ACTUALITATE 17 august 2018

Starea covăsneanului cu West Nile, în continuare critică

de Iulia Drăghici - Taraș | 1333 vizualizări

Reprezentanții Spitalului Județean spun totuși că e vorba de un caz izolat și că nu sunt motive de panică

Bărbatul din Târgu Secuiesc diagnosticat cu West Nile este în continuare în stare critică, la Terapie Intensivă la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe. Nu sunt motive de panică, transmit totuși reprezentanții spitalului județean, care spun că este vorba doar un caz izolat.

„E tot la terapie intensivă, tot în stare critică este. (...) Nu văd o situație de panică deocamdată. Sunt cazuri izolate. Cert este că am aflat că primăriile deja s-au mobilizat în sensul că urmează o campanie de pulverizare împotriva țânțarilor”, a declarat vineri, pentru Observatorul de Covasna, managerul spitalului „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, András Nagy Róbert.

Acesta recomandă totuși persoanelor care observă simptome neobișnuite să se prezinte la medic pentru investigații. „Dacă apar simptome cu febră mare, neobișnuită, care persistă un timp mai îndelungat, adică mai multe zile, atunci neapărat să vină la un medic. S-ar putea să fie doar o viroză, dar în orice caz să se ducă la medic”, a transmis managerul Spitalului Județean.

Un bărbat de 76 de ani din Târgu Secuiesc este internat în stare gravă la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe, fiind diagnosticat cu West Nile. Virusul s-a confirmat în 2 august.

Boala West Nile, care s-a dovedit mortală într-un caz din Galați, nu are tratament. Aceasta se transmite prin înțepătura țânțarului.

În sezonul 2018, în perioada 2 mai – 8 august, cea mai recentă statistică a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSBT), în România s-au înregistrat 23 cazuri de infecție cu virusul West Nile. Pe lângă județul Covasna, virsului a mai fost confirmat la cazuri din județele Dolj (5), Olt (4), Iași (4), Brăila (2), Ilfov (2), Bihor (1), Bacău (1), Galați (1), Vrancea(1), Teleorman (1) și București (1).

Recomandări pentru a evita îmbolnăvirea

„Recomandările pentru populație sunt următoarele:

- să evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;

- să utilizeze substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor;

- să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă (plase protecție la ferestre);

- să utilizeze substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței;

- să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;

- să îndepărteze recipientele de apă stagnantă și gunoiul menajer”, mai transmite CNSBT.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.