ACTUALITATE 3 octombrie 2011

În Sfântu-Gheorghe începe lupta cu ciorile

de Monica Vrânceanu | 66 vizualizări
Metoda aplicată pentru alungarea ciorilor din Parcul Central va fi cea a zgomotelor și luminilor şi va începe pe 17 octombrie, după ora 10 seara Asociația de Protecție a Animalelor Rara Avis va începe din 17 octombrie ofensiva împotriva ciorilor care au pus stăpânire pe Parcul Central din Sfântu-Gheorghe.

Metoda aplicată pentru alungarea ciorilor din Parcul Central va fi cea a zgomotelor și luminilor şi va începe pe 17 octombrie, după ora 10 seara

Asociația de Protecție a Animalelor Rara Avis va începe din 17 octombrie ofensiva împotriva ciorilor care au pus stăpânire pe Parcul Central din Sfântu-Gheorghe. În acțiune vor fi implicați 20 de membri ai Asociației, iar președintele acesteia, Kelemen Laszlo, spune că metoda aplicată pentru alungarea ciorilor va fi cea a zgomotelor și luminilor. Primăria Sfântu-Gheorghe și Asociația Rara Avis au încheiat un proiect de colaborare, finanțat cu 20.000 de lei de către autoritățile locale și prin care se speră alungarea definitivă a ciorilor.

Kelemen Laszlo a explicat că proiectul finanțat de Primărie se bazează pe emiterea unor sunete și pe lansarea unor lumini menite să sperie ciorile. În acest sens, s-a achiziționat o aparatură specială, iar cei de la Rara Avis speră că oamenii vor fi înțelegători în ceea ce privește gălăgia și luminile utilizate noaptea pentru alungarea acestor păsări.

”Trebuie să se știe că ciorile pe care vrem să le alungăm sunt cele care revin aici în fiecare toamnă, în vreme ce ciorile care bântuie acum în Parc sunt dintre cele venite de prin Ucraina sau Rusia. Problema mare este însă aceea că în curând nu ne vom mai confrunta doar cu ”ciorile-oaspeți pe câteva luni” ci și cu ciorile autohtone, deoarece se pare că multe ciori și-au făcut cuiburi în Parc… ceea ce înseamnă că depun ouă din care ies pui. Până în 2003 nu era nicio cioară în Parc, s-au înmulțit de atunci încoace și asta se explică prin faptul că în oraș temperatura este mai ridicată cu câteva grade decât în pădure, iar ele vin aici să se adăpostească de frig”, a arătat Kelemen.

„Spectacol” de lumini şi zgomote după 10 seara

Prin urmare, din 17 octombrie cei de la Rara Avis vor organiza adevărate ”spectacole” cu lumini și zgomote în Parcul Central, în fiecare seară după ora 22; Kelemen Laszlo a mai spus că speră ca această metodă să alunge ciorile în 3-5 săptămâni.

La Sfântu-Gheorghe a existat anul trecut inclusiv un proiect care presupunea amplasarea unor difuzoare speciale în Parc, sistem prin care zburătoarele gălăgioase ar fi fost alungate. Aparatura și întreaga tehnică aparțineau însă unor specialiști din Ungaria, care au venit la Sfântu-Gheorghe, au analizat situația și au oferit soluția montării pe clădirile din jurul Parcului și pe copaci a 12 difuzoare prin care s-ar fi emis unele sunete de răpitoare care ar fi indus teama în ciori, astfel încât acestea să plece. Deoarece costul întregului proiect s-a ridicat însă la 15.000 de euro și nu exista nicio garanție în sensul rezolvării întregii chestiuni, municipalitatea nu a aprobat finanțarea acestuia.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.