ACTUALITATE 4 iulie 2010

Sfântu-Gheorghe sub ape! (FOTO - VIDEO)

de Covasna Media | 717 vizualizări
19 străzi acoperite de ape, peste o sută de gospodării inundate şi pagube încă neestimate – aşa arată un prim bilanţ al inundaţiilor de sâmbătă seară, când pârâul Debren a ieşit din matcă O bună parte a municipiului Sfântu-Gheorghe a fost acoperită de ape sâmbătă seara, zona afectată fiind cea de nord-vest. Ploile din ultimele zile, dar mai ales aversele de ploaie de sâmbătă seara când s-au acumulat 25 l/mp într-o oră, au dus la formarea unor torenţi pe dealurile din zona Şugaş-Băi, care au intrat în pârâul Debren şi au dus la inundarea a 120 de gospodării - curţi, pivniţe, locuinţe, garaje, zece subsoluri ale scărilor de blocuri

19 străzi acoperite de ape, peste o sută de gospodării inundate şi pagube încă neestimate – aşa arată un prim bilanţ al inundaţiilor de sâmbătă seară, când pârâul Debren a ieşit din matcă

O bună parte a municipiului Sfântu-Gheorghe a fost acoperită de ape sâmbătă seara, zona afectată fiind cea de nord-vest. Ploile din ultimele zile, dar mai ales aversele de ploaie de sâmbătă seara când s-au acumulat 25 l/mp într-o oră, au dus la formarea unor torenţi pe dealurile din zona Şugaş-Băi, care au intrat în pârâul Debren şi au dus la inundarea a 120 de gospodării - curţi, pivniţe, locuinţe, garaje, zece subsoluri ale scărilor de blocuri, şapte obiective social economice şi ruperea a patru podeţe. În cartierul Simeria, două maşini au fost pur şi simplu luate de ape, în vreme ce o conductă de gaz a fost avariată temporar și o parte a oraşului a rămas, pentru multe ore, fără curent electric. Apele au distrus grădini, garduri şi podeţe, zeci de păsări fiind pur şi simplu ucise. De asemenea, forţele angrenate au intervenit pentru evacuarea a 13 copii şi 17 adulţi, aceştia fiind cazaţi la rude sau prieteni.

Ucis de spaimă

Inundaţiile de sâmbătă au produs un adevărat șoc pentru mai multe persoane și au dus chiar la moartea unui bărbat de pe strada Bisericii, care din cauza sperieturii a suferit un preinfarct care i-a fost fatal.

Potrivit directorului Serviciului de Ambulanţă, Tiberiu Poștoacă, omul a suferit un șoc emoţional și psihic foarte puternic, care a avut un rol foarte important în preinfarctul suferit. De altfel, mai multe persoane au rămas marcate de apele de ieri, iar noaptea spre duminică a fost de departe cea mai solicitată din acest an, pentru Ambulanţă. Astfel, echipajele au intervenit la cinci accidente rutiere, doi bărbaţi au suferit stop cardiac, la Micfalău a avut loc un accident rutier și multe altele. Directorul Tiberiu Poștoacă spune că au făcut faţă cu succes solicitărilor, dar nu ar mai fi stricat să aibă un echipaj, mai ales când intervenţiile au avut loc cam la aceeași oră.

Arhivă distrusă la Casa de Pensii

Printre instituţiile grav afectate de ape, se numără clădirea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), unde subsolul a fost inundat; aici, o parte a arhivei Casei Judeţene de Pensii a fost pur şi simplu distrusă, însă angajaţii instituţiei au dat asigurări că arhiva există şi în variantă electronică, drept pentru care problemele în acest sens au fost evitate.

Pentru înlăturarea apelor şi normalizarea situaţiei, au intervenit Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna – cu toată tehnica din dotare, căruia i s-au alăturat Poliţia, Jandarmeria, angajaţi ai Primăriei Sfântu Gheorghe - alături de angajaţi ai primăriilor de la Târgu Secuiesc, Ozun şi Reci, precum şi mai multe servicii deconcentrate. Munca pe străzile inundate - 19 la număr, a început sâmbătă seara şi a continuat până duminică, când cei de la Tega s-au ocupat de curăţarea noroiului lăsat în urmă de ape.

Ploi nemaiîntâlnite

„Sfântu Gheorghe s-a aflat în ultima perioadă sub cod galben, iar sâmbătă am avut averse de ploaie cumulând 24.6 l/mp într-o oră. Ploile s-au înmagazinat în pârâul Debren. ISU a intervenit cu toate forţele, se poate că există şi nemulţumiţi, însă ploile nu puteau fi oprite de nimeni”, a declarat adjunctul comandantului ISU Covasna, colonelul Vasile Sădean.

