ACTUALITATE 13 ianuarie 2022

SJU Covasna în 2021: mai puțini pacienți la Urgențe, dar mai multe CT-uri realizate

de Iulia Drăghici - Taraș | 803 vizualizări

Anul trecut, la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean „Fogolyán Kristóf” au fost înregistrate aproape 29.000 de prezentări, cu 10.000 mai puține decât în 2019, înainte de pandemie. Raportat la anii anteriori, o analiză prezentată într-o conferință de presă a evidențiat totuși creșteri la numărul investigațiilor CT înregistrate și realizate la pacienții prezentați la Urgențe.

Bilanțul pe anul 2021 al Spitalului Județean Covasna arată că s-au înregistrat aproape 29.000 de prezentări la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), dintre care aproximativ 5.500 de pacienți au fost copii. Dintre acestea, peste 10.000 au necesitat internare (aproximativ 1.000 de copii).

Directorul medical de la SJU, dr. Roșu Mátyás, a spus în acest context că ultimii doi ani au fost atipici pentru spital, pentru că majoritatea pacienților internați au venit prin UPU.

Printre pacienții ajunși la Urgențe au fost aproape 250 de victime ale accidentelor rutiere, 310 victime ale unor agresiuni, 480 de persoane intoxicate cu alcool, dar și 61 de tentative de suicid. 

Aproape 40 de persoane au fost resuscitate cu succes, dar în același timp, tot anul trecut s-au înregistrat, din nefericire, și 42 de decese la UPU. 

În ceea ce privește analizele efectuate aici, în 2021 s-au înregistrat aproximativ 3.330 de examinări CT, 9.600 de radiografii și 800 de ecografii. 

Datele prezentate de spital mai arată și că anul trecut au fost raportate 12.000 de spitalizări continue, majoritatea pacienților fiind din județul Covasna, dar au fost și din Brașov, Bacău, Harghita, Vâlcea, Galați, Satu Mare, Prahova și nu numai. 

Spitalizările de zi au numărat 7.800 de pacienți (operații oftalmologice, ORL, chimioterapie, cistoscopii, tratamente antirabice etc.). 

Se mai arată în datele SJU că anul trecut au fost efectuate aproape 3.300 de intervenții chirurgicale și că s-au înregistrat 1.088 de nașteri, dintre care una cu gemeni, deci 1.089 de copii s-au născut anul trecut la Spitalul Județean. 

Bilanțul mai face precizarea și că dintre cei 1.020 de pacienți care au fost internați la ATI, 300 au fost COVID pozitivi (260 din județul Covasna, restul transferați din alte județe). 

În ambulatoriu, medicii specialiști au efectuat peste 86.000 de consultații, dintre care 1.900 prin telemedicină. 

Tot anul trecut, în laboratorul spitalului s-au prelucrat peste 18.000 de teste PCR. 

Mai puține cazuri la Urgențe 

O comparație cu anul 2019 a arătat o scădere importantă la numărul de pacienți care au ajuns la Urgențe, de la 39.000 la 29.000 de prezentări în 2021. Acesta nu este neapărat un lucru rău, spun reprezentanții unității medicale, pentru că în anii trecuți mergeau la Urgențe și persoane care nu aveau probleme medicale care necesitau neapărat atenția medicilor de la UPU. 

Ca interpretare, întotdeauna am făcut mențiuni că mulți pacienți se prezintă la urgențe, deși în regim de medicină primară, adică la medicul de familie sau chiar în regim ambulatoriu, printr-o consultație de specialitate, ar putea fi rezolvate problemele”, a punctat managerul SJU, András-Nagy Róbert. 

Nu știu dacă nu au mai venit de frica COVID-ului sau din alte motive, dar cifrele ne arată că s-au prezentat mai mult pacienți care într-adevăr au avut nevoie să se prezinte la UPU și nu doar pentru un consult, pentru măsurarea tensiunii sau a zahărului din sânge. Am avut foarte multe cazuri din acestea în anii trecuți”,  a spus și directorul medical, dr. Roșu Mátyás. 

O explicație privind creșterea numărului de analize CT realizate la pacienții care au ajuns la Urgențe este aceea că la pacienții COVID acestea erau necesare pentru a vedea starea plămânilor. 

„În 2021 nu am mai fost așa vulnerabili în fața necunoscutului”

Bilanțul a mai arătat și că anul trecut spitalul s-a concentrat pe tratarea atât a pacienților COVID, dar și non-COVID, obiectiv asumat și îndeplinit. În acest sens, managerul SJU le-a mulțumit colegilor săi, de la medici și asistenți, până la personalul suport și cel care îndeplinește sarcini administrative pentru eforturile depuse și rezultatele obținute în anul 2021. 

Cred că în 2021 nu am mai fost așa vulnerabili în fața necunoscutului, deoarece experiențele din anul precedent erau în spatele și ajutorul nostru. Experiențele ne-au ajutat să trecem peste dificultăți. (...) Dacă lucrăm în echipă, suntem mai puternici. Cu această ocazie, mi se pare important să menționez că această afirmație este valabilă pentru fiecare angajat al spitalului”, a mai spus managerul SJU. 

Pe lângă statisticile privind activitatea spitalului, în bilanț s-a amintit și de proiectele de infrastructură derulate la nivelul spitalului: obținerea de fonduri europene pentru combaterea COVID-19, depunerea proiectului pentru a ridica standardele spitalului privind protecția la incendii, construirea și reabilitarea Unității de Primiri Urgențe, finalizarea proiectului tehnic al clădirii de Rezonanță Magnetică – al centrului Stroke, pași înainte în proiectul privind clădirea noului spital de boli pneumologice, extinderea urgenței modulare, investiții în dispozitive medicale și altele. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.