ACTUALITATE 8 august 2018

Sfântu Gheorghe, primul în topul național al scumpirilor la apartamente

de Iulia Drăghici - Taraș | 2365 vizualizări

În același timp, Covasna este pe locul 2 național în clasamentul județelor cu cea mai slabă activitate de tranzacționare

Municipiul Sfântu Gheorghe este primul într-un top al reședințelor de județ din România cu cele mai mari creșteri de preț pe segmentul apartamentelor pe al doilea trimestru al anului 2018, potrivit unui studiu realizat de platforma online AnalizeImobiliare.ro. În același timp, Covasna este pe locul 2 în topul  județelor cu cea mai slabă activitate de tranzacționare. Specialiștii covăsneni spun totuși că în prezent aici cele mai sigure investiții sunt terenurile de construit și spațiile comerciale.

Al doilea trimestru al anului în curs a adus scumpiri pe piața imobiliară, iar dintre toate reședințele de județ, la Sfântu Gheorghe s-au înregistrat cele mai mari creșteri, spun experții în domeniu.

„Dintre reședințele de județ ale țării, cele mai mari creșteri de preț pe segmentul apartamentelor au avut loc, în al doilea trimestru al acestui an, în Sfântu Gheorghe (6,3%), Alexandria (6%), Piatra-Neamț (5%), Târgoviște (4,8%) și Buzău (4,5%). Aceste variații au fost, însă, vizibil mai temperate decât cele care au avut loc în primele trei luni ale anului, când Miercurea-Ciuc consemna un avans-record, de 17,8% (în ultimele trei luni, în capitala Harghitei a cunoscut un avans de 4,4%).

La polul opus, Baia Mare a înregistrat o ușoară scădere (de 0,1%) a așteptărilor vânzătorilor, lista celor mai mici variații de preț fiind completată de Oradea (un plus de 0,7%), Alba Iulia (+1%), Ploiești (+1,2%) și Satu Mare (+1,2%)”, arată site-ul Imobiliare.ro, într-un articol publicat în 31 iulie a.c.

Deși se construiește, piața imobiliară din Sfântu Gheorghe nu este matură

Analiza este confirmată și de un specialist covăsnean, care spune de asemenea că piața imobiliară din Sfântu Gheorghe este departe de a fi stabilă, iar fiecare fluctuație se simte în prețurile locuințelor, în chirii și în prețurile terenurilor.

„Piața imobiliară din Sfântu Gheorghe nu e o piață matură și orice fluctuație imobiliară se simte în prețul locuințelor, în prețul chiriei. (...) Nu știu ce a influențat și de ce prețurile au luat-o puțin razna la locuințe, apoi s-au temperat și acum se înregistrează o tendință ușoară de scădere. (...) Tendința în continuare e de vânzare. Sunt mulți care pleacă din Sfântu Gheorghe. Locul lor este luat într-un procent de 15-20% de cei din localitățile învecinate municipiului, mă refer la Arcuș, Ilieni, ce mai este pe aici. În plus, sunt cei care lucrează în Ungaria și vin cu anumite sume de bani și sunt interesați să investească în locuințe”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna singurul broker imobiliar licențiat din județul Covasna, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniu, Ștefan Manole.

Majorări și la chirii

AnalizeImobiliare.ro mai arată și că, în ceea ce privește chiriile, capitala județului Covasna înregistrează majorări, de la 168 de euro, prețul mediu, la 178 de euro, însă la nivel național ne situăm în continuare în zona orașelor cu cele mai mici chirii din România.

„Cele mai mici chirii dintre reședințele de județ ale țării se găsesc, în continuare, în Drobeta Turnu-Severin, unde prețul mediu solicitat pentru un apartament cu două camere a rămas 150 de euro pe lună. Și pretențiile proprietarilor din Reșița s-au menținut constante în ultimul trimestru, la o valoare de 165 de euro pe lună, însă ale celor din Sfântu Gheorghe s-au majorat de la 168 la 176 de euro pe lună. Chirii mai mici decât în capitala Covasnei se găsesc acum în Zalău (175 de euro pe lună), Slobozia (172 de euro pe lună) și Râmnicu Vâlcea (170 de euro pe lună)”, arată studiul amintit.

