ACTUALITATE 28 iunie 2011

Super Bingo Metropolis. Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

de Monica Vrânceanu | 1069 vizualizări
Vânzătorii ambulanţi de bilete la Bingo au parte de câştiguri mizere raportat la orele de muncă prestate Mai mulți oameni din Sfântu-Gheorghe, angajați sau foști angajați ai unei societăți bistrițene, organizatoare a jocului Super Bingo Metropolis, reclamă condițiile proaste de lucru și plata foarte scăzută în comparație cu munca depusă și riscurile asumate asupra sănătății. Vânzătorii ambulanți de bilete la Bingo spun că, fie iarnă fie vară, au muncit câte 8-12 ore zilnic pe bani de nimic, cu contracte de muncă schimbate peste noapte și că

Vânzătorii ambulanţi de bilete la Bingo au parte de câştiguri mizere raportat la orele de muncă prestate

Mai mulți oameni din Sfântu-Gheorghe, angajați sau foști angajați ai unei societăți bistrițene, organizatoare a jocului Super Bingo Metropolis, reclamă condițiile proaste de lucru și plata foarte scăzută în comparație cu munca depusă și riscurile asumate asupra sănătății. Vânzătorii ambulanți de bilete la Bingo spun că, fie iarnă fie vară, au muncit câte 8-12 ore zilnic pe bani de nimic, cu contracte de muncă schimbate peste noapte și că nimeni nu i-a întrebat de sănătate atunci când au ajuns prin spitale din cauza răcelilor. Pe de-o parte recunoscători pentru un loc de muncă și pe de altă parte revoltați că nu au aproape nicio bucurie de pe urma acestuia, oamenii ar pleca și nu au unde, căci de plâns au făcut-o, spun ei, peste tot și nimeni nu i-a prea băgat în seamă.

 

Salvarea multor şomeri

Deschiderea unui nou joc de Bingo în urmă cu doi ani a fost o salvare pentru mulți dintre șomerii din județ, care au văzut în acesta o posibilitate de a mai câștiga un ban și de a-și completa vechimea de pe cărțile de muncă. Îmbrăcați în culorile jocului, cu câte o măsuță distinctă în față și câte o urnă transparentă, oamenii s-au pus pe vândut bilete la Bingo – fie pe străzi, fie în incinta unor spații comerciale precum hypermarketurile. În general, cei care s-au angajat ca vânzători de bilete la Bingo au fost cei de peste 45 de ani, disponibilizați ori fără vreo slujbă stabilă, mulțumiți fiind că în sfârșit au găsit o rezolvare cât de mică a traiului zilnic. Treburile au început să se schimbe însă nu după mult timp, iar entuziasmul de început a fost anulat de modificări ale contractelor de muncă, presiuni tot mai mari venite pe partea de cerințe în ceea ce privește vânzările, nemulțumiri legate de veniturile lunare și diverse frustări acumulate de-a lungul vremii.

Gheorghe Covaci are 65 de ani și spune că lucrează în vânzările de bilete de la Super Bingo Metropolis încă din septembrie 2009. Omul își amintește că începutul a fost destul de bun și, chiar dacă nu câștiga mare lucru, a sperat permanent să lucrurile se vor îmbunătăți. Cu toate acestea, ceea ce a urmat a fost mai rău căci, odată noutatea jocului dispărută, vânzările de bilete au început să scadă și asta nu a atras decât reproșuri și presiuni din partea șefilor.

”Salariul lunar de încadrare la început a fost de 150 de lei, cu o oră de lucru pe Cartea de Muncă. În loc de o oră însă, trebuia să stăm și 8 ore, uneori chiar și 12. La început nici masă nu aveam ci doar un loc stabilit pentru vânzare. În toți anii ăștia însă, cred că am colindat tot orașul, am vândut prin toate punctele posibile. Problema a fost însă că și-n iarna lui 2009 și-n cea a lui 2010 am ajuns la spital, cu răceli grave, ceea ce m-a afectat, mai ales la vârsta asta... După contractul cu 150 de lei, a urmat schimbarea cu unul de 400 de lei lunar, la 4 ore zilnic; desigur, și-n cazul ăsta munceam câte 8-12 ore, dar măcar erau alți bani... apoi s-a trecut însă la contracte pe comision, nu mai aveam salarii fixe, așa am ajuns să câștig și 65 de lei... păi aștia sunt bani pentru care să stai în frig, ploaie sau soare? Am făcut scandal, m-am dus și la Inspectoratul Teritorial de Muncă... Periodic noi contracte de muncă, noi documente pentru contracte - alte drumuri, alte bătăi de cap. Nu prea e bine ce se întâmplă, am colege care s-au îmbolnăvit, nu e corect să se poarte cineva așa cu noi”, spune Gheorghe Covaci.

