Sfântu-Gheorghe intră în sărbătoarea celor 550 de ani de atestare documentară
Manifestările încep mâine şi vor dura tot anul
Mâine seară, cu începere de la ora 19, în municipiul reședință de județ se va da startul evenimenelor aniversare ”Sfântu-Gheorghe - oraş de 550 de ani”, festivitatea de deschidere urmând a avea loc în Piaţa Libertăţii. Evenimentul va fi marcat de o acţiune originală prin care artişti şi personalităţi ale oraşului vor dărui, fiecare, câte un cadou municipiului Sfântu-Gheorghe. Cadourile artiştilor şi personalităţilor vor consta, bineînţeles, din câte o scurtă demonstraţie a creaţiei lor - un actor va susţine o mică reprezentaţie, un solist va interpreta o creaţie din repertoriul propriu, sau un pictor va dărui oraşului o lucrare proprie.
Astfel, cu ocazia celor 550 de ani de atestare documentară a oraşului Sfântu-Gheorghe ca aşezare urbană, vor oferi cadouri din producţiile proprii artişti precum tenorul Bálint József, Dancs Annamari – recital musical şi operetă, Ütő Gusztáv – performanţă, Trupa de Păpuşi „Cimborák” – spectacol pentru copii, Kelemen István şi Gáspár Csaba – „Impro-Víziók” (improvizaţii vioară), Snaps Vocal Band – muzică clasică şi jazz, trupa „Százlábúak” – dans popular, M Studio – spectacol cu jocuri de foc. Astfel de cadouri demonstrative vor oferi însă şi cei de la Clubul de Debate, echipa Sepsi BC printr-o sesiune de autografe sau câştigătorul Campionatului român de karate Vass László Hunor, printr-o demonstraţie de karate.
Primăria Sfântu Gheorghe a lansat însă un apel asemănător către toţi locuitorii din oraș, aceştia fiind aşteptaţi mâine seară la deschiderea manifestărilor cu câte un mic obiect pe care să-l dăruiască urbei. Cadourile de la oameni vor fi preluate personal de primarul Antal Arpad, urmând a fi duse în Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană „Magma”. Din 3 aprilie, mai mulţi artişti plastici vor începe să lucreze la o creaţie care va fi realizată din obiectele colectate de la oameni, lucrarea finală urmând a fi, desigur, expusă.
Pentru cetăţeni, municipalitatea lansează Campania ”Cadoul meu pentru Sfântu-Gheorghe!”, acţiunea desfăşurându-se pe tot parcursul acestui an şi axându-se pe trei elemente cheie: prezentarea personalităţilor şi valorilor locale, promovarea responsabilităţii civice şi implicarea cât mai multor cetăţeni în ceea ce înseamnă activitatea oraşului.
Potrivit primarului Antal Arpad, programele din cadrul evenimentului se adresează tuturor, mai multor grupuri de ţintă care au arii de interes diferite, integrându-se astfel în concepţia generală a evenimentelor aniversare Sfântu Gheorghe - oraş de 550 de ani.
„Prin acest eveniment simbolic de deschidere a şirului de evenimente, Primăria doreşte să motiveze populaţia să participe activ în viaţa oraşului – pentru că oraşul suntem noi, noi toţi. Este important să se formeze simţul civic, o mentalitate nouă, o atitudine proactivă a locuitorilor oraşului faţă de soarta acestuia, să se conştientizeze faptul că aportul lor personal contează foarte mult în imaginea de ansamblu, care nu este alta decât Sfântu- Gheorghe. Noi toţi suntem responsabili pentru viitorul oraşului”, a explicat Antal Arpad întreaga concepţie a manifestărilor.
Evenimentele dedicate celor 550 de ani de atestare documentară ca aşezare urbană pentru Sfântu Gheorghe se vor întinde pe parcursul acestui întreg an, programele planificate în acest sens cuprinzând acţiuni culturale, creativ-interactive şi distractive – muzică şi sport. Potrivit autorităţilor locale, programele se vor axa în primul rând pe o aniversare care să ofere o mai adâncă cunoaştere a municipiului Sfântu-Gheorghe, dorindu-se ca dezvăluirile trecutului să fie interesante pentru locuitorii oraşului şi să vorbească în acelaşi timp despre prezent. În acest sens, la nivelul CL s-a constituit o echipă formată din specialişti în istorie, care lucrează la organizarea aniversării celor 550 de ani – programe şi expoziţii. În cadrul acestor manifestări, autorităţile locale vor dezveli şi două statui, una dintre ele fiind copia statuii Sfântului Gheorghe din Praga.
Evenimentele dedicate celor 550 de ani de atestare documentară a oraşului Sfântu-Gheorghe vor fi organizate de Primărie în parteneriat cu Muzeul Naţional Secuiesc şi Biblioteca Judeţeană Bod Peter şi alte instituţii, asociaţii culturale şi sportive.