Staţiunea Covasna, şantier în lucru
În drumul spre a deveni una dintre staţiunile de top ale ţării, la ora actuală în Covasna se lucrează pe mai multe fronturi: apă şi canalizare, reparaţii de drumuri, centură ocolitoare, Casa de cultură, cinematograf. Citeşte un interviu cu primarul staţiunii, Lőrincz Zsigmond.
Oraşul Covasna se numără printre staţiunile din ţară care se bucură de sprijin de la Guvern în vederea promovării. Acest lucru este în opinia primarului Lőrincz Zsigmond un avantaj incontestabil în drumul acestui oraş către o destinaţie turistică favorită pentru multă lume. Pentru a avea însă rezultate vizibile, este nevoie de lucrări care să pună la punct infrastructura oraşului, acele „lucrări care nu se văd”, dar fără de care Covasna nu se poate alinia la standardele impuse de vremurile pe care le trăim. Despre acestea, dar şi alte proiecte în derulare, am discutat cu primarul oraşului, Lőrincz Zsigmond.
- Peste tot se vorbeşte despre lucrări de apă, canal şi asfaltări. Sunt lucruri fără de care nicio comunitate nu poate evolua. Cum stă Covasna în această privinţă?
- Ne dorim ca oraşul Covasna să devină o destinaţie turistică importantă. De aceea este esenţial să avem pusă la punct infrastructura. Este vorba de lucrări supărătoare pentru populaţie, lucrări care nu sunt spectaculoase, nici măcar nu sunt vizibile. Dar fără acestea nu putem avea pretenţii. Cel mai mare proiect de acest fel este cel derulat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Covasna, şi care vizează reabilitarea a 40 de kilometri de apă şi canal. Este acel Program Operaţional Sectorial, în care sunt incluse şi alte oraşe din judeţ. În afară de asta mai avem proiecte pentru reţeaua de apă şi canal, dar şi pentru asfaltare pe strada Ştefan cel Mare, iar un altul în valoare de 8 milioane de euro urmează să fie semnat anul viitor. Şi acesta este important, întrucât prin el se vor moderniza 17 străzi. De asemenea am câştigat un proiect împreună cu cei din Braşov, prin Programul Naţional de Dezvoltare, ceea ce înseamnă pentru oraşul Covasna alţi 5 kilometri de drum asfaltat. După informaţiile pe care le am, lucrarea a fost deja licitată şi câştigată de către o firmă. Mergând într-o zi la Târgu Secuiesc, am observat că străzile din Covasna sunt acum într-o stare mult mai bună decât cele de acolo, lucru care până acum nu era aşa.
- Aveaţi în vedere construirea unei centuri de ocolire a oraşului pentru traficul greu. Ce ne puteţi spune despre acest lucru?
- De mai bine de 15 ani traficul greu se desfăşoară prin strada Andrei Şaguna. Această problemă va fi în sfârşit rezolvată prin construirea centurii de ocolire a oraşului. Aceasta este terminată în proporţie de 70-80%, iar odată ce va fi gata, camioanele şi tirurile vor circula pe acolo. Sper ca anul acesta să poată fi dată în folosinţă. Valoarea iniţială a proiectului a fost de 1,8 milioane lei, dar sper să ne coste mai puţin.
- Am văzut că lucraţi la Casa de Cultură. Ce ne puteţi spune despre acest lucru?
- Da, la Casa de Cultură Orăşenească se lucrează, aceasta va fi renovată în totalitate. Este vorba de lucrări capitale, am schimbat uşile, ferestrele, acum locul este un şantier, dar rezultatul va fi unul considerabil. Este vorba de un proiect depus la Compania Naţională de Investiţii (CNI), în valoare de 1,7 milioane de lei, din care partea primăriei a fost de 12%. Potrivit proiectului lucrările trebuie finalizate în luna februarie a anului viitor, dar eu mi-aş dori să fie terminate anul acesta. Suntem în grafic, sunt şanse pentru ca această Casă de Cultură să poată fi preluată încă din acest an, dar dacă nu, cu siguranţă va fi predată la începutul anului viitor. În afară de proiectul depus la CNI noi mai dorim să modernizăm şi curtea interioară a clădirii, să punem piatră cubică. Acest lucru nu a fost inclus în proiect, urmând să fie făcut din surse proprii.
