Spiritul Crăciunului a unit mai mult ca oricând comunitatea întorsureană
Ziua de sâmbătă a fost marcată de împodobirea brazilor și de aprinderea luminilor, la Întorsura Buzăului
Primăria din orașul covăsnean a chemat comunitatea să împodobească cei doi brazi din oraș, iar cetățenii de la Întorsura Buzăului au dat curs invitației. Împodobirea brazilor, realizată în special de elevii de la școlile din oraș, a avut loc în prima parte a zilei. Spre seară, în jurul orei 16:30, a avut loc aprinderea luminilor festive, moment care i-a găsit pe mulți întorsureni în același loc, în fața bradului din centrul orașului.
La eveniment au fost prezenți și reprezentanții Primăriei, Raul Urdă și Silviu Popica. Edilii au oferit copiilor prezenți la momentul de aprindere al luminilor baloane. Celorlalți participanți, fie ei mai mici sau mai mari, le-au fost oferite dulciuri sau fructe, în spiritul sărbătorii de Moș Nicolae.
Viceprimarul de la Întorsura Buzăului, după încheierea evenimentului, s-a arătat mândru de reușita acțiunii organizate de Primărie.
„Consider că împodobirea brazilor și marcarea festivă a momentului reprezintă un semn de normalitate, un moment de bucurie oferit copiilor și copiilor din noi. Brazii de Crăciun din locurile publice aparțin comunității, motiv pentru care am considerat că este bine să ne pliem pe preferințele cetățenilor, iar asta se face cel mai bine prin implicarea acestora. Mobilizarea a fost foarte bună, iar rezultatul a fost unul spectaculos. Mulțumesc pe această cale celor care s-au implicat pentru reușita evenimentului”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Silviu Popica.
O altfel de activitate pentru copii
În total au fost împodobiți doi brazi. Primul, chiar în centrul orașului, a fost ornamentat cu decorațiuni realizate de peste 70 de copii de la Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului, în același timp elevi ai Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu”.
„A pornit de la inițiativa Primăriei, știam că o să pună pomi de Crăciun. Atunci am zis: copiii și așa stau prea mult în fața calculatorului, hai să facem ceva! Să fie al lor, să fie pomul lor. Mi-aș dori să fie o tradiție. În fiecare an să facem un fel de concurs între noi, care e cel mai frumos brad. Eu i-am dat și o denumire (n. red. întregii activități): „Puii de brad împodobesc bradul de Crăciun”, așa am și intitulat-o, copiii așa știu. Mi s-a părut că sună foarte frumos. Le-am cerut copiilor să-și personalizeze cutia în ideea ca să și-o și regăsească în pom. Ne-am dorit să fie numai pomul nostru. Copiii sunt de la școala generală care activează la Clubul Copiilor pe cercul de orientare turistică, schi, educație rutieră, deci cercurile de la Clubul Copiilor”, ne-a spus Florentina Floroianu, profesor la Clubul Copiilor din oraș.
„Cred că nu-ți dorești mai mult decât să vezi un copil care se bucură că „băi, am realizat ceva cu mânuțele mele și face parte din comunitate până la urmă”. Deci putem să facem și noi ceva pentru comunitate. Este, după mine, cea mai tare chestie. Hai să facem ceva pentru comunitate!”, a mai adăugat Florentina Floroianu, vizibil emoționată.
Prima acțiune de acest fel a oferit și multe lecții
Al doilea brad împodobit la Întorsura Buzăului este poziționat lângă strada „Hanului”, în apropiere de Judecătoria din Întorsura Buzăului. De ornamentarea acestuia s-au ocupat elevii de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” (LTME), ajutați de ceilalți cetățeni dornici să se implice.
Prea puțin obișnuiți, poate, cu astfel de acțiuni, dar și timpul scurt în care au trebuit să se organizeze, le-au dat emoții tinerilor de la LTME.
Președintele Consiliului Școlar al Elevilor (CȘE) din același liceu, Cristina Sima, spune că în prima parte a zilei le-a lipsit organizarea, însă, pe parcurs, cu ajutorul oamenilor cu simț civic au reușit să împodobească cu succes bradul oferit de administrația orașului.
„Am învățat multe lucruri. Unul dintre ele ar fi faptul că fără organizare lucrurile nu vor ieși niciodată. Din păcate, în prima parte a zilei asta ne-a lipsit, dar, zic eu, ne-am revenit pe parcurs. Un alt lucru pe care l-am observat este că există și oameni binevoitori care nu așteaptă absolut nimic la schimb. Acest lucru l-am observat când o doamnă, împreună cu fetița ei, ne-au sărit în ajutor și ne-au oferit și casa lor pentru a confecționa și alte decorațiuni. Pe această cale țin să le mulțumesc atât lor, cât și angajaților de la „Meseriașu” și doamnei Neșa Voichița pentru că au dat dovadă de solidaritate și simț civic. Nu în ultimul rând, mulțumesc doamnei director Maria Bularca, pentru că este întotdeauna un sprijin pentru noi. Nu consider ziua de ieri ca fiind un eșec, ci mai degrabă o învățătură și chiar o reușită. După părerea mea, bradul a ieșit nemaipomenit. Mai mult, aș vrea să îl felicit și pe domnul primar pentru idee, deoarece Întorsura are nevoie de implicarea și de bunul simț de care acesta dă dovadă”, a spus reprezentanta elevilor de la LTME.
De notat ar fi și că cea mai mică participantă la întreaga acțiune a fost o fetiță de nouă luni, pe care mama sa a dus-o la bradul din centrul orașului pentru a își aduce și ea contribuția prin împodobirea acestuia cu globuri.
Întorsurenii au arătat, sâmbătă, că sunt o comunitate, iar dacă este vorba de a acționa împreună, le iese bine. Totuși, din păcate, la aprinderea luminilor de Crăciun pe mulți i-a luat valul și au uitat de distanțarea fizică cerută tot mai des de autorități. S-au creat mici îmbulzeli pe parcursul evenimentului, iar la un moment dat am zărit o mașină de Poliție care, probabil, a avut scopul să îi facă pe oameni să se întoarcă în casele lor, la mai bine de o oră de la începerea evenimentului.