ACTUALITATE 25 august 2023

Sfântu Gheorghe primește promisiuni de fonduri pentru modernizarea rețelei de electricitate

de Diana Pantelimon | 803 vizualizări

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat joi, 24 august a.c., într-o conferință de presă, că a primit asigurări de la conducerea Electrica SA în privința alocării unor fonduri pentru modernizarea rețelei de medie tensiune din oraș. Aceasta a cedat timp de aproape două zile din cauza vechimii cablurilor, dar și a suprasolicitării rețelei, lăsând aproape jumătate din populația municipiului fără curent electric. Pana de curent de zilele trecute a fost cea mai gravă din istoria orașului, potrivit edilului.

În cadrul conferinței, Antal Árpád a explicat că în sistemul de energie electrică există trei tipuri de distribuţie: de înaltă tensiune, medie tensiune și joasă tensiune. 

Sistemele de înaltă tensiune furnizează 750, 400 și 110 kilovolți de energie electrică. Cele de 750 sunt mai mult cele care leagă țări și regiuni.

În judeţul Covasna există doar sisteme de 400 şi 110 kilovolți și se pot observa pe stâlpii foarte înalți, unde se poate auzi și un zgomot puternic. Din perspectiva siguranței, dacă acestea trec prin păduri, se defrișează zona, iar în localități, nu se pot da autorizații de construcții în apropierea lor.

Această energie de 110 sau 400 kilovolți este transformată în energie de medie tensiune, de 20 de kilovolți (20.000 volți), prin niște stații mari de transformare. Sfântu Gheorghe este alimentat de trei stații: la Câmpul Frumos, Valea Crişului și pe strada Energiei. De aici, trece în cele 210 stații de transformare care sunt în oraș. Acestea transformă curentul de 20.000 de volți în curentul de 230 sau 380 de volţi, ceea ce se numește joasă tensiune, acesta fiind nivelul de curent utilizat în gospodării. 

Problema care a apărut în Sfântu Gheorghe la începutul săptămânii a fost pe rețeaua de medie tensiune, unde Electrica SA nu a investit până acum. În ultimii ani, compania a făcut investiții și îmbunătățiri la sistemul de joasă tensiune, iar Primăria Sfântu Gheorghe a ajutat la înlocuirea stâlpilor vechi din beton și la mutarea în subteran a cablurilor, în mai multe zone ale oraşului.

Edilul a mai punctat că sistemele de medie tensiune reprezintă o problemă majoră la nivel național, iar în Sfântu Gheorghe primăria a emis, încă din aprilie, un certificat de urbanism pentru renovarea sistemului de pe strada Energiei, care alimentează cu energie electrică aproximativ jumătate din gospodăriile din oraș.

„Electrica nu a investit până acum în reţeaua de medie tensiune, dar a investit în reţeaua de joasă tensiune. (...) În reţeaua de joasă tensiune s-au făcut investiţii, se vede cu ochiul liber, cablurile au fost băgate în subteran. (...) În luna aprilie, mai exact pe 20 aprilie, am emis un certificat de urbanism la solicitarea Societăţii de Distribuţie de Energie Electrică România SA pentru schimbarea unei părţi din această reţea şi atunci mi-au spus că trebuie să schimbăm reţeaua de medie tensiune pentru că e veche (...) Deci, asta este o dovadă a faptului că Electrica nu de mâine vrea să se ocupe de problema asta, ci era deja pe masa de lucru. (...) Ieri m-am dus la Bucureşti, unde am avut o întâlnire cu directorul general al Electrica. Cunoştea problema şi am primit promisiuni că vor aloca în anii următori fonduri pentru modernizarea reţelei din Sfântu Gheorghe”, a declarat primarul Antal Árpád, în cadrul conferinței de presă.

Edilul-șef le-a recomandat cetăţenilor să depună plângeri pentru despăgubiri.

„În ceea ce priveşte despăgubirile, într-o societate normală, cel care cauzează nişte probleme trebuie să plătească. Din câte am înţeles, există o lege în România care vorbeşte despre o despăgubire automată în cazul în care o perioadă mai lungă de timp nu există curent electric, dar pe chestiunile punctuale, de genul că s-a stricat un frigider sau s-a ars nu ştiu ce aparat electrocasnic sau alte probleme (...) trebuie să se depună plângeri la Electrica”, a spus primarul Antal Árpád.

În cazul aparatelor care au suferit defecțiuni din cauza întreruperilor de curent, locuitorii pot depune cereri pentru despăgubire la sediul DEER din str. Lunca Oltului.

Pana de curent majoră din Sfântu Gheorghe a început luni după-amiază, când s-au defectat două cabluri, iar situaţia s-a agravat în urma exploziei unui transformator, care, ulterior, a generat alte defecţiuni. Marţi după-amiază, când Primăria a convocat o şedinţă a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, numărul avariilor crescuse considerabil. Au fost afectate 54 de posturi de transformare din totalul de 210.

Realimentarea cu energie a tuturor consumatorilor afectați din municipiul Sfântu Gheorghe a fost realizată în noaptea de marți (22 august) spre miercuri (23 august), ora 02:30.

Din cauza complexității defecțiunilor, DEER Covasna a fost nevoită să ceară sprijinul sucursalelor din Brașov și Harghita.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.