ACTUALITATE 15 februarie 2017

Serviciile sociale de îngrijire la domiciliu din judeţ, rămase fără subvenţii de la stat

de Iulia Drăghici - Taraș | 1895 vizualizări

„Un sistem de îngrijire clădit de 15 ani este un nimic pentru Statul Român”, Fundația Creștină Diakonia Filiala Sfântu Gheorghe

Unitatea de îngrijire la domiciliu a Fundației Creștine Diakonia – Filiala Sfântu Gheorghe a rămas fără bani pentru luna februarie, în urma deciziei Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale de a sista o parte din subvenţiile de stat acordate organizaţiilor şi fundaţiilor care se ocupă de servicii de îngrijire la domiciliu. Circa 900 de pacienţi din 54 de localităţi covăsnene ar putea rămâne fără serviciile fundaţiei din această cauză.

„Fundația Creștină Diakonia Filiala Sfântu Gheorghe cu Unitatea de îngrijire la domiciliu a rămas practic fără banii de la stat pentru luna februarie. Lunar 900 de pacienți, domiciliaţi în 54 de localități, 33 de persoane angajate – îngrijitori și asistenţi medicali cu normă întreagă beneficiază de aceşti bani. Un sistem de îngrijire clădit de 15 ani este un nimic pentru Statul Român. Iniţial ni s-au votat 40.800 lei lunar! Nu am primit, deşi a fost solicitată, nicio clarificare privind motivele care au determinat o astfel de decizie. Totodată, avem nevoie de precizări legate de ceea ce au în vedere pentru lunile următoare. Acest lucru este ceva definitiv, sau doar o joacă a Ministerului pentru o lună?”, se întreabă conducerea Diakonia din Sfântu Gheorghe, printr-un comunicat de presă semnat de Anna Toth, directorul Departamentului de servicii pentru Vârstnici al Fundaţiei de la Filiala Sfântu Gheorghe.

Directorul Fundaţiei Creştine Diakonia şi Casa Írisz, Makkai Péter, susţine că din cauza sistării subvenţiilor destinate finanţării serviciilor sociale, „suma luată de la personalul care prestează servicii de îngrijire la domiciliu reprezintă o pierdere financiară uriaşă şi totodată aproape jumătate din bugetul Fundaţiei Diakonia. (...) Prin acest fond se asigură un loc de muncă pentru acele persoane care zi de zi vizitează persoane cu handicap, imobilizate la pat sau persoane care trăiesc singure şi nu are cine să aibă grijă de ele: le duc medicamente, fac focul, fac curat, dau o mână de ajutor unde se simte nevoie”, a explicat Makkai Péter, care este de părere că deşi noul Guvernul susţine că majorează alocaţiile sociale de stat, de fapt taie sumele promise.

Discriminare

Într-un comunicat de presă, Consiliul Operativ al Fundaţiei Creştine Diakonia transmite că organizaţia se declară discriminată de această decizie. În plus, aceştia notează că nu doar Serviciul de Îngrijire la Domiciliu, dar şi proiectele care vizează integrarea minorilor au fost private total de subvenţii.

„Acest fapt pune în mare pericol însăşi activitatea pe viitor a fundaţiei noastre. Serviciul de peste 15 ani prin care am venit în ajutorul celor nevoiaşi a avut de înfruntat an după an multe greutăţi. Hotărârea din ianuarie a acestui an a Ministerului Social este însă o lovitură mult prea mare, punând în pericol însăşi colaborarea noastră cu organele de stat aferente. Serviciile noastre au vizat pe toţi cetăţenii nevoiaşi indiferent de sex, religie sau naţionalitate, baza acestor servicii fiind iubirea aproapelui, aşa cum Iisus ne-a învăţat. Pe această bază ştiindu-ne am putut să învingem toate greutăţile de până acum, dintre care nu puţine au venit tocmai de la organele de stat şi guvernamentale. Stând mai departe pe acest temei, sperăm să depăşim şi acest obstacol. Spre realizarea acestui ţel cerem sprijinul întâistătătorilor Bisericilor noastre, al politicienilor, conducătorilor firmelor şi instituţiilor, precum şi al tuturor cetăţenilor de bună credinţă ai societăţii noastre”, arată comunicatul de presă.

Scrisoare deschisă către Lia Olguța Vasilescu, Ministrul Muncii și Justiției Sociale

Fundaţia Creştină Diakonia a trimis o scrisoare către ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu, prin care precizează că în lipsa subvențiilor, ONG-ul „va ajunge în situația de a putea acorda servicii doar la o infimă parte a beneficiarilor noștri, majoritatea lor rămânând practic abandonați din punct de vedere social. Menționăm că aria noastră de activitate este predominant în rural, unde accesul la servicii publice este mai scăzut, și unde nu există ofertă de servicii publice similare. Apreciem că 7-8.000 de persoane în vârstă, bolnavi cronici, cu grade de dependență crescute, care adesea trăiesc singuri, de la o zi la alta vor rămâne neasistați. Din prisma angajaților noștri, probabil vom pierde peste jumătate din cei 106 de angajați, iar din prisma ONG-ului vom pierde cea mai valoroasă parte a resurselor noastre, resursa umană, construită greu, în timp îndelungat și cu multe investiții”, arată scrisoarea semnată de directorul general Hegedűs Ludovic.

Consiliul Judeţean Covasna dublează bugetul alocat serviciilor sociale de îngrijire la domiciliu

Consiliul Județean (CJ) Covasna vine în sprijinul organizaţiilor care au suferit pierderi în urma alocării subvenţiilor şi dublează suma alocată finanţării serviciilor sociale de îngrijire la domiciliu, de la 400 mii lei la 800 mii lei. Potrivit CJ, nu doar Diakonia, ci şi Caritas se află în situaţia de a rămâne fără fonduri.

După adoptarea bugetului județean, organizațiile societății civile care prestează astfel de servicii sociale vor putea depune proiecte la instituția județeană.

„Pentru a salva activitatea crucială a organizaţiilor Diakonia şi Caritas, dublăm suma fondului social instituit de Consiliul Judeţean Covasna, destinat pentru finanţarea nerambursabilă a serviciilor sociale, deoarece Ministerul Muncii a sistat subvenţia de stat acordată organizaţiilor şi fundaţiilor care prestează servicii de îngrijire la domiciliu”, a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor.

Acesta a subliniat în discursul său că organizaţiile Fundaţia Creştină Diakonia şi Caritas Alba Iulia au fost „abandonate de Guvern, iar autorităţile publice judeţene preiau şi de această dată sarcini de la stat, care ar trebui finanţate şi la nivel naţional. Vom continua să întindem o mână nevoiaşilor, este important pentru noi ca persoanele vârstnice şi defavorizate să beneficieze de o îngrijire adecvată, prin urmare, sprijinim cu prioritate activitatea acelor organizaţii ale societăţii civile care prestează servicii sociale”, a declarat Tamás Sándor.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.