ACTUALITATE 4 octombrie 2011

Sing-Sing, exemplu de cum nu se fac serviciile sociale [VIDEO]

de Monica Vrânceanu | 612 vizualizări

Asociația Pro Nobis a prezentat ieri, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local (CL) Sfântu-Gheorghe, Raportul de evaluare comandat de către autoritățile locale asupra situației de la blocul social Sing-Sing din cartierul Ciucului.

Evaluarea Blocului s-a desfășurat între 10 august și 10 septembrie, pe baza unei metodologii elaborate de echipa de evaluare și aprobată de Comisia sociala a CL Sfântu-Gheorghe. Printre membrii comisiei s-a aflat inclusiv directorul Crucii Roșii, Papp Adolf.

Scopul evaluării a fost, potrivit primarului Antal Arpad, acela de a determina cine anume merită să primească în continuare sprijinul autorităților în ceea ce privește spații locative. Antal Arpad a arătat în nenumărate rânduri faptul că mulți dintre cei care locuiesc în Sing Sing s-au obișnuit să locuiască pe baza sistemului social, trăind din ajutoare sociale și acumulând zeci de datorii la cheltuieli, fără a dori să se integreze cu adevărat în societate. În plus, studiul a scos la iveală faptul că numărul celor care au beneficiat de camere în Sing-Sing a crescut aproape constant, aici fiind atrași toți cei cu probleme sociale.

Evaluarea a cuprins 105 familii, compuse din 404 persoane, din care 195 adulți și 209 copii. Potrivit evaluatorilor, 7 familii care beneficiază de spațiu locativ în Sing-Sing nu au putut fi găsite acasă – despre unele s-a spus că ar fi plecate în Ungaria sau în străinătate, în vreme ce despre altele pur și simplu nu se știa nimic. Un alt aspect interesant relevat de Raport este acela că 122 dintre locatarii Blocului nu au niciun loc de muncă deși au capacitate de lucru, în vreme ce doar 30 de persoane cu  capacitate de muncă sunt active pe piața muncii cu contract valabil și un venit lunar stabil. În acest context, realizatorii Raportului au analizat și planurile de viitor ale locatarilor Blocului, concluzionând faptul că numai 6 familii din cele 105 își propun planuri reale, realizabile cu o probabilitate de succes de peste 75%.

Familiilor evaluate li s-a oferit posibilitatea de a alege o rezolvare a problemelor locative cu care se confruntă: fie posibilitatea de a alege o chirie pe un an, costurille fiind suportate de CL, fie  posibilitatea de a cumpăra o locuință socială în blocul care se reabilitează acum în Lunca Oltului (strada Mikes Kelemen). 99 de familii din totalul de 105 au ales varianta dobândirii locuinței proprietate personală, iar restul au ales chiria pe un an, fără a avea un plan de rezolvare după expirarea acestuia.

Ca  și concluzie, Raportul arată că Blocul Sing-Sing nu reprezintă un furnizor autentic de servicii sociale, deşi este acreditat ca atare. Au fost constatate multe lipsuri în activitatea de organizare și supraveghere a beneficiarilor de locuințe aici, fiind întâlnite cazuri în care unele persoane care locuiesc aici nu erau trecute în contract. De asemenea, s-a constatat lipsa unei monitorizări eficiente din partea unor persoane de specialitate. Printre constatări se mai află și faptul că unor persoane beneficiare a locuințelor de aici cauza dependenței sociale este generată de analfabetism și lipsa capacității și a deprinderilor de a duce o viață independentă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.