ACTUALITATE 8 septembrie 2010

Sinuciderea - problemă de sănătate publică

de Monica Vrânceanu | 462 vizualizări
10 septembrie, Ziua Mondială de prevenire a suicidului Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) marchează pe 10 septembrie Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului. Potrivit statisticilor oficiale ale organizaţiei, aproape 3.000 de oameni se sinucid în fiecare zi în întreaga lume, iar rata sinuciderilor a crescut în ultimii 50 de ani cu 60% în majoritatea ţărilor, astfel încât suicidul a devenit o problemă de sănătate publică. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna arată

10 septembrie, Ziua Mondială de prevenire a suicidului

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) marchează pe 10 septembrie Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului. Potrivit statisticilor oficiale ale organizaţiei, aproape 3.000 de oameni se sinucid în fiecare zi în întreaga lume, iar rata sinuciderilor a crescut în ultimii 50 de ani cu 60% în majoritatea ţărilor, astfel încât suicidul a devenit o problemă de sănătate publică.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna arată că decesele prin sinucideri au crescut în județul nostru începând cu anul 2007, de când s-au sinucis peste 150 de persoane. Statisticile DSP arată că majoritatea celor care au ales să-și încheie singuri socotelile cu viața erau oameni cu vârste peste 45 de ani, cei mai mulți bărbați.

Sinucideri în creștere

Pe fondul frământărilor sociale și al traiului de zi cu zi tot mai greu, numărul tentativelor de sinucidere a crescut în 2010, astfel încât în prima jumătate a anului au fost înregistrate 52 de cazuri, dintre care 39 femei şi 13 bărbaţi, spre deosebire de anii precedenţi, când în anul 2009 au fost înegistrate 79 de cazuri, în anul 2008 75 cazuri, iar în anul 2007 au fost 69 de cazuri. Anul acesta a adus și o modificare în ceea ce privește suicidul, observându-se că cel puțin la nivel de tentative, acestea au fost mai multe în cazul femeilor, cea mai afectată grupă de vârstă fiind cea a populației active, cu vârste cuprinse între 25 și 55 de ani. Specialiștii susțin că simpla intenție de sinucidere exprimată de către o persoană reprezintă risc crescut de sinucidere, indiferent de tonul pe care face comunicarea sau de presupusa neseriozitate a ei. În concluzie, simpla formulare a acestei intenţii trebuie să dea de gândit anturajului care ar trebui să îndemne respectiva persoană către ajutor specializat: psiholog, psihiatru, organizații de consiliere.

Totul pleacă de la depresii

Se pare că reducerea ratei de suicid este strâns legată de aplicarea unui tratament corespunzător depresiei, aceasta fiind în fapt o boală care trebuie nu doar identificată ci și tratată la timp.

„În ultimii 10 ani, s-a înmulţit semnificativ numărul pacienţilor care suferă de depresie sau anxietate în toate formele în care acestea se pot prezenta. Diagnosticarea și recunoaşterea depresiei de către medicul de familie este încă una destul de redusă. Depresia scapă nediagnosticată în special la vârstnici, acolo unde este dificil să fie diferenţiată de alte aspecte legate de variatele afecţiuni cu care pacientul se prezintă la consult”, susține DSP Covasna, atenționând că în România depresia crește în paralel cu prevalenţa dependenţei de droguri şi de alcool.

Din datele oferite de medicii covăsneni, tot mai mulţi cetăţeni ai judeţului apelează la ajutorul psihiatrilor, afectaţi de criză, lipsa banilor, a locurilor de muncă şi, în general, de greutăţile zilnice. Medicul-şef al Secţiei de Psihiatrie din Sfântu-Gheorghe, Biro Istvan, a declarat că internările au crescut în ultima perioadă cu un procent de aproximativ 10% faţă de restul anului. Practic, în luna iulie s-au înregistrat 105 internări şi, deşi nu toate pot fi puse pe seama efectelor crizei, multe dintre acestea o au la bază. În plus, psihiatrii se aşteaptă la creşterea numărului de pacienţi odată cu venirea toamnei, cunsocut fiind faptul că toamna amplifică stările depresive.

Statisticile arată că în Secolul 21 sinuciderea a devenit o a treia cauză de mortalitate,  mai ales în rândul anumitor grupe populaţionale, cea mai afectată fiind grupa de vârstă cuprinsă între 25 şi 54 de ani.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.