SIDA nu mai e o condamnare – mesajul medicilor de la Spitalul Județean
1 decembrie nu este doar Ziua Națională a României, este și Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA, o zi în care oamenii sunt invitați să reflecteze atât asupra progreselor făcute până în prezent în privința tratării acestei boli, cât și asupra impactului pe care aceasta îl are asupra calității vieții pacienților și asupra familiilor lor. Este totodată o zi în care se comemorează viețile pierdute și în care se încurajează prevenția și tratamentul.
Pentru a celebra cum se cuvine o astfel de zi, am stat de vorbă cu dr. Porumboi Ileana-Gabriela și dr. Zorojanu Andreea-Lidia, medici primari în boli infecțioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, care ne-au oferit informații valoroase despre provocările și soluțiile legate de HIV/SIDA.
„Creșterea gradului de conștientizare asupra acestei pandemii este esențială. În momentul de față, chiar putem considera că avem de-a face cu o pandemie, având în vedere numărul mare de pacienți care, cel puțin în ultimii ani, a crescut. Se întinde ca o pată de ulei, din aproape în aproape, și nu se poate stopa, în ciuda eforturilor OMS”, explică dr. Zorojanu Andreea-Lidia.
Apărută spre sfârșitul secolului XX, SIDA continuă să fie o problemă globală, însă comunitatea medicală a înregistrat succese semnificative în ceea ce privește prevenția și tratamentul. Astfel, dacă în urmă cu două decenii, SIDA părea de neoprit, secerând bolnavii fără milă, astăzi, există soluții care oferă o speranță de viață mult mai mare, însă prevenția rămâne cheia.
Cum se transmite HIV și cine este expus riscului?
În linii generale, virusul HIV se transmite în principal prin:
-
Contact sexual neprotejat, în special cel anal, asociat cu sângerări;
-
Transfuzii de sânge;
-
Transmitere de la mamă la făt;
-
Rar, prin înțepături accidentale cu ace infectate sau în cadrul procedurilor medicale neigienice.
Deși pare că suntem expuși la risc în fiecare interacțiune intimă, ar trebui să știm că un sărut nu ne va aduce automat îmbolnăvirea „Prin salivă, nu luăm. Acum, dacă ai orice rană deschisă și intri în contact cu sângele unei persoane infectate, ești pasibil de a lua boala. Dar, de obicei, de-aia se face și profilaxia”, subliniază dr. Porumboi Ileana-Gabriela.
Un aspect alarmant este acela că, în primii ani de la infectare, simptomele lipsesc. „Faptul că 6-7 ani după infecție ești asimptomatic, dacă nu te controlezi și ai în continuare comportament la risc înseamnă că tu poți să transmiți mai departe boala fără a ști că tu ești de fapt infectat”, avertizează dr. Zorojanu Andreea-Lidia.
Prevenția – prima linie de apărare
Chiar dacă tratamentul a înregistrat o evoluție deloc neglijabilă, prevenția rămâne esențială în lupta împotriva HIV/SIDA. Și, deși nimic nu e niciodată sigur, există totuși câteva lucruri pe care le putem face toți pentru a nu ajunge vreodată în contact cu temutul HIV.
Iată, așadar, care sunt cele mai importante indicații venite din partea celor doi medici de la Spitalul Județean, pentru a preveni îmbolnăvirea:
-
Utilizarea prezervativului în orice act sexual cu persoane necunoscute;
-
Evitarea comportamentelor la risc, care se traduc prin diversificarea partenerilor sexuali și chiar sex în grup.
-
Efectuarea de teste regulate, mai ales atunci când există suspiciuni după o posibilă expunere la risc.
Referitor la acest ultim punct este important de știut că, în caz de expunere accidentală, există totuși soluții salvatoare. „Ca profilaxie, sigur că sunt și medicamentele antiretrovirale (ARV-uri, cum le spunem noi prescurtat). Profilaxia post-expunere se făcea până acum doar în cazul expunerii profesionale. De exemplu, dacă o asistentă se înțepa cu un ac infectat. În prezent, există ONG-uri care încearcă să susțină financiar extinderea acestei profilaxii și pentru alte cazuri, precum contactele sexuale cu risc”, explică dr. Porumboi Ileana-Gabriela.
Evoluția bolii și tratamentul
Diagnosticată la timp, boala nu mai e atât de nimicitoare, întrucât speranța de viață a pacienților infectați cu HIV a crescut considerabil. Spre deosebire de anii anteriori, tratamentul modern implică în prezent doar o pastilă pe zi, ceea ce face ca pacienții să poată avea o viață destul de aproape de normalitate. Totuși, succesul tratamentului depinde mult și de imunitatea organismului fiecărei persoane.
„Durata de viață a crescut foarte mult. Avem pacienți care sunt infectați de peste 30 de ani, dar ei își iau tratamentul constant. Totuși, durata de viață depinde de momentul în care boala a fost depistată și de încărcătura virală. Noi avem și pacienți de 70 de ani care vin să-și ia pastilele”, spune dr. Zorojanu Andreea-Lidia.
Cu toate acestea, în lipsa tratamentului, boala poate duce la complicații fatale, în special din cauza infecțiilor oportuniste.
Transmiterea de la mamă la făt
Transmiterea virusului de la mamă la copil este un alt aspect important al prevenției. În aceste cazuri, vestea bună este că un copil născut de o mamă infectată are toate șansele să nu se contamineze „Există niște reguli clare. Nașterea se face doar prin cezariană, iar copilul nu este alăptat. Noi monitorizăm copiii născuți din mame seropozitive până la doi ani, la fiecare șase luni, și există posibilitatea ca aceștia să fie negativi dacă măsurile sunt respectate”, explică dr. Zorojanu Andreea-Lidia.
Susținerea pacienților la Spitalul Județean
Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” oferă condiții moderne pentru pacienții cu HIV/SIDA, inclusiv saloane cu izolare și monitorizare periodică. „Pacienții pot veni la noi fără bilet de trimitere, iar noi îi monitorizăm cam la fiecare trei luni pentru a le verifica statusul lor”, spune dr. Porumboi Ileana-Gabriela.
Cum un astfel de diagnostic poate avea și un impact psihologic și emoțional negativ asupra oricărui om, medicii de la Spitalul Județean sunt implicați și în consilierea pacienților, ajutându-i să înțeleagă boala și să accepte tratamentul. „Noi, medicii, facem consiliere, explicăm tot pacientului, stăm de vorbă, relatăm toate informațiile de care are nevoie un om ca să înțeleagă ce se întâmplă cu el”, adaugă dr. Zorojanu Andreea-Lidia.
În orice caz, de Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA, mesajul medicilor din Sfântu Gheorghe este unul foarte clar: prevenția salvează vieți, iar tratamentul modern poate transforma o boală fatală într-una gestionabilă. „Cu sprijinul adecvat, pacienții pot trăi mult și bine, chiar și cu acest diagnostic”, concluzionează optimist specialiștii.