ACTUALITATE 15 octombrie 2010

Sistemul de finanţe, paralizat de proteste

de Monica Vrânceanu | 458 vizualizări
Angajaţii Direcţiei Finanţelor Publice din Sfântu Gheorghe au continuat ieri protestul început miercuri, însă de această dată oamenii și-au întrerupt munca pentru toată ziua Deși au venit la lucru, angajații Direcției Finanţelor Publice din Sfântu Gheorghe nu au lucrat ci au stat în birouri sau au ieșit în fața instituției, pentru a atrage atenția asupra situației disperate în care i-a adus scăderea salariilor cu 25% și tăierea stimulentelor, ceea ce a avut ca rezultat o scădere a veniturilor cu aproape 70% și implicit chiar salarii de numai 600 de lei. Liderul Sindicatului din cadrul Direcției

Angajaţii Direcţiei Finanţelor Publice din Sfântu Gheorghe au continuat ieri protestul început miercuri, însă de această dată oamenii și-au întrerupt munca pentru toată ziua

Deși au venit la lucru, angajații Direcției Finanţelor Publice din Sfântu Gheorghe nu au lucrat ci au stat în birouri sau au ieșit în fața instituției, pentru a atrage atenția asupra situației disperate în care i-a adus scăderea salariilor cu 25% și tăierea stimulentelor, ceea ce a avut ca rezultat o scădere a veniturilor cu aproape 70% și implicit chiar salarii de numai 600 de lei.

Liderul Sindicatului din cadrul Direcției Finanțelor Publice, Foof Ervin, a declarat că acțiunea de protest nu a avut loc la nivel de sindicat, însă a avut sprijinul acestuia, oamenii fiind în continuare nemulțumiți.

„Nu s-a lucrat deloc toată ziua în Direcție. Ne pare foarte rău de neplăcerile provocate celor care aveau lucruri de rezolvat la Finanțe, dar sperăm că ne vor înțelege și pe noi, că nu avem de ales”, a mai spus Foof Ervin, arătând că protestele vor continua până când se va schimba situația.

Salarii întârziate din cauza protestelor

Efectele protestului de la Finanțe au apărut imediat, această perioadă a lunii fiind una de salariu pentru multe instituții publice, unde plățile se fac prin Trezorerie. Una dintre primele instituții afectate a fost Ambulanța Covasna, unde data de 15 este zi de salariu - pentru ca banii să ajungă la oameni astăzi, ar fi trebuit virați deja de ieri.

„Este un adevărat balamuc, Ambulanța Covasna are de plătit aproape 150 de angajați iar din cauza acestor proteste nu s-au putut face viramentele prin Trezorerie, deoarece acolo nu s-a lucrat. Prin urmare, avem deja o zi de întârziere la salarii”, a declarat șeful Ambulanței Covasna, Tiberiu Poștoacă, exprimându-și speranța pentru o rezolvare cât mai curândă a situației.

Uniunea Judeţeană CNSLR-Frăţia Covasna și-a exprimat ieri solidaritatea cu angajații din sistemul bugetar care au declanșat greve spontane în ultimele zile, apreciind, într-un comunicat de presă, că acţiunile de protest nu se vor opri aici, deoarece starea de nemulţumire a salariaţilor din sectorul bugetar este în creştere.

“Considerăm că aceste acţiuni spontane nu se vor opri aici, starea de nemulţumire a salariaţilor din sectorul bugetar este în creştere, majoritatea dintre ei fiind în imposibilitatea de a-şi mai asigura un trai minimal lunar pentru ei şi familia lor (... ). Chiar dacă aceste acţiuni nu îmbracă întotdeanuna o formă legală, ar trebui să dea de înţeles guvernanţilor faptul că măsurile aberante luate de reducere a drepturilor salariale şi a altor drepturi trebuie să înceteze şi cu 1 ianuarie 2011 să se revină la nivelul veniturilor avute înainte de reducerea cu 25% a salariilor", a arătat liderul Uniunii Judeţene CNSLR-Frăţia Covasna, Vasile Neagovici.

