ACTUALITATE 5 iulie 2016

Spațiul dintre Trident și Jandarmerie, invadat de moloz

de Sever Ioan Miu | 1030 vizualizări

Deșeurile menajere ar trebui ridicate săptămâna aceasta

De ani de zile, pe terenul cuprins între fostul magazin Trident, Jandarmerie și digul din spatele lor se aduce moloz rezultat din diverse construcții realizate în oraș. De asemenea, în acel loc se aruncă și deșeuri menajere. Autoritățile subliniază că doar anumite firme ar trebui să aducă resturi de materiale de construcție în acel spațiu și anunță că săptămâna aceasta zona va fi curățată de deșeurile menajere. Pe de altă parte, până în această toamnă, grămezile de moloz ar trebui nivelate.

„Acum ți-e și frică să îți lași copiii acolo“

Am aflat de la o cititoare că între Jandarmerie și  fostul magazin Trident se duc gunoaie. La fața locului am descoperit un peisaj postapocaliptic. Pe terenul din spatele Jandarmeriei, până la dig, bucăți de asfalt, ciment, cărămidă, faianță și pământ, formând zeci de movilițe. Printre și pe lângă ele, diferite ambalaje din plastic, haine, piese de mașină. Vegetația care a apucat să crească pe o parte dintre aceste „cocoaşe” contrastează puternic cu gunoaiele. Unele movile sunt  deja acoperite complet de ierburi. Vorbind cu un trecător, aflu că firmele tot aduc deșeuri din construcții în acea zonă, cu acordul edililor. Un altul îmi spune că depozitarea deșeurilor din construcții e aprobată de primărie, locul urmând să fie nivelat cu buldozerul și adus, în timp, la înălțimea digului. Ulterior, cititoarea care ne-a sesizat această chestiune ne-a declarat: „Problema aceasta ține deja de câțiva ani. Înainte era spaţiu verde, mergeau oamenii la iarbă verde. Acum vedeţi și dvs cum arată. E dezolant. Gândiţi-vă la toți locuitorii de aici, nu e așa o plăcere să te uiți pe fereastră și să ai impresia că locuiești lângă o groapă de gunoi. Din câte știu eu s-au depus mai multe sesizări dar nu s-a făcut nimic. Sunt vecini care i-au oprit pe cei care aduceau aici moloz și i-au întrebat de ce îl aduc aici. Răspunsul a fost că așa au primit ordin de la șefii lor, sau unde să îl ducem altundeva, sau oricum urmează să se facă aici nu știu ce... Problema este că nu se face nimic și arată așa cum arată. Noi când eram copii ne jucam acolo, acum ți-e și frică să îți lași copiii acolo, e periculos, se aduc tot felul de lucruri bucăți de faianță, gresie... moloz, gunoaie... De când a ajuns așa până și oamenii care își renovează în casă aduc aici. Nu e normal, autoritățile ar trebui să ia măsuri, să se dea amenzi, să se curețe locul. Cei din orașe mari tânjesc după spații verzi, noi le avem și își bat unii joc de ele fără ca cei abilitați să facă ceva în această privință”.

Depozit, doar pentru unele firme

L-am sunat, așadar, pe administratorul municipiului, Czimbalmos Kozma Csaba şi i-am vorbit despre „deşeuri”, făcând referire și la resturile din construcții. „Nu vreau să le numesc deșeuri. Sunt materiale rezultate din extragerea fundației și drumului, deci pământ, pietriș, nisip, ceea ce trebuie îndepărtat de sub strada Lăcrămioarei, care primește o nouă fundație, având  în vedere că trebuie să primească și traficul greu, deocamdată“, mi-a răspuns el.

„Având în vedere că orice am vrea să facem acolo va necesita această umplutură, am zis că toate materialele de fundație din strada Lăcrămioarei și, poate, dacă încap, și din strada Kos Karoly vor fi depozitate acolo”, a adăugat Czimbalmos.

- În locul acela ar fi legal un depozit de materiale rezultate în urma construcției?, l-am întrebat pe viceprimarul și fostul director TEGA SA, Tóth-Birtan Csaba.

- Ca depozit de materiale rezultate în urma construcției este. Nu este depozit de deșeuri.

- Pentru orice firmă?

- N-aș spune orice firmă. Sunt niște investiții ale Consiliului Local pentru care acesta este și plătitor și firmele care lucrează pentru el duc acolo, bineînțeles, controlat, acest moloz. Nu putem să spunem că este depozit de deșeuri din construcții și demolări. Un astfel de depozit este în curtea TEGA din strada Energiei, pentru cantități mici. Pentru cantități mai mari să se descurce“, a spus Toth-Birtan, adăugând că există în Sfântu Gheorghe un operator privat care are o instalație de concasat deșeuri din construcții.

