ACTUALITATE 16 ianuarie 2017

Sfântu Gheorghe, partener într-un proiect de studiere a migraţiei tineretului

de Iulia Drăghici - Taraș | 1204 vizualizări

Municipiul Sfântu Gheorghe va participa, în perioada ianuarie 2017 – iunie 2019, la proiectul internaţional YOUMIG – „Îmbunătățirea capacităților instituționale și promovarea cooperării în vederea abordării impactului migrației transnaționale a tineretului”, din cadrul Programului Transnațional Dunărea 2014-2020. Decizia a fost votată în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local din Sfântu Gheorghe din 13 ianuarie a.c.. În proiectul YOUMIG sunt implicaţi 19 parteneri din 8 ţări.

„Este vorba despre un program care studiază impactul migraţiei tineretului, derulat pe parcursul a 30 de luni. Pe baza acestui studiu se vor dezvolta strategii şi politici pe termen lung”, a explicat viceprimarul Sztakics Éva în cadrul şedinţei de Consiliu Local.

Bugetul total al proiectului este de peste 2.718.000 de euro. Potrivit Proiectului de Hotărâre, bugetul total al proiectului aferent Municipiului Sfântu Gheorghe este de aproape 89.400 de euro, din care aproape 76.000 de euro (85%) proveniţi din Fondul European de Dezvoltare Regională, circa 11.620 de euro (13%) – contribuţie din bugetul de stat şi aproape 1.800 de euro (2%), contribuţia proprie a Municipiului pentru cele 30 de luni în care se derulează proiectul.

Raportul de specialitate anexat Hotărârii de CL subliniază faptul că „datele statistice arată că fiecare al doilea imigrant înregistrat în Europa de Vest aparţine grupului de vârstă 15 – 34 de ani, deci tinerii reprezintă o populaţie importantă în rândul imigranţilor. (...) Obiectivul general al proiectului YOUMIG constă în o mai bună înţelegere şi adresare a migraţiei pe termen lung, a capitalului uman şi al proceselor demografice din regiunea Dunării, precum şi ale efectelor acesteia asupra pieţei muncii şi economiei naţionale/regionale, care să permită administraţiilor publice să elaboreze şi să implementeze politici şi strategii prin utilizarea seturilor de date şi evidenţelor empirice”.

Mai mult, acelaşi document precizează că „participarea municipiului la proiectul YOUMIG oferă şansa cunoaşterii efectelor migraţiei tineretului pe plan regional şi internaţional, implicarea directă în elaborarea unor politici sociale ce ar putea rezolva unele probleme demografice cu care se confruntă regiunea noastră, totodată are în vedere consolidarea capacităţilor instituţionale în domeniul gestionării efectelor migraţiei, în special a tinerilor”.

Coordonatorul proiectului este Oficiul Central de Statistică din Budapesta. În proiect sunt implicaţi 19 parteneri din 8 ţări, de la oficii statistice naţionale (centrale), instituţii de cercetare şi universităţi, reţele relevante, active în tema proiectului, autorităţi publice locale şi regionale, Ministere ale Sectoarelor relevante. Pe lângă Ungaria şi România, la proiect mai iau parte instituţii şi organizaţii din ţări precum Austria, Slovenia, Bulgaria, Slovacia, Germania şi Serbia.

Din România, pe lângă Municipiul Sfântu Gheorghe, mai este implicat doar Institutul Naţional Român pentru Cercetarea Minorităţilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.