Ministrul de Finanţe: Stimulentele vor fi deblocate după analiza unei comisii speciale

Ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a mers joi la sediul ministerului, unde i-a anunţat pe angajaţii care protestau că a ajuns la puncte comune cu liderii sindicali. Potrivit ministrului, s-a decis deblocarea plăţii stimulentelor, însă numai în urma unei analize efectuate de o comisie specială formată din reprezentanţi ai sindicatelor şi oficiali din minister.

“Vrem ca cei care au muncit, cei care sunteţi aici, să fiţi răsplătiţi. Sunt convins că marea majoritate a voastră aţi muncit. Nu vreau ca directorii să fie beneficiari ai stimulentelor”, le-a spus ministrul Ialomiţianu protestatarilor.

Comisia urmează să analizeze propunerile de acordare a stimulentelor, întrucât, susţine ministrul, actualul sistem nu funcţionează conform legii.

Ministrul de Finanţe le-a mai transmis angajaţilor că le-a cerut mai multor lideri de partid să fie prezenţi, marţi, în Parlament, pentru a vota legea salarizării unitare.

“Veţi primi salarii în mod corect, nu trebuie să mai fiţi cu teamă ce faceţi la finalul lunii”, a spus Ialomiţianu.

Ministrul a mai precizat că angajaţii din control judiciar vor beneficia şi de protecţie juridică în activitatea depusă, lucru care nu se întâmplă în prezent.

Restructurarea instituţiilor din Finanţe

După precizările făcute de ministrul Ialomiţianu, şeful ANAF, Sorin Blejnar, a vorbit despre o serie de măsuri care trebuie luate în viitorul apropiat. Una dintre acestea se referă la restructurarea instituţiilor din Finanţe. Potrivit şefului ANAF, o parte din administraţiile fiscale din ţară trebuie desfiinţate.

O altă măsură avansată de Blejnar se referă la regândirea sistemului de colectare a taxelor şi impozitelor. O variantă, susţine şeful ANAF, ar fi urmarea exemplului Bulgariei, unde o parte din încasări a fost externalizată.

Sorin Blejnar a mai precizat că principala condiţie pentru acordarea stimulentelor este ca angajaţii să reia munca de vineri dimineaţă. În caz cotrar, discuţiile vor fi sistate.

Negocierile dintre reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi cei ai angajaţilor au început joi dimineaţă. După ce angajaţii ministerului Finanţelor au respins oferta de a primi stimulente numai pentru luna august, Gheorghe Ialomiţianu a fost de acord cu acordarea stimulentelor şi pentru luna septembrie.

Sute de angajaţi din Ministerul de Finanţe au ieşit joi, pe holurile instituţiei, unde au protestat pentru a doua zi consecutiv. Oamenii sunt nemulţumiţi pentru că nu le-au mai fost plătite sporurile salariale de două luni, în condiţiile în care şi salariile le-au fost tăiate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Primar_la_Hetea, 16 octombrie 2010
Tot astia care au salarii nemsimtite, prime, al 13-lea salariu, bani de vacanta, sporuri de xerox, si alte stimulente sunt cu gura mare. Incercati sa va angajati in sectorul privat, nu va tine nimeni citeste integral
lili, 15 octombrie 2010
@cititor: DEZMAT pe bani publici.... si Dl Boc vrea sa convinga medicici si profesorii ca nu sunt bani,,, Sunt bani, dar se duc la clientela politica, la bugetari care taie frunze la caini si citeste integral
Cititor, 15 octombrie 2010
No comment. "DIRECTIA GENERALA A FINANTELOR PUBLICE JUDEŢUL COVASNA" Venituri nete realizate in aprilie 2010 "1 F.P.C. DIRECTOR COORDONATOR 5369 2 SEF BIROU treapta 1 4942 3 INSPECTOR citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.