(Update) Șofer rănit grav, după ce s-a urcat băut la volan
Mașina pe care o conducea s-a răsturnat în afara părții carosabile
Două persoane au fost rănite sâmbătă seara într-un accident produs pe DJ131, în apropiere de Baraolt. Șoferul, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a ajuns în stare gravă la spital după ce a pierdut controlul autoturismului într-o curbă și s-a răsturnat. În urma accidentului a fost rănit și un pasager.
„Sâmbătă seară, pe DJ 131, în apropierea orașului Baraolt, a avut loc un eveniment rutier soldat cu rănirea a două persoane.
Din cercetările polițiștilor a reieșit că un bărbat în vârstă de 50 de ani a condus o autoutilitară, băut fiind, iar pe fondul neadaptării vitezei la condițiile de drum a pierdut controlul într-o curbă și s-a răsturnat în afara părții carosabile. În urma acestui eveniment șoferul, care avea o alcoolemie de 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat, a fost rănit grav, iar un alt bărbat de 36 de ani a suferit răni ușoare. În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducere sub influența băuturilor alcoolice”, arată un comunicat de presă al IPJ Covasna.
Peste 32% dintre accidentele grave au la bază alcoolul și viteza
Tot polițiștii mai arată că în primele 9 luni ale acestui an, conducerea sub influența băuturilor alcoolice și neadaptarea vitezei de deplasare la condițiile de drum au fost principalii factori care au determinat producerea de accidente rutiere grave. Peste 32% din numărul accidentelor cu urmări grave înregistrate pe raza județului au avut la bază cele două cauze.
Cazul bărbatului accidentat în Baraolt nu a fost singurul descoperit în weekend de polițiști. Și un tânăr în vârstă de 19 ani este cercetat penal pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice.
„Pentru conducere sub influența alcoolului este cercetat și un tânăr de 19 ani, care a fost depistat de polițiști, în noaptea de sâmbătă spre duminică, conducând un autoturism pe raza orașului Întorsura Buzăului. În urma testării cu etilotestul a reieșit că acesta avea o alcoolemie de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat şi a fost condus la o unitate medicală pentru recoltare de probe biologice de sânge.
Polițiștii au dispus măsura reținerii permisului de conducere și au întocmit, pe numele tânărului, un dosar de cercetare penală pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice”, mai arată informarea de presă a IPJ Covasna.
Efectele alcoolului asupra organismului
„Polițiștii desfășoară în permanență acțiuni pentru reducerea riscului rutier, iar eforturile lor trebuie să fie completate și susținute și de cealaltă parte, respectiv, de comunitate. Conștientizarea pericolului pe care îl reprezintă nerespectarea normelor rutiere este primul pas pentru prevenirea implicării în accidente rutiere.
Consumul de alcool duce, practic, la „atrofierea” simțurilor și reflexelor, iar în atare condiții timpul de reacție scade. Dacă ați consumat băuturi alcoolice apelați la un prieten care nu a băut, să vă ducă până acasă, la un taxi, ori mergeți pe jos dacă se poate.
Dacă nu ați băut, dar observați o persoană care a consumat alcool și intenționează să se urce la volan, împiedicați-l să facă acest lucru. Deși este foarte probabil ca starea în care se află să nu îi permită să realizeze pericolul, este posibil să vă mulțumească a doua zi pentru că i-ați salvat viața”, mai transmit polițiștii covăsneni.