Siguranţă împotriva inundaţiilor
În curând vor începe importante lucrări de prevenire a inundaţiilor care vizează pârâul Caşin. Scopul investiţiei finanţate din fonduri UE este acela de a apăra de inundaţii mai multe localităţi din Depresiunea Târgu Secuiesc – ne-a informat Kovács Ödön, administratorul public al judeţului Covasna.
„În 2006, Direcţia Apelor Covasna a semnalat Direcţiei Vâlcea că este necesară efectuarea mai multor lucrări. Dintre aceste lucrări, în prezent se execută lucrări de amenajare a pârâului Baraolt, pe sectorul de la Biborţeni până la confluenţa cu râul Olt, iar o altă parte a acestora a fost realizată prin lucrările de urgenţă ce s-au efectuat în urma inundaţiilor din 2010. Lucrările propuse se află în diferite stadii, de exemplu la lucrările de amenajare a pârâului Dobârlău lipseşte doar finanţarea, pentru că am obţinut toate autorizaţiile. Situaţia este similară şi în cazul pârâului Caşin. Consider că în judeţul Covasna cele mai urgente lucrări de prevenire a inundaţiilor au fost cele de la pârâul Caşin şi Baraolt. În momentul de faţă vorbesc despre partea inferioară a pârâului Caşin, secţiunea de la Valea Seacă până la confluenţa cu râul Negru, care vizează localităţile Sânzieni şi Ruseni” – a explicat Kovács.
În legătură cu finanţarea investiţiei, fostul director al Direcţiei Apelor Covasna a arătat: „Dacă o lucrare este finanţată din surse guvernamentale, finanţarea acesteia nu este atât de sigură. Amenajarea pârâului Caşin este finanţată din fonduri europene, iar din această cauză, până când a ajuns în această fază, proiectul a trecut prin mai multe verificări. A fost reproiectat de două ori, situaţia terenului este verificată, iar lucrările au fost precedate de o lungă perioadă de planificare. Dacă aceste lucrări se finalizează, eu consider că localitatea Sânzieni va beneficia de o apărare perfectă împotriva inundaţiilor, ca şi Ruseni. Chiar dacă nu în totalitate, dar această amenajare poate apăra terenurile agricole. Când am avut control şi s-a pus la îndoială necesitatea acestei lucrări, am arătat controlorilor filmul făcut cu ocazia inundaţiilor din 2010, care arată gradul inundaţiei de pe Muntele Perkő. Valoarea totală a proiectului este foarte mare, este vorba de 25 de milioane de lei, iar realizarea lui va dura doi ani.”
Administratorul public al judeţului a precizat că licitaţia pentru proiectarea şi executarea acestei lucrări a fost câştigată de un consorţiu format din trei firme. Pregătirea terenului necesită o săptămână, iar pentru începerea lucrărilor concrete este necesară aproximativ o lună.