ACTUALITATE 23 august 2010

Spectacol de muzică şi dans în cărucioare cu rotile

de Monica Vrânceanu | 724 vizualizări
Stadionul Mic din cartierul Simeria a găzduit sâmbătă seară, pentru mai bine de două ore, un spectacol de dans oferit de Trupa Roll Dance din Budapesta, compusă din dansatori aflaţi în scaune cu rotile. Câteva zeci de persoane au venit să-i urmărească pe cei aflaţi în cărucioare cum au dansat alături de partenerii lor, încercând diverse genuri de dans - de la dans medieval până la ritmuri latino, csardas şi dans modern.

Stadionul Mic din cartierul Simeria a găzduit sâmbătă seară, pentru mai bine de două ore, un spectacol de dans oferit de Trupa Roll Dance din Budapesta, compusă din dansatori aflaţi în scaune cu rotile.

Câteva zeci de persoane au venit să-i urmărească pe cei aflaţi în cărucioare cum au dansat alături de partenerii lor, încercând diverse genuri de dans - de la dans medieval până la ritmuri latino, csardas şi dans modern. Dansatorii din Ungaria au avut, fiecare, câte un partener, dansurile pliindu-se practic pe muzică, în vreme ce persoanele cu dizabilităţi nu au dat nici cel mai mic semn că le-ar fi greu faţă de restul în a dansa, a se simţi bine şi a oferi delectare celor veniţi să-i vadă. Ei au dansat pe melodii celebre precum „New York, New York” a lui Frank Sinatra - cu un număr impresionant de dans- mimă sau pe „The Gorfather Waltz”, coloana sonoră a celebrei trilogii „Naşul”.

„În ţara noastră nu există, din păcate, o tradiţie a formei de dans în care dansatorii în scaun cu rotile să danseze în modul cel mai firesc alături de parteneri umblători. Noi, cei de la Trupa Roll Dance, nu suntem o platformă de concurs ci facem acest lucru din plăcere şi bunăvoinţă. Scopul nostru este acela de a vorbi despre diversitate, acceptarea celuilalt, integrarea ideilor moderne şi a egalităţilor de şanse. Vrem să fim trataţi normal, nu priviţi cu milă, căci suntem capabili să facem multe din lucrurile pe care le face orice om sănătos”, a explicat Fancsali Zoltan, unul dintre membrii trupei de dans.

Plecat din Sfântu Gheorghe după ce a suferit, în urmă cu câţiva ani, un accident care l-a imobilizat în cărucior, acesta a explicat că mentalităţile vizavi de cei cu dizabilităţi locomotorii sunt destul de asemănătoare în Ungaria şi România. Cele două ţări se confruntă cu aceeaşi lipsă de locuri de muncă pentru astfel de persoane, chiar dacă există programe guvernamentale care încurajează angajarea lor, impulsionând-o inclusiv prin înlesniri fiscale.

„Mulţi se uită cu milă la noi, eu simt pe pielea mea - de parcă nu aş fi în stare să mă descurc singur. Dar eu ştiu că pot fi o forţă de muncă şi mulţi dintre cunoscuţii mei la fel. Uneori, cred că noi suntem chiar mai conştiincioşi în ceea ce facem. Aşa că vrem să fim trataţi exact ca şi ceilalţi, să muncim, să dansăm, să plătim taxe. Ca oamenii normali”, a mai spus Fancsali Zoltan, singurul din trupa de dans care vorbeşte şi româneşte.

Potrivit organizatorului spectacolului de la Sfântu Gheorghe, Eugen Nichili Tache, persoanele cu dizabilități sosite de peste hotare, împreună cu cele de la noi din județ, au avut şi întâlniri mai restrânse în aceste zile, relaţionând şi ajungând să se cunoască mai bine.

„A fost o acţiune dedicată celor cu dizabilităţi, dorind să îi atragem afară din case, să poată interacţiona, să se simtă bine - ei fiind mai retraşi de obicei, inclusiv din cauza atitudinii generale”, a explicat Eugen Nichili Tache.

Acesta a ţinut să le mulţumească celor care au făcut posibil acest şir de evenimente şi întâlniri: Consiliul Judeţean Covasna şi Primăria Sfântu Gheorghe, alături de sponsorii Bertis, Aqvaris Veritas, Fundaţia Diakonia, Restaurantul Tribel, Spicom Arcuş, Florăria Zelike, Dioszegi. Alături de aceşti sponsori, care au contribuit la confortul material al întâlnirilor persoanelor cu dizabilităţi, au mai fost amintiţi pentru ajutorul dat Korodi Janos, Kelemen Tibor, Miklos Andras şi Lorincz Anna Maria.

Trupa Roll Dance Budapesta a încheiat la Sfântu-Gheorghe un turneu al Ardealului care a cuprins spectacole în locaţii precum Târgu-Mureş, Gheorgheni, Odorheiu-Secuiesc şi Miercurea-Ciuc. Trupa are 14 membri, cu vârste cuprinse între 13 şi 60 de ani, şi susţine între 70 şi 100 de spectacole în fiecare an, mai ales în instituţii care adăpostesc sau se îngrijesc de oamenii cu dizabilităţi, centre de recreere pentru copiii cu dizabilităţi, case de pensionari sau diverse tabere sportive, participând totodată cu dansuri şi la evenimente de caritate.

Sursa foto: Observatorul de Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Spectacol de muzică şi dans în cărucioare cu rotile « Cauta sentimentele din galeria de arta, 8 noiembrie 2010
[...] Mai multe detalii despre eveniment aici [...]
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.