ACTUALITATE 19 septembrie 2012

Secții noi la Palatul Copiilor

de Székely Emőke | 104 vizualizări

Copiii din Sfântu Gheorghe pot alege dintre cele 23 de cercuri care vor funcționa gratuit în anul școlar care tocmai a început.

Ornitologie şi pictură pe lemn și sticlă sunt cele două secții noi din cadrul Palatului Copiilor din Sfântu Gheorghe. Pe lângă acestea, activitatea cercurilor deja cunoscute va începe în octombrie. Așa cum a fost și până acum, totul este gratuit.

Dansuri, sport, foto și multe altele

Copiii din Sfântu Gheorghe pot alege dintre cele 23 de cercuri care vor funcționa în anul școlar care tocmai a început. Gravură, sculptură, electronică. Protecția mediului, muzică ușoară, dans popular, modern sau de societate, foto, video sau chimie-biologie aplicată sunt doar câteva dintre atracțiile care își așteaptă adepții. De asemenea, începând din octombrie vor porni și două cercuri noi, cel de ornitologie și cel de pictură pe lemn și sticlă. Sportul are un loc aparte în paleta Palatului Copiilor – vor porni cercuri de tenis de masă, karting, handbal, schi și înot. Cursurile de schi constituie o noutate, iar directorul Palatului Copiilor Sfântu Gheorghe, Kerekes Jenő, spune că interes pentru acest sport există. „Acum am reușit să avem profesor calificat pentru cursurile de schi. I-am dus pe copii și anul trecut la schi, dar acum un specialist se va ocupa de ei, ceea ce este cu totul altceva. Fiind un sport de sezon, când va fi zăpadă copiii vor merge la Șugaș Băi, dar până atunci vor face cursuri de orientare turistică” – ne-a declarat  Kerekes Jenő. El ne-a mai spus că la Palatul Copiilor din Baraolt va porni de anul acesta un cerc de dans popular, iar la cel de la Covasna un cerc de mâini îndemânatice.

Festivalul dovlecilor

Peste 300 de dovleci vor fi vedetele evenimentului care va avea loc duminică. Festivalul dovlecilor s-a bucurat de interes crescut și anul trecut, iar conducerea Palatului Copiilor se așteaptă ca și anul acesta să fie la fel. Copiii vor avea ocazia să confecționeze lămpi sau sculpturi din dovleac. „În ciuda secetei, dovleci s-au făcut și anul acesta. E drept, nu sunt atât de mari ca și în anii trecuți, dar avem suficienţi pentru a prepara deja cunoscutele bunătăți: gem, compot și chifteluțe din dovleac. De asemenea, vom organiza și o expoziție de dovleci, unde îi așteptăm pe cei care au exemplare mai deosebite, iar la final vom acorda și premii” – spune Kerekes Jenő. Festivalul dovlecilor va avea loc duminică de la ora 10. Dat fiind faptul că festivalul face parte din evenimentele legate de Festivalul Internațional de Dans Popular și târgul de toamnă, organizate de Primăria Sfântu Gheorghe la acest sfârșit de săptămână, locația Festivalului nu a fost deocamdată stabilită.

Profesori devotați

În altă ordine de idei, directorul Kerekes Jenő spune că profesorii care se ocupă de copii, o fac cu mare drag. „Cadrele care lucrează la noi sunt cu adevărat pasionate de disciplinele pe care le predau. Nu de puține ori dansul, pictura sau alte materii sunt pasiunile acestor profesori. Așa se face că niciodată nu s-au plâns de salariul care este foarte mic și nici de faptul că trebuie să plece la sfârșit de săptămână la diferite evenimente sau concursuri” – spune directorul.

Diplome recunoscute

O altă noutate în cadrul Palatului Copiilor este faptul că acei elevi care frecventează un anumit cerc timp de trei ani primesc o diplomă de competențe. „Acest act este recunoscut atât de Ministerul Educației, cât și de Ministerul Muncii, dar nu poate înlocui alte acte de studii. Consider că este un lucru benefic, dat fiind faptul că un copil care frecventează timp de trei ani cercul de fotografie sau de video, de exemplu, are cu adevărat cunoștințe care îi vor folosi în viață” – este de părere Kerekes Jenő.

Peste 1.000 de copii

Anul trecut au frecventat cercurile Palatului Copiilor din Sfântu Gheorghe 1.398 de copii. Lor li se adaugă colegii din Covasna, Întorsura Buzăului, Baraolt și Târgu Secuiesc. Trebuie știut faptul că aceste cercuri sunt gratuite. Înscrierile pentru acest an au început deja și se vor termina pe 28 septembrie. Doritorii se pot prezenta la oricare dintre palatele menționate mai sus zilnic între orele 13-17 pentru ca din octombrie să facă parte din marea familie a Palatului Copiilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.