Potrivit acestuia, dincolo de plata proastă pe care o primeau, oamenii erau zilnic ”certați” din cauza vânzărilor mici, mereu dându-li-se exemplu vânzările mult mai ridicate din zone precum București sau Brașov. În plus, vânzătorii spun că munca lor nu e ferită deloc de pericole, pe lângă cele la care le este supusă sănătatea mai existând și posibilitatea ca banii să le fie furați sau pur și simplu să ”dispară” – tocmai de asta au depus și unele garanții la angajare.

”S-au pus presiuni mari pe noi, inclusiv pe conducerea biroului de aici. Spuneau cei de la firma mare, din Bistrița, că în Brașov sunt vânzări mari, că noi nici nu ne comparăm... E normal să fie așa, aici oamenii sunt mai săraci, puterea de cumpărare mică, nu avem cum să ne așteptăm să facem vânzări zilnice de mii de lei”, a mai arătat vânzătorul.

 

Sănătate și siguranţă riscate aproape degeaba

Spusele sale sunt confirmate și întărite inclusiv de o fostă angajată, care în urmă cu o lună nu a mai rezistat și și-a dat demisia. Femeia, în vârstă de 50 de ani, spune că a lucrat mai bine de un an la vânzarea de bilete Bingo: a stat și afară în frig, dar a stat și într-un hypermarket unde avea măsuță și era mai ușor, căci totuși era într-o încăpere.

„E muncă grea și multă, poate nu pare, dar este, plus că e o responsabilitate mare să ai atâția bani și atâtea bilete asupra ta. La început m-a atras ideea pentru că m-am gândit că, decât să stau acasă fără niciun ban, mai bine lucrez, munca nu e o rușine. Problema e însă că eram prost plătiți, foarte prost. Ce mi-a pus capac a fost că în urmă cu câteva săptămâni mi-am luat câteva zile libere... restul le-am lucrat iar la final de lună am primit 100 de lei salariu. Atunci mi-am spus că e clar, alții se îmbogățesc, iar eu îmi mănânc sufletul și sănătatea... drept pentru care am plecat, mi-am dat demisia”, spune femeia, nedorind ca numele să-i fie publicat.

Chiar dacă sunt nemulțumiți, puținii vânzători pe care-i mai are societatea bistrițeană la Sfântu-Gheorghe și în județ nu prea vor să vorbească deschis despre condițiile în care lucrează.

„Eu v-aș spune că nu-mi convine deloc, că stau de dimineață până seara și abia vând câteodată ceva... Dau bani pe mâncare, pe apă, mai fumez o țigară și tot așa, până ajung să iau salariul trebuie să-mi achit deja datoriile pe care le-am făcut ca să stau la vânzarea de bilete. Sunt zile mai proaste și zile mai bune, dar sincer, alea bune cu adevărat s-au dus demult, că oamenii nu mai au nici puținii bani pe care-i aveau înainte, nu prea se mai înghesuie... V-aș spune eu multe, oricum îmi voi da demisia, dar de ce să mai zic, dacă oricum nu se va schimba nimic...?”, se întreabă un alt vânzător ambulant de bilete la Bingo. Bărbatul e destul de tânăr și se consideră norocos că nu are copii, deși și-ar dori o familie. Dar, spune el, din salariul de 200-300 de lei pe care-l câștigă din vânzarea biletelor, nici măcar nu se poate întreține pe el însuși, darămite o familie.

Acum, oamenii nu ar vrea decât să obțină contracte de muncă stabile, prin care să câștige decent. Ei spun că sunt conștienți că nu pot avea salarii de 1.000 de lei lunar, dar ar fi mulțumiți dacă li s-ar asigura măcar salariul minim din vânzarea de bilete, astfel încât să se poată baza pe niște bani concreți și să nu depindă de comisioane.

 

Angajaţi împuţinaţi

Reprezentanta firmei bistrițene în Covasna, Georgeta Preduț, spune că-i sunt cunoscute toate nemulțumirile oamenilor, însă explică faptul că unele dintre acestea sunt oarecum nejustificate. Astfel, Georgeta Preduț a explicat că nimeni nu a fost obligat vreodată să semneze vreo schimbare a contractelor de muncă, totul derulându-se în transparență totală.

