ACTUALITATE 25 iulie 2013

SGA continuă lucrările pe apele județului

de Monica Vrânceanu | 694 vizualizări

Primul semestru al anului a fost încheiat cu succes, în ciuda crizei

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna continuă lucrările de reabilitare și întreținere a malurilor apelor care străbat județul și, cu toate că acest an continuă să se înscrie în seria celor de criză, există câteva lucrări de importanță, care contribuie la siguranța locuitorilor, animalelor și bunurilor imobile din județ.

Reprezentantul Biroului de Presă al SGA Covasna, Keresztély Csaba, a declarat că primul semestru al lui 2013 materializează mai multe lucrări de consolidări vegetative: pe Râul Negru în satul Imeni – 320 m, pe Râul Olt, în aval la podul Ilieni 30 m, în zona Baraolt 190 de metri, pe pârâul Covasna în aval de Pachia 260 de metri și pe pârâul Căpeni alți 100 de metri. S-a realizat totodată o consolidare de mal cu plăci de beton recuperate din demolări pe Râul Negru în localitatea Lunga, pe malul stâng. SGA s-a implicat și în decolmatări și recalibrări, pentru asigurarea secţiunii de scurgere, iar astfel de lucrări s-au efectuat pe Râul Negru în zona Imeni-Hătuica 2.400 mc,  în zona Ojdula-Catalina 3.500 mc, pe pârâul Lutoasa, amonte de conflueţă cu pârâul Estelnic 364 mc, pe pârâul Estelnic în zona Săsăuşi-Belani 1.697 mc şi pe pârâul Breţcu în aval de localitatea Breţcu 1.000 mc.

„O categorie de lucrări cu o importanţă deosebită din punct de vedere al apărării împotriva inundaţiilor a localităţilor şi a obiectivelor social-economice este aducerea la cota proiectată a digurilor care se tasează în timp, care necesită un consum mare de carburanţi. Astfel de lucrări am reali­zat pe pârâul Păpăuţi pe o lungime de 2 km, pe Râul Olt şi pe malul stâng al pârâului Căpeni în zona localităţii Căpeni pe o lungime de 2 km. Lucrări ce necesită un aport important de forţă de muncă sunt defrişările şi cosirile de vegetaţie”, a mai spus Keresztely, arătând că defrişări ma­nu­ale s-au făcut pe pâraiele Estelnic, Lutoasa, Pădureni, Sălciilor, Saciova, Olt, Lisnău, Vâlcele, Valea Crişului, Debren şi Tărlung totalizând o suprafaţă de 1.016 ari și 65 de hectare de cosiri pe lucrările hidrotehnice de apărare.

Keresztely Csaba a mai declarat că SGA Covasna urmăreşte realizarea lucrărilor de reparaţii curente atât cantitativ cât şi valoric, conform Planului tehnic pe 2013. SGA Covasna are în administrare în bazinul hidrografic al Râului Olt de pe teritoriul judeţului Covasna 1.361 km râuri, 452 km de diguri, 134 km albii regularizate, 87 km consolidări de mal. Finanţarea lucrărilor de reparații și întreținere se realizează din fonduri proprii ale Administratiei Naţionale Apele Române prin Administraţia Bazinală de Apă Olt de care aparţine şi SGA Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.