ACTUALITATE 22 ianuarie 2017

Spitalul Judeţean de Urgenţă are unul dintre cele mai bune centre de transfuzii din ţară

de Iulia Drăghici - Taraș | 1189 vizualizări

Centrul de Transfuzii al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, recent reabilitat, este unul dintre primele cinci din ţară ca dotare şi ca pregătire a personalului, afirmă directorul Centrului Județean de Transfuzie Sanguină Covasna, dr. Andy Rosin. Costurile necesare noului centru de transfuzii, realizat la standarde europene, au ajuns la aproape 3% din suma totală investită în reabilitarea spitalului.

„Este exact pe normele europene. (...) Am bătut ţara asta în lung şi în lat cât am fost directorul Centrului Naţional de Transfuzie şi o fac în continuare. Această unitate de transfuzie este printre primele cinci din ţară, fără doar şi poate, ca spaţiu, ca dotare şi competenţa personalului. Mai mult nu se poate cere la un spital de acest nivel, nu este vorba despre un spital de transplant organe, unde sunt cerinţe specifice. Eu vorbesc despre un spital judeţean şi nu cred că sunt mai mult de încă patru care să se poată compara cu ce avem aici”, a explicat directorul Centrului Județean de Transfuzie Sanguină Covasna, dr. Andy Rosin. Acesta a mai precizat că centrele de transfuzii de la spitalul din Târgu Secuiesc şi altele din judeţul Covasna „sunt mult sub limita permisă de lege”.

Managerul Spitalului Județean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută cu ocazia inaugurării centrului, că şi anul trecut, când spitalul era în toiul lucrărilor de reabilitare, s-au prelucrat 664 de litri de concentrate şi produse din sânge, menţionând că de acum încolo acest Centru va putea funcţiona la capacitate maximă. „Au venit nişte aparaturi în cadrul proiectului, spre exemplu încălzitoarele de plasmă. Cam 250.000 de lei înseamnă investiţie în tot ce înseamnă aparatură, plus alte aparate venite printr-un proiect Regio şi desigur reabilitarea infrastructurii clădirii. (...) Ca statistică, pentru a vedea ce înseamnă activitatea transfuzională în cadrul spitalului, anul trecut din 22.000 de pacienţi internaţi aproape 1.200 de pacienţi au fost transfuzaţi. Ca volum, aici s-au prelucrat 664 de mii de mililitri de concentrate şi produse din sânge doar anul trecut. Trebuie să precizăm că anul trecut această clădire a fost în renovare, cu o activitate mai redusă. (...) Mă bucur că suntem un etalon pentru alţii”, a spus András-Nagy Róbert.

Curs pentru medicii din spital privind noutăţile la nivel european în materie de transfuzie Transfuzii 3

Tot sâmbătă, 21 ianuarie, la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă, conducerea a organizat un curs pentru medicii instituţiei care colaborează cu noul Centru de Transfuzii, adus acum la cele mai înalte standarde. Aceştia au fost informaţi cu privire la metodologii, legislaţii curente şi noutăţile de la nivel european.

„Am ţinut să ne punem la punct, să ne conformăm legislaţiei europene şi să bifăm acest capitol. Transfuzia este un transplant. Mulţi îl confundă cu medicamentele sau perfuzia, dar transfuzia este cel mai des folosit transplant în toată lumea. (...) Încercăm să învăţăm din greşelile altora, astfel că am ţinut să organizăm un curs pentru toţi medicii, angajaţi ai spitalului, care au funcţia de prescriptor al transfuziei sau a componentelor sanguine. Aceştia însuşesc legislaţia, metodologia şi noutăţile la nivel european în materie de transfuzie. În acest fel şi infrastructura şi aparatura şi personalul sunt la zi, aliniate la cerinţele europene”, a spus directorul medical al spitalului judeţean, dr. Antal Álmos.

În prezent, peste 90% din lucrările de reabilitare ale spitalului sunt finalizate, potrivit managerului Spitalului, care a mai precizat că la mijlocului anului s-ar putea vorbi despre un procent de 100% privind finalizarea lucrărilor, începute în urmă cu 11 ani. Investiţia, care valorează peste 60 de milioane de lei, s-a axat nu numai pe reabilitarea clădirii construite în 1974, ci şi pe dotarea spaţiului cu cele mai moderne aparaturi. Finanţarea a fost făcută prin trei surse: fonduri europene, fonduri guvernamentale şi din bugetul Consiliului Judeţean Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.