ACTUALITATE 6 octombrie 2011

Spaţiile fostei BNR rămân disputate

de Monica Vrânceanu | 321 vizualizări

Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei acuză Consiliul Județean (CJ) Covasna de nesupunere în fața unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile. Potrivit Episcopiei, interesele Statului român sunt prejudiciate de însăși cei care ar trebui să le apere, în vreme ce CJ Covasna nu respectă deciziile instanțelor, care au stabilit clar la începutul acestui an faptul că Episcopia are dreptul de folosință a fostului sediu al BNR din Sfântu-Gheorghe.

Preotul protopop Florin Tohănean a declarat că deși Episcopia are drept de folosință atestat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) pentru fosta clădire a BNR, reprezentanții CJ refuză punerea în practică a sentințelor și deciziilor judecătorești.

”Președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a refuzat categoric să ne lase să intrăm în clădire. Episcopia a făcut și cerere de executare silită, dar se pare că politicul și aranjamentele politice sunt mai presus decât legea din România. Executarea silită trebuia să aibă loc, există decizie cu data de 12 septembrie 2011, după ce s-a obținut decizia definitivă, dar nimeni nu respectă nimic”, a declarat Tohănean, care susține că Episcopia a cerut inclusiv în scris aplicarea sentinței Curții de Apel și a deciziei ÎCCJ.

Clădirea BNR este proprietatea Statului român, în administrarea Ministerului Culturii și dată în folosința Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei. Pe de altă parte, CJ Covasna, care în trecut a ocupat spațiile clădirii, susține că nu este obligat să le predea către Episcopie, deoarece nu aceasta este proprietarul ci RAPPS-ul.

”CJ a solicitat rezolvarea problemei la nivel guvernamental, deoarece CJ are nevoie de spațiile acelea, pentru a nu mai plăti chirie pentru anumite birouri. Clădirea este proprietatatea Statului Român, în administrarea Cultelor care sunt la Guvern, deci nu avem nicio legătură și niciun conflict cu Episcopia”, a declarat președintele CJ Covasna, Tamas Sandor.

Episcopia Covasnei şi Harghitei a dat în judecată Guvernul şi CJ Covasna în urmă cu cinci ani, pentru fostul sediu al BNR, imobil care fusese atribuit Protopopiatului printr-o Hotărâre de Guvern din decembrie 2004. CJ a depus o plângere administrativă în ianuarie 2005, respinsă însă de noul Guvern de la acea dată, dar aprobată printr-o decizie ulterioară. Un alt proces deschis de CJ a fost la Judecătoria Sfântu-Gheorghe, pentru anularea înscrierii în cartea funciară a dreptului de folosinţă a clădirii, care nu s-ar fi făcut pe un titlu valabil, potrivit CJ.

Fostul sediu al BNR a găzduit mai multe instituții subordonate CJ, însă a fost evacuat acum mai bine de un an, odată cu decizia ÎCCJ în favoarea Episcopiei. Spațiile eliberate stau însă în continuare goale ca urmare a nepunerii în posesie, în vreme ce Episcopia dorește ca aici să funcționeze un centru pentru activități bisericești și să deruleze acțiuni culturale ale comunității românești.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.