Sub 40% din candidații la titularizare merită să fie profesori în Covasna
Inspectoratul Școlar Județean Covasna a publicat luni pe site rezultatele obținute de absolvenții de studii de profil, care urmăresc să devină profesori titulari pe un post vacant disponibil în școlile din județ.
De regulă, examenul de titularizare se susține pentru obținerea unui post în învățământ și li se adresează atât absolvenților de facultate, cât și celor care și-au efectuat studiile într-un liceu pedagogic. Nota minimă în vederea angajării candidaților pe o perioadă nedeterminată este 7, atât la proba scrisă, cât şi la proba practică. Aceasta constă în examinarea candidatului la clasă de către o inspecţie specială în funcție de profilul postului.
Cei care urmăresc să se angajeze pe o perioadă determinată, ceea ce înseamnă că suplinesc pe un post rămas neocupat pe profilul lor, o pot face numai dacă au obținut nota 5 la fiecare dintre cele două probe.
Conform informațiilor transmise de Ministerul Educaţiei Naţionale, anul acesta rata de promovare (note peste 5), înainte de contestaţii, la proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din data de 15 iulie este de 73,85%, cu 6% mai mică decât în 2014, când gradul de promovare a fost de 79,88%.
Dintre cei 273 de candidați înscriși în județul nostru, unuia i s-a anulat lucrarea, iar 162 au obținut note sub 7. Mai exact, 68 de persoane au primit la proba scrisă note cuprinse între 1 și 4,95 și, prin urmare, nu vor putea preda la catedră în nicio calitate. 94 dintre acești candidați au note cuprinse între 5 și 6,95 și, în măsura în care vor fi locuri libere pe specializarea lor, vor putea preda în anul școlar 2015-2016 în calitate de profesori suplinitori.
Cei care par să fi fost mai pregătiți și care au reușit să obțină note mai mari de 7 sunt 110 în total. Cea mai mare notă a fost 9,75 și a fost obținută de o candidată pentru postul de profesor de matematică. În total, 18 persoane din județ au reușit să scoată note mai mari de 9 la acest examen. De altfel, la nivel național au fost doar 40 de note de 10.
Cu un procent de 39,78%, județul Covasna se poziționează undeva la mijlocul listei într-un clasament al județelor, fiind cu aproape 10% mai slab decât județul Cluj, care are cel mai ridicat procent al notelor peste 7 (48%), dar mult mai bine clasat decât judeţul Călăraşi, care anul acesta este ultimul pe listă cu 18,47%.
Ziua de 20 iulie a fost și cea în care candidații au putut depune contestațiile la proba scrisă, iar rezultatele vor fi afișate până marți la ora 15:00. Rezultatele finale se vor publica la sediul IȘJ Covasna şi pe site-ul Ministerului Educației, vineri, 24 iulie. Repartizarea candidaţilor pentru angajare pe perioadă nedeterminată se realizează în şedinţe publice organizate de centrele de concurs în zilele de 27 şi 28 iulie.