Steagurile secuieşti şi inscripţiile exclusive în limba maghiară, atacate de Prefectură
Zece primării din judeţ au fost acţionate în instanţă
Prefectura Covasna a acţionat în instanţă mai multe primării din judeţ care fie nu au înlăturat steagul secuiesc în urma somaţiilor primite, fie nu şi-au inscripţionat bilingv sediile, păstrând doar inscripţiile în limba maghiară.
Prefectul Dumitru Marinescu ne-a declarat că primăriile din Târgu Secuiesc, Baraolt, Lemnia, Arcuş şi Chichiş au fost acţionate în instanţă deoarece nu au îndepărtat steagul secuiesc arborat fie pe clădiri fie în faţa acestora (cum e cazul Primăriei Chichiş).
Celelalte primării care arboraseră steagul secuiesc – Ghelinţa, Ojdula, Cernat şi Vârghiş, au comunicat Prefecturii că s-au supus somaţiei, îndepărtând drapelul care fusese arborat ilegal. Acelaşi lucru l-a făcut şi Primăria Covasna, care cu ocazia Zilelor Kőrösi Csoma Sándor arborase un steag secuiesc, însă l-a îndepărtat apoi, fără a fi nevoie de somaţie din partea Prefecturii.
Prefectura a mai acţionat în instanţă şi şapte primării din judeţ, de această dată pentru că acestea au inscripţionat sediile administraţiilor locale doar în limba maghiară, folosind denumiri precum Városháza (Casa Oraşului) sau, după caz, Községháza (Casa Comunei).
Este vorba despre primăriile din Baraolt, Târgu Secuiesc, Sânzieni, Cernat, Ghidfalău, Mereni şi Malnaş, care nu au respectat legea ce prevede că în cazul comunităţilor unde minorităţile depăşesc 20% inscripţiile se fac bilingv, prima oară în limba oficială a statului. Prefectul Dumitru Marinescu a mai spus că s-a depus o plângere prealabilă şi în cazul Consiliului Judeţean Covasna, pe a cărui clădire este scris Megyeháza (Casa Judeţului), tot numai în limba maghiară.
Potrivit prefectului, instanţa a dat deja o decizie în cazul Primăriei Moacşa, solicitând fie îndepărtarea inscripţiei exclusive în limba maghiară, fie inscripţionarea bilingvă, iar autorităţile locale au făcut recurs.