ACTUALITATE 22 septembrie 2011

Ștefania Ursică de la CNMV are o pasiune pură pentru geografie

de Monica Vrânceanu | 1180 vizualizări
Citeşte un interviu cu o elevă „abonată” de ani de zile la premiile olimpiadelor naţionale de geografie şi ştiinţele naturii. Elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național Mihai Viteazul (CNMV) din Sfântu-Gheorghe, Ștefania Ursică este, la 18 ani, unul dintre acei tineri

Citeşte un interviu cu o elevă „abonată” de ani de zile la premiile olimpiadelor naţionale de geografie şi ştiinţele naturii.

Elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național Mihai Viteazul (CNMV) din Sfântu-Gheorghe, Ștefania Ursică este, la 18 ani, unul dintre acei tineri care prin simplitatea și sinceritatea lor nasc speranțe de mai bine în jurul lor. Fire destul de timidă dar evident ambițioasă, Ștefania va termina anul viitor liceul și știe deja foarte bine încotro se va îndrepta: către o facultate care să-i încununeze studiul din ultimii ani, când s-a dedicat pur și simplu Geografiei. Povestea Ștefaniei a început în gimnaziu, mai cu seamă prin clasele VII-VIII, când era încă în ”căutări” și participa la toate competițiile posibile, la diverse materii. În clasa a VIII-a însă, Ștefania s-a decis că va continua pe Geografie, moment de la care nu a existat competiție în acest domeniu de care să nu afle și la care să nu participe cu rezultate. Pentru că Ștefania face parte exact din acel segment de tineri care au toate șansele să dea valoare unei societăți viitoare, ne-am decis să vorbim cu ea, pentru a afla care sunt elementele ce o fac să urmeze drumul învățăturii și al decenței, dincolo de toate tentațiile cu care se confruntă generația sa.

-       Pentru început, Ștefania, te-aş ruga să-mi spui cum ai ajuns să faci o astfel de pasiune pentru Geografie, încât să fii prezentă la toate competițiile importante de gen?

-       Totul a început în gimnaziu, odată cu Olimpiada Națională de Geografie, după aceea venind participări la Concursul Științele Pământului și Sesiunea Națională la Geografie. La început am participat la diverse competiții, pe diverse discipline, însă în cele din urmă m-am profilat pe Georgrafie... poate pentru că mi-au plăcut foarte mult excursiile și modul în care am lucrat cu profesorul meu, domnul Ion Răduță. În plus, am descoperit treptat că Geografia le cuprinde pe toate, este ”mama științelor” pentru mine – ca să știi Geografie, trebuie să știi și Matematică, Fizică, Chimie sau Biologie. Filosoful Kant spunea că pentru o gândire științifică și sănătoasă, întâi trebuie studiată Geografia.

-       Ce crezi că te-a învățat până acum Geografia?

-       M-a învățat să apreciez natura, cea care ne oferă foarte multe - și asta am învățat prin excursii, prin partea practică și mai puțin prin partea teoretică. Dar teoria m-a ajutat mult, deoarece fac ușor conexiunile, învăț rapid și... ce pot spune? Pentru mine e o plăcere reală atunci când deschid manualul, Atlasul...

-       Ce este deosebit la toate aceste concursuri la care participi?

-       Faptul că avem o probă în plus: dincolo de teorie, există proba practică, aceasta ne scoate ”pe teren” câte o zi întreagă, făcându-ne să observăm diverse procese ale naturii, forme de relief... În funcție de locul în care se ține olimpiada, suntem plimbați o zi în zona respectivă, pentru a observa punctele de relief, natura... iar apoi ni se dă un test care desigur are legătură cu cele vizitate; trebuie să observăm treptele de relief, modul de utilizare a terenului, tipurile de eroziune, așezările omenești – tot ceea ce ține de așezările geografice, naturale dar și antropice.

-       Ai de gând să continui cu Geografia?

-       În mod sigur, da. Vreau să intru la Facultatea de Geografie, iar pe mai departe... pot deveni profesor, deși idealul meu ar fi să lucrez în cercetare. Pentru facultate, am mai multe opțiuni, deși străinătatea o exclud din plan, cel puțin deocamdată. M-am gândit însă la Iași, pentru că practica se face în Carpații Orientali - mi-ar place și ar fi mai aproape de casă oarecum.

-       Există un loc în care ai vrea să ajungi, o parte a lumii care te fascinează și în care ai vrea să ajungi, ca viitor cercetător?