Cine trebuie să se ocupe cu resturile din construcții?

„În noua lege a serviciilor de salubritate, operatorul de salubritate răspunde numai de deșeurile de construcții sau demolări micuțe din apartamente. Din păcate sarcina deșeurilor din construcții mari nu este alocată nimănui. Asta dacă primăria comandă sau dacă vin din partea populației observații“, mi-a precizat fostul director TEGA. „Primăria ar trebui să se ocupe, dar nici lege nu există pentru așa ceva, e o lacună legislativă. În cazul nostru este și o problemă care a intervenit după închiderea rampei vechi“, a adăugat edilul. Nu l-am putut contacta pe directorul executiv al Agenţiei de Protecţie a Mediului Covasna, Gheorghe Neagu, pentru o opinie în această chestiune.

Toth-Birtan: Deșeurile menajere vor fi ridicate săptămâna aceasta

Pe de altă parte, după cum spuneam la început, în zonă nu se lasă doar materiale rezultate din construcții, ci și diverse deșeuri. „Din păcate știu și va trebui să le îndepărtăm. Din moment ce înființăm un așa amplasament pentru materiale de construcții, după cum le numește și legislația, pentru o eventuală utilizare ulterioară sau a utiliza la fața locului aceste materiale recuperate, se naște acest fenomen că și persoane fizice duc acolo tot felul de materiale care se pot include în categoria deșeurilor. Plasticul n-ar trebui să ajungă în niciun caz acolo“, mi-a spus Czimbalmos.

Și Toth-Birtan a recunoscut problema, adăugând că au existat acțiuni de salubrizare a zonei când TEGA a fost sesizată, dar nu în ultimul timp.

„Așa au făcut și la un alt depozit lângă stația de epurare, acolo, cu ajutorul TEGA, am îndepărtat aceste materiale plastice care nu se descompun sau se descompun în nu știu câți ani. Aşa că și aici vom ruga TEGA să detecteze aceste materiale”,  a adăugat managerul. L-am întrebat pe Czimbalmos dacă îmi poate da un termen cu privire la curățarea zonei de deșeurile care nu sunt de la construcții. „În vara asta, pentru că în toamnă trebuie să avem terenul curățat, nivelat“, mi-a răspuns el.

Ulterior, vorbind cu Tóth-Birtan, acesta m-a anunţat: „Am făcut o evaluare, sunt 20 de metri cubi de deșeu menajer. Acesta va fi transportat în cursul săptămânii acesteia”.

Terenul va fi nivelat

- Nivelarea va avea loc în vara aceasta? l-am întrebat pe viceprimar.

- Probabil în vara aceasta. Depinde de cantitatea de materiale care se aduce.

Autoritățile mi-au declarat că au existat diverse planuri pentru dezvoltarea zonei. „Au fost 2-3 planuri de amenajare și de mobilare acelui teren pentru campus universitar, apoi pentru sediul și obiectivele școlii sportive. Toate aceste planuri nu s-au realizat, dar toate au prevăzut ridicarea cotei naturale a terenului aproape la nivelul terenului amenajat pentru Jandarmerie și Ministerul de Interne. „Părerea oficială este că o să fie un proiect, nu se știe ce, încă. Trebuie nivelat”, mi-a declarat și  Tóth-Birtan.

Firmele, îndemnate să contacteze Primăria

Viceprimarul mi-a spus că zona va fi controlată, din când în când, iar alte deşeuri menajere vor fi ridicate, dar că nu poate fi asigurată o pază permanentă: „Nu putem păzi zi-noapte, dar, din când în când, când observăm că o să fie deșeuri menajere, le vom transporta”. Deși doar anumite firme ar trebui să aducă moloz în zonă, Toth-Birtam mi-a spus că nu știe să existe legislație pentru a amenda alte companii. Apoi a adăugat: „Cine are moloz în cantitate mai mare, să meargă la primărie, la biroul de gospodărire comunală, să întrebe dacă are voie să depună moloz, dacă mai are nevoie de moloz Primăria. Nu poate să depună fără să ceară voie”. Potrivit site-ului oficial al municipalității, sfantugheorgheinfo.ro, Direcția de gospodărire comunală, condusă de  Biró László, se află în clădirea primăriei, la biroul nr. 15. Numărul ei de telefon este  267 316 957, interior 143, iar mailul directorului, laszlo.biro@sepsi.ro.

Indiferent că firmele se vor conforma și vor contacta autoritățile, că vor apela la companii private pentru depozitarea molozului sau vor continua să aducă materiale fără să întrebe, este posibil ca locuitorii orașului să mai fie nevoiți să „admire“ grămezile de moloz mult timp de acum încolo, până când va exista un proiect clar cu privire la această zonă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.