Vestea bună este totuși că antreprenorii investesc în construirea de locuințe pentru vânzare, dar și închiriere, mai spune brokerul imobiliar Ștefan Manole.

„La chirii, prețurile au rămas la fel, ba chiar s-au înviorat puțin, mai ales în perioada asta, când sunt mulți dintre bugetari (pompieri, polițiști, jandarmi - n.red.) care au venit în zonă și cererea e un pic mai mare acum. Plus că vor veni cei de la Universitatea Babeș. E o presiune un pic mai mare în perioada asta de toamnă pe chirii. (...) Acum începe deja să se construiască și aici. E cineva care a făcut un bloc mic de locuințe vizavi de Jandarmerie, mai avem Fortuna Park. Mai este un proiect foarte interesant, un bloc care va fi reabilitat numai pentru închirieri, deci nu va fi la vânzare. Asta cred că o să liniștească și o să pondereze un pic și piața chiriilor. Vor fi locuințe destul de acceptabile și zona e bună, la capătul Bulevardului Grigore Bălan”, ne-a dezvăluit specialistul.

Fruntași și pe lista județelor cu cea mai slabă activitate de tranzacționare

Analiza mai plasează Covasna pe locul 2 în topul județelor cu cea mai slabă activitate de tranzacționare, potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în al doilea trimestru din 2018.

„Județele cu cea mai slabă activitate de tranzacționare, cu mai puțin de 2.500 de vânzări consemnate în ultimele șase luni, sunt: Gorj (1.678), Covasna (2.084), Sălaj (2.150), Tulcea (2.284) și Olt (2.300)”, arată informațiile furnizate de AnalizeImobiliare.ro.

Perioadă bună pentru investiții în terenuri de case și spații comerciale

Pe de altă parte, investițiile cu care nu ai cum să dai greș în județul Covasna în momentul de față, potrivit specialistului în imobiliare, sunt terenurile și spațiile comerciale.

„I-aș sfătui pe cei care au posibilitate să își achiziționeze terenuri de construcție. Cel arabil a rămas cam la fel, între 5.000 și 7.000 de euro hectarul. La păduri de asemenea, în jur de 2.000 – 3.000 de euro hectarul. Dar la terenuri de construcție văd o creștere constantă în continuare. În plus și spațiile comerciale aduc un profit foarte bun. Spațiile comerciale au fost dintotdeauna profitabile. În 10 – 12 ani se amortizează cheltuiala spațiului prin chiriile pe care le primesc. Nu prea sunt astfel de spații de vânzare, dar cei care au posibilitatea să cumpere, să o facă pentru că vor avea siguranța că nu vor pierde investiția”, a subliniat Ștefan Manole.

Zona cea mai bună pentru achiziționarea terenului de casă

Pentru cei care sunt deciși că vor să își construiască propria locuință, brokerul imobiliar vine și cu o sugestie pentru zona care este cea mai pregătită, cu prețuri acceptabile și cu utilități, ca să primească viitorii proprietari.  

„Prețul la terenuri a crescut destul de mult. Un metru pătrat de teren în zona Spitalului, zona de top, se vinde undeva la 90 -100 de euro pe metru pătrat. Și în celelalte zone au crescut prețurile, la 50 – 60 de euro pe metru pătrat. Prețuri foarte bune sunt în cartierul Salomer, un cartier foarte frumos la ieșire din Sfântu Gheorghe către Ilieni. Acolo încă se mai poate cumpăra teren cu 30 – 35 de euro pe metru pătrat. Deși e o zonă care e la marginea orașului, aparține de Ilieni, iar impozitul pe locuință este mai mic. Sunt utilități, apă curentă, iluminat stradal. E o zonă curată, fără creșteri de animale. (...) E o zonă în plină dezvoltare, unde merită să investești”, a declarat acesta.

„Cred că în viitorul apropiat va fi o ajustare la prețuri pentru că a fost o tendință de creștere prea abruptă și atunci va fi o așezare a prețului, deși în perioada de toamnă sunt mulți care achiziționează apartamente, eu totuși cred că va urma o tendință de descreștere”, a încheiat specialistul covăsnean, Ștefan Manole.

Foto: Vargyasi Levente

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.