-       Există chiar mai multe locuri... nu mă pot limita la unul singur. Dar aș începe cu Africa, Estul Africii mai ales – pentru zonele cu fenomene care de obicei se întâmplă sub oceane și acolo se întâmplă ”la zi”, ca să spun așa... Dar și pentru că acolo se presupune că a apărut omul. Apoi, mă fascinează pădurile ecuatoriale, plantele luxuriante... Bine, m-aș duce pe toate continentele, aș urca și Everestul, aș face de toate, pentru că-mi place și Botanica.

-       Cum ai caracteriza țara noastră din punct de vedere al micului geograf care ești?

-       Poate sună clișeic, dar avem de toate, chiar avem de toate – munți, podișuri, câmpii, ape... alte țări nu au decât un singur astfel de element sau două. Plus că aceste elemente la noi sunt proporționale, nu predomină unul sau altul. Astfel de așezare întâlnim de obicei doar în statele mari – cum ar fi Brazilia sau Argentina, așa că putem spune că avem totul.

-       Ce zone din județul nostru te fascinează?

-       Mestecănișul de la Reci – despre care am și realizat o lucrare, precum și Masivul Ciomatul... mai sunt munții Ciucaș, Cheile Tișiței... Excursiile acestea le fac alături de profesorul meu de Geografie, domnul Ion Răduță,el fiind, așa cum am mai spus, principalul „responsabil” de pasiunea mea pentru această disciplină, deoarece prin felul său de a preda mi-a trezit interesul și pasiunea pentru Geografie. De aceea, cred că toate rezultatele mele de până acum se datorează în primul rând profesorului meu... el m-a sprijinit și datorită lui am ajuns să fiu atât de dedicată.

-       Din ce ai văzut până acum, crezi că ne îngrijim destul de ceea ce avem, de mediul înconjurător?

-       Sincer, nu putem spune că acordăm atâta atenție câtă ar trebui și am senzația că ne ocupăm mai mult cu hârtii decât cu măsuri propriu-zise. Încă nu avem conștiința pericolului – dacă undeva au fost inundații, omul trebuie să înțeleagă și să nu-și contruiască o casă tot acolo – asta e natura, uneori e imprevizibilă și atunci nu trebuie să-i stăm în cale ci să o protejăm... implicit de noi înșine uneori.

 

Abia intrată în clasa a XII-a, Ștefania se va pregăti pentru a intra la o facultate de Geografie. Tânăra insistă pe spusele lui Kant – „nimic nu e mai potrivit decât studiul Geografiei spre a deștepta sănătoasa judecată a omului”, ghidându-se și după vorbele lui Simion Mehedinți – „știința geografului se masoară mai întâi de toate cu kilometrul”.

Printre competițiile la care a participat Ștefania și premiile câștigate se numără și cele de mai jos, cu mențiunea că Ștefania este singura elevă de la CNMV care face performanță la acest nivel pe Geografie.

-       Cls. a VIII-a – Olimpiada Națională de Geografie – locul 3

-       Cls. a IX-a – Olimpiada Națională de Geografie – locul 1 / Concursul Interdisciplinar de Științele Pământului – locul 1 la proba practică de Geografie, la nivel național

-       Cls. a X-a – Olimpiada Națională de Geografie – locul 4, cu 89,70 puncte din 100 maxim / Mențiune la Concursul Interdisciplinar de Științele Pământului

-       Cls. a XI-a – Olimpiada Națională de Geografie – locul 5, cu 90,75 puncte din 100 maxim / locul II la Sesiunea Națională a Concursului Interdisciplinar de Științele Naturii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Elevii din Romania au obtinut locul al II-lea in lume la Olimpiada Internationala … – HotNews | Cele mai noi stiri ale momentului, 27 august 2012
[...] Stefania Ursica a absolvit Colegiul National “Mihai Viteazul” Sfantu Gheorghe, fiind sefa de promotie. In cazul sau, pasiunea pentru geografie a inceput in clasa a VIII-a, cand a citeste integral
Stirile Online » Elevii din Romania au obtinut locul al II-lea in lume la Olimpiada Internationala de Geografie, 27 august 2012
[...] Stefania Ursica a absolvit Colegiul National “Mihai Viteazul” Sfantu Gheorghe, fiind sefa de promotie. In cazul sau, pasiunea pentru geografie a inceput in clasa a VIII-a, cand a citeste integral
Daniel, 22 septembrie 2011
Felicitari si tine minte ca adevarata pasiune este pe teren. Salutari D-lui Raduta.
razvan, 22 septembrie 2011
Felicitari Stefania si domn` profesor!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.