ACTUALITATE 29 ianuarie 2014

Sentință definitivă: Redeschiderea Spitalului de la Vâlcele este nefondată

de Monica Vrânceanu | 826 vizualizări

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, afirma public că Spitalul de la Vâlcele se va redeschide

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a declarat ca nefondat recursul făcut de Sindicatul Sanitas Covasna cu susținerea Asociației Distroficilor Muscular din România (ADMR), prin care se ceruse la Curtea de Apel Brașov relocarea activității Centrului de Patologie Neuromusculară „Dr. Radu Horia”. Sentința ÎCCJ este definitivă și irevocabilă și vine la câteva luni de când ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, afirma public că Spitalul de la Vâlcele – mutat în 2011 ca Secție la Întorsura Buzăului, se va redeschide.

Dezamăgiți de justiție, distroficii se văd învinși

Președinta ADMR, Maria Teodorescu, ne-a declarat că sentința a venit ca un șoc pentru bolnavii distrofici care în ultimii doi ani au sperat continuu la o redeschidere a Spitalului de la Vâlcele, tocmai pentru că acești oameni nu s-au regăsit în condițiile Secției de la Întorsura Buzăului. Maria Teodorescu a amintit despre anul 2011, când s-a luat decizia închiderii locației de la Vâlcele iar medicii și pacienții au fost „mutați” la Întorsura, un loc care i-a nemulțumit pe bolnavii distrofici încă de la început, și asta pentru că acolo nu aveau avantajele unei clime mai blânde și condițiile exterioare cu aer curat de la Vâlcele. În plus, bolnavii s-au plâns în repetate rânduri de spații strâmte, neadaptate condițiilor lor de oameni în scaune rulante și au sperat continuu că ceva se va schimba și se vor întoarce la Vâlcele. Tocmai pe aceste considerente, susține Maria Teodorescu, închiderea din 2011 a fost marcată de proteste ample și intervenții nenumărate.

„Cei internați în spital, alături de reprezentanții ADMR-ului, cadrele medicale, autoritățile locale și Sindicatul Sanitas, am trecut la toate formele de protest. (…) Am semnalat atunci modul abuziv în care s-a ordonat închiderea Spitalului și deportarea distroficilor la Întorsura Buzăului. La finele lui 2011, alături de Sindicatul Sanitas, ne-am adresat Instanței pentru anularea parțială a H.G. 489/2011, respectiv Art 1. aliniat 4, solicitând relocarea la Vâlcele. Curtea de Apel Brașov ne-a respins cererea, după care ne-am adresat la ÎCCJ. (…) Încrederea în Justiția Română a fost însă spulberată – după ce ministrul Eugen Nicolăescu și-a bătut joc de 35.000 de distrofici, declarând public că închiderea Spitalului de la Vâlcele a fost o eroare și că îl va redeschide urgent, s-a răzgândit și nu a mai făcut nimic în acest sens. În ce țară trăim? Ceaușescu a fost împușcat pentru genocid, înfometarea poporului, subminarea economiei naționale. Astăzi, istoria se repetă – cei care guvernează țara supun poporul român la aceleași tratamente”, a declarat Maria Teodorescu, după aflarea deciziei ÎCCJ.

Își vor căuta dreptatea la CEDO

Președintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, ne-a declarat la rândul său că sentinţa ÎCCJ este nemulțumitoare și revoltătoare, mai ales în condițiile în care Ministerul Sănătății a recunoscut public eroarea închiderii Spitalului de la Vâlcele.

„Cei de la ÎCCJ au susținut în sentință că noi nu avem un interes public în cererea de relocare a Spitalului, adică redeschiderea celui de la Vâlcele, și că la închiderea acestuia, în 2011, nu s-ar fi încălcat niciun drept privat. În consecință, vom face un memoriu pe care îl vom prezenta la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru că suntem de părere că au fost încălcate drepturile distroficilor muscular. A fost închis un spital unic în țară, nu se poate pretinde că nu s-au încălcat drepturile unor oameni”, a declarat Neagovici.

Spitalul de la Vâlcele, singurul cu profil de patologie neuromusculară din țară, a fost închis în 2011 iar bolnavii mutați într-o secție de profil înființată la Întorsura Buzăului, într-o clădire nouă cu condiții mai bune, unde lipsesc însă lucruri esențiale, printre care accesul la zone verzi și o climă propice.

În România sunt 35.000 de cazuri înregistrate de distrofii musculare, iar în Spitalul din Întorsura Buzăului pot fi internaţi doar 45 de pacienţi pe serie, adică aproximativ 540 de pacienţi pe an. Potrivit unui memoriu al ADMR pentru redeschiderea Spitalului de la Vâlcele, aici se făceau peste 1.500 de internări anual. La doi ani de la închiderea Spitalului de la Vâlcele, însă, majoritatea personalului medical de acolo şi-a găsit de lucru în altă parte, iar întoarcerea acestora nu poate fi garantată. În actualele condiţii de lipsă acută de medici, nu se ştie care ar fi rezolvarea pentru Vâlcele, mai ales că fosta clădire în care funcționa Spitalul s-a degradat, ba chiar au mai fost şi furate lucruri de aici.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Molea Stefan, 21 februarie 2014
Am fost la Valcele cu fiica mea la tratament . Cand am aflat ca s-a inchis, am fost indurerat si intrigat. Nicolaescu, pacat ca a recunoscut tardiv prostia facuta, dar ce scuza sa gasim pentru citeste integral
Eugen, 1 februarie 2014
Mutarea pacientilor s-a facut in folosul lor, in folosul cadrelor medicale si in paguba fostei conduceri. Spitalul de la Vilcele, se putea inchide asa cum, spre exemplu, s-au inchis multe sanatorii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.