Spitalul din Târgu-Secuiesc îşi face Policlinică
60.000 de euro au fost investiţi până acum în noua Policlinică
Criză sau nu, chiar şi cu restricţiile de investiţii existente peste tot în sistemul de Stat, există încă instituţii care se pot gospodări nu doar spre supravieţuire ci inclusiv spre a realiza noi investiţii.
Una dintre aceste instituţii este Spitalul municipal din Târgu Secuiesc, unde au fost iniţiate lucrările de construire a unei Policlinici ce va găzdui mai multe cabinete de specialitate.
Potrivit directorului Spitalului, Kelemen Andras, noua Policlinică este construită pe corpul unor foste cabinete stomatologice, aflate în incinta Spitalului, care erau închiriate la preţuri modice unor dentişti.
„S-a plătit foarte puţin pe chiria fiecărui cabinet stomatologic - în jur de 85 de lei pe an, dar nu asta ar fi fost problema, ci pur şi simplu ne-am dorit să avem cabinete specializate într-un mediu potrivit”, a explicat Kelemen Andras.
Investiţia în noua Policlinică se ridică până acum în jurul sumei de 60.000 de euro, bani proveniţi atât din fonduri proprii ale Spitalului cât şi din sponsorizări şi o finanţare de la Primăria Târgu-Secuiesc. Aceasta nu este însă suma finală a investiţiei, căci mai există multe alte detalii ce trebuie puse la punct în reabilitarea şi modernizarea vechii clădiri. Astfel, pe lângă un nou acoperiş cu şarpantă, conducerea Spitalului intenţionează să mansardeze clădirea, astfel încât anul viitor să amenajeze aici trei apartamente pentru cazarea medicilor.
800.000 de lei pentru Psihiatria de la Târgu
Lucrări de reabilitare vor avea loc şi la secţia de Psihiatrie a Spitalului, acestea urmând să fie finalizate până la finele lunii octombrie, cu 800.000 de lei alocaţi în acest sens de către Ministerul Sănătăţii.
În secţia de Psihiatrie sunt internaţi 60 de bolnavi cronici şi cei mai mulţi dintre ei provin de la fostul Spital de Psihiatrie din Zăbala, care a fost desfiinţat în urmă cu câţiva ani, odată cu retrocedarea clădirii în care a funcţionat.
Potrivit directorului Kelemen Andras, în curtea spitalului din Târgu Secuiesc au fost amenajate spaţii de grădinărie destinate activităţilor în aer liber ale pacienţilor, aceştia dispunând totodată şi de ateliere de lucru, care funcţionează la subsolul clădirii.
Din datele oferite de medicii covăsneni, tot mai mulţi cetăţeni ai judeţului apelează la ajutorul psihiatrilor, afectaţi de criză, lipsa banilor, a locurilor de muncă şi, în general, de greutăţile zilnice. Medicul-şef al Secţiei de Psihiatrie din Sfântu-Gheorghe, Biro Istvan, a declarat că internările au crescut cu un procent de aproximativ 10% faţă de restul anului. Practic, în luna iulie s-au înregistrat 105 internări şi, deşi nu toate pot fi puse pe seama efectelor crizei, multe dintre acestea o au la bază. În plus, psihiatrii se aşteaptă la creşterea numărului de pacienţi odată cu venirea toamnei, cunsocut fiind faptul că toamna amplifică stările depresive.