ACTUALITATE 4 februarie 2014

„Siguranța cetățeanului a crescut în județul Covasna”

de Székely Emőke | 82 vizualizări

Conducerea IPJ Covasna a prezentat marţi bilanţul pe anul 2013

Șeful IPJ Covasna, cms. șef Ion Popa, este mulțumit de activitatea polițiștilor județeni și spune că în 2013 și-au atins principalul obiectiv, acela de a crește siguranța cetățenilor. Potrivit acestuia, oamenii legii vor continua această muncă de creștere a siguranței și în anul 2014. În anul precedent polițiștii au executat 8.316 intervenţii rapide, 13 razii, 4.889 de acţiuni cu efective lărgite, 57.384 de controale în locurile şi mediile de interes operativ, fiind constatate 887 de infracţiuni în flagrant. Poliţiştii covăsneni au intervenit la 5.276 de solicitări ale cetăţenilor transmise prin Sistemul naţional unic al apelurilor de urgenţă 112, iar în 4.786 dintre cazuri (90,71%) intervenţia s-a realizat sub 10 minute.

Mai puține infracțiuni

„Mă bucură faptul că numărul infracțiunilor a înregistrat o scădere, am avut mai puține furturi decât în anul precedent, colegii mei au acționat mai bine. Astfel gradul de siguranță al cetățenilor a crescut, și consider că încrederea față de instituția pe care o conduc a crescut” – a declarat cms. şef Ion Popa. Potrivit raportului IPJ de anul 2013, numărul total al infracţiunilor sesizate anul trecut a fost de 5.681, fiind înregistrată o scădere cu 179 faţă anul precedent. Astfel, judeţul Covasna ocupă locul 32 pe ţară după volumul criminalităţii.

„În această perioadă, la nivelul judeţului au fost sesizate 45 de infracţiuni de mare violenţă, comise pe fondul consumului exagerat de băuturi alcoolice şi al unor conflicte spontane. Infracţiunile de mică violenţă, constând în loviri sau alte violenţe, ameninţări, vătămare corporală au înregistrat scăderi, numărul infracţiunilor sesizate de acest gen fiind de 885, faţă de 1.050 în anul 2012. Numărul infracţiunilor de tâlhărie situează judeţul Covasna printre ultimele locuri din ţară după volumul criminalităţii, în anul 2013 fiind constatate 16 fapte de acest gen” – se arată în raport. Astfel, volumul criminalităţii la infracţiunile contra persoanei, raportat la 100.000 de locuitori, în care sunt cuprinse şi alte genuri de fapte decât cele prezentate mai sus, situează judeţul Covasna pe locul 29 pe ţară, cu un total de 1.235 de infracţiuni sesizate.

În ceea ce priveşte infracţiunile contra patrimoniului, la nivelul judeţului Covasna au fost sesizate 2.887 de fapte, mai puţine cu 188 faţă de anul 2012. Cele mai multe sunt infracţiuni de furt, respectiv 1.807, fapt ce situează judeţul nostru pe locul 28 pe ţară. S-a constatat scăderea infracţiunilor de furt din şi de auto şi creşterea infracţiunilor de furt de componente din exteriorul maşinii. Infracţiunile stradale sesizate au înregistrat o înjumătăţire, de la 177 în 2012, la 90 de fapte în anul 2013, Covasna situându-se pe ultimul loc din ţară după volumul criminalităţii la acest capitol. Dintre acestea, 78,8% au fost comise în mediul urban şi 21,2% în cel rural.

Infracțiuni economice

La infracţiunile de natură economico-financiară, judeţul nostru se situează pe locul 23 în ţară după volumul criminalităţii, în anul 2013 fiind constatate 625 de infracţiuni de acest gen. Pe linia combaterii evaziunii fiscale, a contrabandei şi a spălării banilor au fost efectuate 38 de percheziţii domiciliare, au fost constatate 121 de infracţiuni pe această linie, au fost aplicate 75 de sancţiuni contravenţionale, au fost confiscaţi 5.018 litri de alcool, 6 autoturisme, 126.020 fire ţigarete şi bunuri în valoare de 16.872 lei şi au fost ridicaţi în vederea confiscării 89,69 mc de material lemnos.

Siguranța rutieră

În ceea ce priveşte siguranţa traficului rutier, în anul 2013 au fost executate 3.912 acţiuni, urmare a acestora fiind constatate 226 de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice şi 169 de infracţiuni de altă natură. Pentru abaterile constatate, poliţiştii rutieri au aplicat 22.838 de sancţiuni contravenţionale la regimul circulaţiei în valoare totală de 2.196.330 lei, au reţinut 681 de permise de conducere şi au retras 737 de certificate de înmatriculare. Pe raza judeţului Covasna, în anul 2013 s-au produs 83 de accidente grave, cu 9 mai puţine decât în anul 2012, accidente soldate cu 23 de morţi, 80 de răniţi grav şi 39 de răniţi uşor. Locurile fruntaşe în ceea ce priveşte cauzele producerii accidentelor grave de circulaţie sunt ocupate de viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară, neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers, depăşirea neregulamentară, neacordarea de prioritate vehiculelor care au acest drept, dar şi pietonilor, abateri ale conducătorilor de animale şi atelaje, abaterile bicicliştilor şi conducerea sub influenţa băuturior alcoolice.

Obiective pentru 2014

Pentru anul 2014 IPJ Covasna și-a propus să mărească și mai mult gradul de siguranță al cetățenilor, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupărilor, combaterea criminalităţii economico-financiare, în special în domeniile prioritare – achiziţii publice intercomunitare, contrabanda, corupţia, spălarea de bani şi evaziunea fiscală, prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile, prevenirea şi combaterea infracţiunilor de tâlhărie, a furturilor din locuinţe şi case de vacanţă – creşterea numărului infracţiunilor constatate în flagrant, menţinerea la un nivel minim al infracţiunilor comise cu violenţă, în special a celor stradale, creşterea operativităţii intervenţiilor la sesizările cetăţenilor, și nu în ultimul rând, creşterea gradului de încredere a populaţiei în serviciul poliţienesc.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.