ACTUALITATE 8 mai 2014

Simetrie la vânzarea terenurilor către străini

de Székely Emőke | 67 vizualizări

Vicepreședintele Senatului, Marius Obreja, vrea schimbarea legii cu privire la vânzarea terenurilor către alți cetățeni ai Uniunii Europene

„Este necesară introducerea unei clauze de simetrie în legea care prevede condițiile de vânzare a terenurilor către alți cetățeni ai Uniunii Europene decât români” – este de părere vicepreședintele Senatului, liberalul covăsnean Marius Obreja. Acesta a declarat că va înainta o interpelare Premierului prin care va cere informații cu privire la modul în care cele 28 de state UE abordează această problemă, și după ce le va avea, va cere modificarea legii cu privire la vânzarea terenurilor agricole prin introducerea unor clauze de simetrie.

Intenția și propunerea mea după interpelare este să modificăm legea în sensul creării reciprocității între statele Uniunii Europene pe problema vânzării de terenuri. Reciprocitatea ar fi morală, de drept şi nu ar mai crea încă un motiv în plus prin care să putem fi considerat stat european de mâna a doua. Cred că e o mare eroare și s-a neglijat acest aspect la elaborarea legii. Amendamentele pe care le-am propus la elaborarea legii se numeau clauze de simetrie, adică este absolut logic ca în cazul în care un stat permite cetățeanului său să cumpere în România teren, și el să permită cetățeanului român să facă același lucru în țara lui” – a declarat Marius Obreja.

Vicepreședintele Senatului a precizat să legislația română este mult mai permisivă în mai multe aspecte decât legile din alte țări membre UE, iar această situație ar trebui schimbată în special în ceea ce privește achiziționarea de terenuri. Conform legilor în vigoare, începând din acest an cetățenii Uniunii Europene pot cumpăra fără restricții terenuri agricole în România.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.