Primarul Antal Arpad a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat reprezentanţi ai tuturor instituţiilor şi organismelor implicate în situaţiile de urgenţă, că municipalitatea are fonduri pentru a asigura strictul necesar celor afectaţi de inundaţie. În acelaşi timp, Grupul Şcolar Puskas Tivadar şi Colegiul Naţional Mihai Viteazul pot oferi, prin internate, cazare celor care au nevoie de aceasta în urma inundaţiilor. Potrivit primarului, însă, primele informaţii despre inundaţie, care au ieşit în presa naţională, au prezentat o situaţie mult mai gravă.

Furioşi pe autorităţi

Pe de altă parte, oamenii afectaţi spun că nu au mai văzut asemenea inundaţii din 1983, majoritatea acuzând Primăria că nu a decolmatat pârâul Debren şi că pe unele străzi (40% din totalul existent în oraş) nu există canalizare, ceea ce a amplificat gravitatea situaţiei.

„Cred că din anii ’70 nu a mai fost curăţat pârâul Debren. Nimeni de la Primărie nu a venit vreodată să cureţe, s-au adunat o mulţime de gunoaie iar ierburile au crescut peste tot. Primarul ştie să se ocupe cu altele, dar să vină să vadă ce-a lăsat în urmă toată apa asta...”, ne-a spus proprietara unei case aflate chiar lângă podul de pe strada Korosi Csoma Sandor, al cărei gard despărţitor de pârâu a fost spulberat de viitură şi grădina distrusă, în vreme ce apa a pătruns în toate încăperile din casă. Pe strada Podului, oamenii au intrat în apă până la pulpe pentru a mai salva ce se putea din case şi curţi, bătrânii spunând că nu au mai văzut aşa ceva din anii ’70.

„Cred că e mai bine ca oamenii să-l înjure pe primar decât pe Dumnezeu, în astfel de clipe”, a spus Antal Arpad, referindu-se la cei care au găsit în Primărie şi primar principalul vinovat pentru efectele furiei apei. Potrivit prefectului Gyorgy Ervin, luni se va constitui o comisie de evaluare a pagubelor produse de ploile care au afectat întreg judeţul în ultimele două săptămâni, în vreme ce pentru digul de la Baraolt - Căpeni (pentru care e nevoie de 20 de milioane de lei, incluzând aici şi regularizarea pârâului Baraolt) şi două poduri de beton - de la Zagon şi Valea Belinului există asigurări ferme de la Guvern în ceea ce priveşte direcţionarea de bani în cel mai scurt timp către judeţul Covasna.

Monica Vajna

Foto: Viorel Iordan

Pentru o mai bună vizualizare a galeriei foto folosiţi Firefox sau Opera

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 17

Adaugă comentariu
ramy, 5 iulie 2010
oameni buni nu va mai certati ori cum nu rezolvati nimic asta e romania in care traim iar omului din aceasta tara ii mai trebuie multi ani ca sa se civilizeze toata stima pompierilor bravo baieti
endi, 5 iulie 2010
Nu e rusine sa faci curatenie si in fata portii nu numai in masina!!!! daca fiecare om ar lasa curatenie dupa el unde trece nu s-ar fi intamplat asa ceva!!! multumiti pompierilor de ajutorul lor si sa citeste integral
gigi, 5 iulie 2010
Unde e Garda de Mediu? De ce nu amendeaza pe cai care arunca de ani de zile gunoaiele in Debren? Chiar asa, primarul e de vina pentru tot? Unde e spiritul civic? Ne uitam cu mainile in buzunar si citeste integral
radu_cu, 5 iulie 2010
Sau poate am deranjat un stimabil domn de pe la politie sau jandarmi cumva?
radu_cu, 5 iulie 2010
Cu stima domnu ti o trag Jandarmii eventual erau cativa ca si eu am prieteni pe acolo si nu erau chemati.DPIR-u era si nu confund TEGA cu DPIR-ul.Si daca ar fi vorba ca merit altceva nu cred ca esti citeste integral
gobi, 5 iulie 2010
poate toate autoritatile trebuiau sa lase namolul pe strada... sa isi faca doar 75% din treaba, nu e asa domnisorule basescu??
ti o trag radu_cu, 5 iulie 2010
care dpir a fost la inundatii????tu sti ce inseamna dpir? tu confunzi tega cu dpir. Jandarmii erau la Baraolt,Capeni,Lisnau si Ozun daca chiar te intereseaza.Si oricum unu ca tine merita altceva de la citeste integral
radu_cu, 5 iulie 2010
Care jandarmi si politisti?Pe strazile din zona spre Sugas Bai,Str. Borviz,Debren si celalalte nu au fost decat Pompierii,Politistii Comunitari si echipajul de la DPIR al politiei.Paza a fost citeste integral
Cititor, 5 iulie 2010
pt. cititor. prima prioritate nu este redenumirea strazilor.Dar daca ai si alte idei de cenu transmiti primarului?
freeman, 4 iulie 2010
ar fi trebuit sa vada piticotul boc cum muncesc pompierii si sa se mai gandeasca daca merita taiate salariile pompierilor si jandarmilor cu 25%.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.