ACTUALITATE 9 septembrie 2010

Spitalele covăsnene stau prost la semnalizarea și detectarea incendiilor

de Monica Vrânceanu | 449 vizualizări
Niciunul dintre cele șapte spitale controlate în judeţ nu este dotat cu instalaţii de semnalizare şi detectare a incendiilor Un control al Direcției de Sănătate Publică (DSP) și al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna, având ca temă modul de apărare împotriva incendiilor în unitățile sanitare din județul Covasna, a scos la iveală că niciunul dintre cele șapte spitale controlate nu este dotat cu instalaţii de semnalizare şi detectare a incendiilor. Controlul DSP și ISU a fost efectuat în șapte spitale ale județului:

Niciunul dintre cele șapte spitale controlate în judeţ nu este dotat cu instalaţii de semnalizare şi detectare a incendiilor

Un control al Direcției de Sănătate Publică (DSP) și al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna, având ca temă modul de apărare împotriva incendiilor în unitățile sanitare din județul Covasna, a scos la iveală că niciunul dintre cele șapte spitale controlate nu este dotat cu instalaţii de semnalizare şi detectare a incendiilor.

Controlul DSP și ISU a fost efectuat în șapte spitale ale județului: Spitalul Judeţean de Urgenţă „Fogolyán Kristóf”, Spitalul Municipal Târgu-Secuiesc, Spitalul Orăşenesc Covasna, Spitalul Orăşenesc Baraolt, Spitalul de Cardiologie Covasna, Centrul de Patologie Neuromusculară „Dr. Radu Horia” din Vâlcele şi Spitalul Particular Semper Sanitas - Sâncrai. Niciunul dintre aceste spitale nu a fost găsit însă 100% în regulă în ceea ce privește sistemele de siguranţă, senzorii de incendii şi alte particularităţi tehnice.

Instalaţii electrice nesigure și căi de evacuare blocate

În urma controlului, la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe s-au montat coliere de fixare a furtunelor la instalaţia de oxigen (Secţia copii), înlocuindu-se prizele deteriorate (Secţia adulţi) și evacuându-se ambalajele de carton de pe calea de acces şi cea de evacuare. În același timp, s-a contatat că din totalul celor 110 stingătoare, 30 erau defecte, drept pentru care s-a propus înlocuirea acestora, în vreme ce la Secția de la Întorsura Buzăului s-au semnalat anumite defecțiuni la siguranțele de iluminat.

La Spitalul Orăşenesc Covasna, propunerile care au urmat controlului au vizat montarea unor corpuri de iluminat de siguranţă pentru evacuare în două din corpurile instituției şi înlocuirea unor mijloace de primă intevenţie, acestea având termenul scadent depăşit.

La Spitalul de Cardiologie Covasna s-a constatat că unele uşi de pe traseul de evacuare se deschideau în sens invers fluxului de ieşire, în vreme ce unele corpuri de iluminat erau montate fără respectarea prevederilor în domeniu, utilizând siguranţe supradimensionate.

Spitalului Orăşenesc Baraolt îi lipseau câteva globuri de protecţie la instalaţia de iluminat de la Pediatrie şi magazia de lenjerie. În urma activităţii de îndrumare şi control s-a deblocat calea de acces şi evacuare din Secţia de pediatrie, deoarece aceasta era parţial blocată cu două dulapuri, stingătoarele din Secţia de maternitate fiind amplasate la loc vizibil şi uşor manevrabil.

Instalația de iluminat de siguranță din Pavilionul I a Centrului de Patologie Neuromusculară „Dr. Radu Horia” din Vâlcele era parţial nefuncţională, ceea ce a dus la montarea capacelor lipsă la doze, fiind totodată reaşezate stingătoarele din secţia de maternitate la loc vizibil şi uşor accesibil.

Spital particular fără sisteme moderne

Nici chiar cel mai nou și mai modern spital din sistemul de stat din județ - Spitalul Municipal Târgu Secuiesc - nu dispune de instalaţii de semnalizare şi detectare a incendiilor, aici fiind cerută înaintarea documentaţei pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru Centrul materno-infantil. În urma controlului, aici s-a constatat lipsa unor globuri de protecţie la instalaţia de iluminat din Secția chirurgie.

Ultima unitate sanitară controlată a fost Spitalul Particular Semper Sanitas din Sâncrai, unde s-a constatat că unele mijloace de primă intervenţie au termenul scadent depăşit, s-au evacuat materialele depozitate în incinta centralei termice care nu aveau legătură cu exploatarea şi s-a montat capacul de doză lipsă din holul sălii de operaţii.

„Sunt anumite deficienţe ce vor trebui înlăturate, dar spitalele din judeţul nostru nu sunt într-o situaţie mai precară decât majoritatea spitalelor din ţară”, a declarat prefectul județului Covasna, Gyorgy Ervin, referindu-se la raportul controlului efectuat de DSP și ISU.

Directoarea DSP Covasna, Deme Judit, a fost însă mai tranșantă, arătând că dacă situația din spitalele ce aparțin sistemului de Stat nu e foarte surprinzătoare din cauza lipsurilor financiare cu care se confruntă acestea, faptul că un spital privat nu are instalațiile de semnalizare şi detectare a incendiilor este cel puțin uimitor.

„Toate clădirile spitalelor sunt construite în urmă cu zeci de ani, iar spitalele nu au avut bani pentru aceste instalații deoarece oricum trăiesc vai de capul lor, în lipsuri. Pe mine mă surprinde însă că un spital precum cel de la Sâncrai, construit în urmă cu nici cinci ani, nu are astfel de dotări”, a spus Deme Judit.

Dotări la nivel local, dacă Ministerul nu ia atitudine

Șefa DSP Covasna a arătat că, dacă Ministerul Sănătății nu va lua măsuri la nivel național legat de aceste instalații, atunci DSP va apela la Consiliul Județean și la consiliile locale care au preluat recent spitalele, în vederea întocmirii unor proiecte prin care să se achiziționeze instalațiile necesare pentru fiecare unitate în parte.

„Cred că printr-o atragere de fonduri, cumva, vom reuși să strângem bani pentru aceste sisteme. Consiliile locale nu pot acoperi singure cheltuielile și nici nu aș vrea ca doar unele secții ale spitalelor să aibă aceste dotări. Consider că dacă pornim în acest demers, atunci fiecare secție a fiecărei unități spitalicești trebuie să fie tratată cu atenție, deoarece un scurt-circuit, un incendiu, pot izbucni oriunde, nu doar la chirurgie sau la bucătărie”, a mai spus Deme Judit.

Controale de genul celor efectuate în spitalele covăsnene au fost demarate și în alte județe ale țării, după ce luna trecută mai mulți bebeluși au ars de vii și alții au fost răniți în urma unui incendiu survenit pe fondul unei defecțiuni tehnice la Maternitatea Giulești din Capitală.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.