ACTUALITATE 8 mai 2014

Spitalul din Târgu Secuiesc este ajutat de primăriile din zonă

de Székely Emőke | 97 vizualizări

Managerul unității spune că ajutorul este binevenit și acoperă o parte din cheltuieli

Primăria Târgu Secuiesc și alte 11 administrații publice locale au înființat o asociație prin care sprijină spitalul din orașul breslelor. Managerul unității, dr. Kelemen András, spune că ajutorul este important mai ales pentru că banii de la CAS sunt din ce în ce mai puțini.

50 de bani pe cap de locuitor

După mai multe discuții, primarii din zona Târgu Secuiesc au convenit să contribuie lunar cu câte 50 de bani pe cap de locuitor la cheltuielile spitalului. Măsura a fost necesară pentru că unitatea medicală se confruntă cu dificultăți financiare, în ultimele luni aici au fost tratați sute de pacienți pentru care Casa de Asigurări de Sănătate nu a plătit practic nimic. Managerul spitalului spune că ideea s-a născut în urmă cu câțiva ani, dar s-a concretizat abia acum datorită primarului din Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, care i-a convins pe edilii din zonă că sprijinirea spitalului este necesară.

Mai puțini bani de la Casă

Se știe că finanțarea spitalelor este rea, și anul acesta au fost scăzute sumele pe care Casa de Asigurări de Sănătate le alocă. Cu toate că noi tratăm din ce în ce mai mulți bolnavi, Casa a încheiat contract pentru bani mai puțini. De exemplu, contractul pe acest an a fost încheiat pentru un număr de 500 de pacienți, însă numărul pacienților tratați a depășit și 600. Diferența nu este plătită de CAS, așadar este de fapt pierderea noastră” – explică dr. Kelemen András. Acesta a mai spus că pentru un pacient tratat la spital este nevoie în medie de 1.300 de lei, iar dacă luăm în calcul faptul că la Târgu Secuiesc au fost tratați în primul trimestru al anului 1.900 de bolnavi, iar contractul a fost încheiat pentru 1.500, minusul din bugetul spitalului ajunge la suma de 520.000 de lei.

Suficient pentru încălzire pe trei luni

În zona Târgu Secuiesc locuiesc în jur de 65.000 de persoane, așadar suma strânsă într-un an ar ajunge la 360.000 de lei. Dr. Kelemen András spune că acești bani le ajung pentru plata facturilor de gaz pe trei luni de iarnă, așadar ajutorul este considerabil. De altfel spitalul din Târgu Secuiesc a mai primit ajutoare și din partea unor sponsori, care au contribuit la modernizarea unor cabinete și achiziționarea de aparate medicale necesare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.