eventualelor urme, nu atingeţi obiectele din câmpul infracţional.

Exersarea spiritului de vigilenţă reprezintă primul şi cel mai solid scut împotriva hoţilor şi a altor categorii de infractori!

BIROUL DE PRESĂ AL IPJ COVASNA

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.