- Va fi reamenajat şi parcul din faţa Casei de Cultură?
- Da, dar este vorba de un alt proiect, depus de această dată la Ministerul Mediului. Licitaţia pentru lucrări va fi lansată în luna decembrie, valoarea proiectului fiind de 450.000 lei. Vor fi plantate flori, copaci şi arbuşti, se va reamenaja trotuarul, aleile, vom schimba băncile şi stâlpii de iluminat. Potrivit contractului, lucrările trebuie terminate până în luna mai a anului viitor. Centrul oraşului va avea un aspect plăcut, lucru necesar pentru a atrage turişti.
- Oraşul Covasna pune mai nou accent mare pe cultură. Aţi spus că veţi reabilita clădirea cinematografului. Care este situaţia acolo la ora actuală?
- Şi acolo se lucrează. Dacă ne dorim cu adevărat să devenim un oraş în care turismul să fie „industria” de bază, avem nevoie de cât mai multe atracţii pentru turişti. Oraşul Covasna nu mai are o sală de teatru de 30 de ani, de aceea am recurs la un credit în valoare de 500.000 de euro pentru a reface clădirea. Aceasta va funcţiona ca teatru şi cinematograf, având 320 de locuri. Noi nu avem teatru în oraş, nici nu vom avea în viitorul apropiat, dar suntem deschişi să primim spectacolele unor teatre din judeţ sau din afara judeţului. Cinematograful este şi el o atracţie pentru turişti. Deocamdată va fi unul simplu, pe termen lung însă ne gândim la unul 3D. Lucrările sper să fie terminate anul acesta. După cum văd, acest lucru nu este sigur, dar dacă nu vom reuşi în decembrie, în ianuarie sigur vom termina. Importanţa acestei săli este una majoră, avem zilnic 3.500 de turişti în oraş care au nevoie de locuri unde se pot distra.
- Ce mai include acest proiect de 500.000 de euro în afară de lucrările de renovare?
- În afară de lucrările de şantier, în proiect am inclus cumpărarea unui proiector pentru filme. Este unul clasic, dar este un început. De asemenea, în cadrul acestui proiect am construit o casă comunitară la Voineşti. Localitatea nu a avut o Casă de cultură, aşa că am decis să modificăm vechea centrală şi să o amenajăm ca şi casă comunitară, cu 100-120 de locuri.
- Administraţia Naţională a Finanţelor nu mai are punct de lucru în oraş. Ce se va întâmpla cu această clădire?
- Finanţele din oraş s-au desfiinţat, instituţia are punct de lucru numai la Târgu Secuiesc. Clădirea unde a funcţionat punctul de lucru din Covasna este acum a Primăriei. Ministerul Finanţelor ne-a pus-o la dispoziţie, iar autoritatea publică locală urmează să o folosească în mai multe scopuri. Acolo se va muta biroul de evidenţă a populaţiei, şi tot acolo va fi sediul Poliţiei Locale din oraş.
- Discutăm de multe proiecte, majoritatea, destul de mari. Consideraţi că în buna derulare a lor v-a ajutat faptul că faceţi parte din UDMR, partid aflat la guvernare?
- Cu siguranţă. Am fost ajutaţi şi de către Consiliul Judeţean Covasna, şi de miniştrii din cadrul UDMR, dar un rol esenţial îl are după părerea mea şi faptul că ne înţelegem bine cu PDL-ul, atât cu cel din judeţ, cât şi cu cel din Braşov. Cu domnul Scripcaru de exemplu am o relaţie foarte bună, iar acest lucru contează foarte mult. De asemenea şi cu preşedintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu, mă înţeleg bine, şi cred că rezultatele pe care le-am obţinut în cei trei ani de când sunt primar se datorează şi acestor relaţii. De asemenea, am avut şi noroc, pentru că am fost aleşi printre acele zece staţiuni care se bucură de promovare la nivel naţional, pentru că prin acest lucru avem prioritate la multe proiecte.