Sindicatul TESA al lucrătorilor din sănătate acţionează în instanţă pentru salariile angajaţilor
Sindicatul TESA crede că măsurile de austeritate adoptate de Guvernul României, în speţă reducerea cu 25% a salariilor angajaţilor din sistemul bugetar, nu înseamnă altceva în practică decât că angajaţii din sectorul public vor plăti un impozit mai mare către bugetul de stat faţă de angajaţii din sectorul privat. În timp ce aceştia din urmă sunt impozitaţi cu 16%, lucrătorii din sfera publică vor plăti 41%. În opinia noastră aceasta este o discriminare, care contravine principiului egalităţii în drepturi.
Angajaţii care lucrează în spitalele publice nu pot fi nicidecum consideraţi angajaţi bugetari, din moment ce aceste instituţii funcţionează pe baza contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate. Ei nu sunt plătiţi de către stat, ci de către cetăţenii asiguraţi.
În aceeaşi ordine de idei, lucrătorii din spitalele publice au fost angajaţi pe bază de contracte individuale de muncă. Conform reglementărilor din Codului Muncii, contractul dintre cele două părţi - angajat şi angajator - nu poate fi modificat de către un terţ. Condiţiile convenite în contractul de muncă pot fi modificate numai prin acordul comun dintre angajator şi angajat. Măsura luată de către Guvernul României este batjocorirea statului de drept!
Astfel, solicităm ca instanţa să oblige pe angajator la plata sumelor restante din salarii. De asemenea, să oblige pe angajator la respectarea contractelor individuale de muncă în privinţa plăţii salariilor şi totodată la plata sumelor restante actualizate la rata inflaţiei.
Sindicatul Tesa din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu-Gheorghe are în prezent peste 320 de membri. Prin membrii săi acoperă toate ocupaţiile din domeniul sănătăţii de la lucrătorii TESA, muncitori şi asistente până la medici.
Sorin Văcăruş preşedinte, Kacsó András secretar