Șeful ISU Covasna: „Oamenii trebuie să înţeleagă că 112 nu e de joacă”
Astăzi este Ziua Pompierilor din România
În primele 8 luni ale anului, echipajele de pompieri și SMURD ale ISU Covasna au intervenit la un număr de 1.531 de cazuri, adică 6,3 cazuri pe zi (în medie). Cele mai multe solicitări au fost pentru SMURD, 1.330.
Incendii au fost și vor mai fi
Șeful ISU Covasna, colonelul György Alfons, spune că numărul intervențiilor a rămas constant față de anul trecut. „În primele 8 luni ale anului am avut 68 de incendii, 30 de incendii de vegetație, 32 de acțiuni pentru protecția comunității și 54 de alte acțiuni de urgență. Așa cum este peste tot, cele mai multe intervenții au fost pe partea de SMURD, 1330. Din fericire însă nu am avut victime. Incendii au fost și vor mai fi, dar este foarte important ca noi să salvăm vieți” – a declarat György Alfons. Acesta a menționat că față de aceeași perioadă a anului trecut numărul incendiilor a scăzut de la 108 la 68.
Colaborare bună cu Ambulanța
De câteva luni, dispeceratul Ambulanței se află la ISU Covasna, iar György Alfons spune că între cele două instituții s-a închegat o colaborare foarte bună. „Avem o relație foarte bună cu cei de la Ambulanță, colaborăm la cazuri, și ceea ce ne bucură este faptul că nu am avut nicio reclamație legată de intervenția SMURD, așadar colegii mei își fac treaba” – spune șeful ISU Covasna. În ceea ce privește garajele pentru autospecialele SMURD, György Alfons spune că acestea se vor construi, sunt demersuri în acest sens atât cu cei de la Consiliul Județean Covasna, cât și cu autoritățile locale din Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului și Târgu Secuiesc.
Ajutor de la voluntari
Un rol important în stingerea incendiilor, și implicit în protejarea oamenilor și a bunurilor, îl au detașamentele de pompieri voluntari. Asemenea formațiuni sunt în toate zonele județului, iar György Alfons spune că de multe ori acestea sunt cele care lichidează câte un incendiu înainte ca pompierii ISU să ajungă la fața locului. Statistica pe primele 8 luni arată că pompierii voluntari au stins peste 20 de incendii, dintre care cele mai multe au fost în zona Sfântu Gheorghe.
Alarme false
În primele 8 luni ale anului, ISU Covasna a primit 3 alerte false, iar în 10 cazuri pompierii sau cei de la SMURD s-au deplasat fără intervenție. Șeful ISU Covasna spune că alarmele false constituie o problemă, dar că vor mai trece mulți ani până când cei care fac asemenea „glume” vor înțelege că pompieri pot salva chiar viața lor, și să nu se joace cu numărul unic de urgență 112.
„Cei care fac alarme false sunt în general tineri, teribiliști, care păcălesc operatorul de la 112 și uneori ne păcălesc și pe noi. Am avut cazuri în care cineva a vrut să facă o glumă unui consătean, să aibă acela pompierii în fața porții. Cei care fac asemenea lucruri sunt actori destul de buni, și va mai trece multă vreme până când vor înțelege că pompierii sau paramedicii le pot salva viața chiar lor. Doamne ferește să se întâmple ceva și să nu avem echipaj pentru că angajații noștri sunt plecați la o alarmă falsă” – a declarat György Alfons.
Acesta a precizat că din moment ce își dau seama că au de-a face cu o alarmă falsă, dau cazul Poliției și au fost cazuri în care „glumeții” au fost prinși și amendați.