Spitalul de Cardiologie, plin până la refuz
În unele camere, conducerea unităţii a amplasat un pat în plus pentru pacienţi. De asemenea, a fost înaintat Ministerului un memoriu prin care se cere să nu fie redus numărul de paturi
Spitalul de Cardiologie din Covasna nu duce lipsă de pacienți nici în acest an, iar pentru a reuși să acopere toate solicitările conducerea unității a amplasat câte un pat în plus în unele camere.
Totodată, având în vedere că se impune reducerea paturilor – cu 80 din cele aproximativ 700 –, conducerea Spitalului împreună cu Primăria au transmis Ministerului Sănătății un memoriu în care solicită să se păstreze numărul de paturi existent, având în vedere situația specială de la Covasna și numărul foarte mare de pacienți care vine aici.
„Spitalul este ocupat peste capacitate. Aveam 680 de paturi și 700 de persoane internate, în general însă gradul de ocupare este de sută la sută. Avem zeci de telefoane zilnic, cererea este foarte mare, avem și taxă pe confort, dar nu putem acoperi cererea. Există multă lume bolnavă, avem urgențe aproape în fiecare zi, mai ales când sunt schimbări bruște de temperatură”, a declarat managerul Spitalului de Cardiologie Covasna, Monica Hosu.
Aceasta spune că încă nu știe cum îi va afecta reducerea numărului de paturi și că au început deja să organizeze acest aspect, în urma ordonanței care a apărut la mijlocul lunii iunie și care prevede reducerea numărului de paturi în întreaga țară, dar între timp au făcut împreună cu medicii un memoriu adresat Ministerului, în care solicită ca această tăiere să nu aibă loc.
Considerentele care au fost luate în calcul țin cont de faptul că Spitalul de Cardiologie din Covasna reprezintă o locație specială și este un spital cu costuri reduse având în vedere faptul că factorii naturali ajută la tratament și scad cu mult consumul de medicamente. Toate acestea plus baza de tratament existentă oferă posibilitatea unui tratament complet, mai arată directoarea Spitalului.
„S-a motivat și economic și medical menținerea numărului de paturi. Noi organizăm paturile cum s-a solicitat, Ministerul are posibilitatea de a modifica această cerință”, a spus managerul Monica Hosu.
Spitalul de Cardiologie este unic în țară și primește anual peste 16.000 de pacienți, dar cererile sunt mult mai multe. Începând de anul trecut, unitatea a fost implicată și în lucrări ample de modernizare și reabilitare, astfel că în 2009 a primit 3 milioane de euro care au fost folosite pentru reparații capitale la vila D, bazinul de înot, sala de sport aferentă bazinului, pavilionul central şi vila de copii.
Pentru trimestrul IV al acestui an, Spitalului i s-a alocat suma de 2,2 milioane de lei, astfel că lucrările vor fi programate începând cu luna septembrie.
Ana Sidon