”Este adevărat că la început angajările s-au făcut pe contracte de muncă ce prevedeau o oră pe zi, cu plata lunară de 150 de lei, dar pe lângă aceste contracte s-au încheiat și contracte civile, pentru a face publicitate jocului de Bingo și a atrage cumpărători de bilete. De aici, vânzătorii primeau comisioane, având totodată și un target de 2.000 de lei pe săptămână, așa cum se procedează peste tot în vânzări. Oamenii sunt nemulțumiți, dar noi ne-am străduit să le asigurăm și unele condiții. Mai există și problema de concepții, căci sunt destui cei care nu-și prea dau interesul în a atrage cumpărători de bilete, nu știu să vorbească cu clienții și nici nu stau toate orele care ar trebui, pentru a-și realiza targetul și pentru a acumula comisioane”, a declarat Georgeta Preduț.

Aceasta spune că mulți dintre cei care și-au prezentat demisiile, nemulțumiți fiind, au revenit la un moment dat pentru reangajări, deoarece au realizat că nici în altă parte nu ar fi fost mai bine plătiți. Reprezentanta firmei spune că, în ceea ce privește cărțile de muncă și contractele, acestea au fost realizate toate în condiții legale, fiind depusă la ITM toată documentația necesară, astfel că nimeni nu a muncit vreodată fără forme legale.

Problemele sistemului de vânzare biletelor la Super Bingo Metropolis, show difuzat săptămânal la Antena 1, sunt sesizabile însă și din cifrele referitoare la angajați: astfel, dacă la începutul jocului, în județul Covasna erau în jur de 100 de vânzători angajați, acum au mai rămas aproximativ 30, în condițiile în care Georgeta Preduț a specificat că nimeni nu a fost dat vreodată afară, ci oamenii au ales să plece.

Biletele la jocul Super Bingo Metropolis au valori cuprinse între 10 și 20 de lei, în funcție de complexitatea dorită de participant. Antena 1 a început difuzarea primei ediţii a Super Bingo Metropolis în septembrie 2009, concursul fiind organizat de Metropolis Grup, o societate bistriţeană care operează în zona de divertisment şi a jocurilor de noroc de peste 15 ani. Tiparul Super Bingo Metropolis nu diferă mult faţă de concursurile desfăşurate în urmă cu câţiva ani, cartoanele de concurs putând fi achiziţionate tocmai de la acești vânzători ambulanți.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 16

Adaugă comentariu
maria, 29 iunie 2011
dragi cititori spuneti voi ce mai este corect in tara asta? tare as dori sa stiu cu ce salarii sunt incadrati sefi de la bistrita si cei de la antena 1. jocu asta este furt pe fata .
Marian, 29 iunie 2011
Se pare ca si jhon e in gasca lu Maniga care si-a inceput viata de afecerist cu caritas iar acuma spala bani in clubul de pe fostul patinoar.
andi, 29 iunie 2011
Pentru Raluca : Draga Raluca, dupa cum vad tot nu ai inteles despre ce e vorba. De ce ai plecat de la Bigo daca era asa de bine ? Domnul care a dat in acest ziar adevarul a facut foarte bine.Este citeste integral
pitik, 29 iunie 2011
Draga Jhon!Esti cumva avovatul celor de la SBM?Am luat la cunostinta spusele tale si mi retrag cuvintele.Andrea pe linga e tine e desteapta. O zi buna in continuare.
jhon, 29 iunie 2011
andi draga hai sa fim seriosi agentii trag cumva la jug ? Si eu sunt agent vanzari la o firma cu renume si daca nu vand pe piata sau sa imi ating targetul crezi ca primesc mai mult ,ei citeste integral
jhon, 29 iunie 2011
pentru Pitik:documenteazate si pe urma sa vorbesti ,nu sa faci proasta pe cineva pe care nici nu cunosti,doar este un joc de noroc ca loto etc.La comentat aiurea si a face rau suntem primii da la citeste integral
pitik, 28 iunie 2011
Andreea Draga ! Am impresia ca stai cam slab cu matematica. Cu 40 de miliarde de lei poti sa cumperi tot judetul ,inclusiv toate proastele ca tine.
pitik, 28 iunie 2011
Raluca Draga! Daca esti atit de desteapta si stii sa dai din gura si ai lucrat la BINGO ,acum de ce nu lucrezi.Sau ai gasit o alta slujba unde nu mai trebuie sa dai din .......
arpi, 28 iunie 2011
Andreea@ esti cumva Georgeta Preduț :)
andi, 28 iunie 2011
Pentru Raluca : Fata draga nu cred ca al lucrat la Bingo , daca nu sti in ce conditi lucreaza agenti. Totul ce a fost scris este adevarat.....asa ca te rog frumos......
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.