ACTUALITATE 4 august 2015

Secretele dresajului de câini, dezvăluite de un profesionist covăsnean

de Mirela Cara Dragu | 5340 vizualizări

De când a fost îmblânzit, câinele a devenit prietenul consacrat al omului, renumit pentru loialitatea față de acesta și pentru puterea de supunere și ascultare. Pe marginea inteligenței câinelui s-a scris și s-a vorbit îndelung, teoriile ajungând să propovăduiască o inteligență superioară a câinelui în raport cu alte animale, nu doar de tip cognitiv, ci și emoțional.

Pentru un dresor, câinele își depășește statutul de membru al familiei, devenind chiar un partener de lucru, între cei doi dezvoltându-se treptat o relație de încredere reciprocă, în special când este vorba despre un antrenament pentru competiții, la care participă câinii special antrenați în acest sens.

O zi din viața unui câine de competiție

Cei care nu și-au pus niciodată problema, ar trebui să știe că viața unui câine de competiție seamănă destul de bine cu viața unui sportiv. Ea diferă în foarte multe aspecte de viața unui câine de familie. „Un om care face sport de plăcere merge și aleargă la stadion când are chef. Sportivul însă, vrea, nu vrea, trebuie să respecte un anumit regim de viață, o anumită alimentație, un anumit program”, ne-a dezvăluit Bogdan Chirovan, dresor din Sfântu Gheorghe cu renume național.

El a precizat că o zi obișnuită din viața unui câine de competiție începe foarte devreme dimineața, în jurul orei cinci și jumătate, când de regulă pleacă să adulmece urma. Revenit acasă, face alte exerciții, în funcție de competițiile pentru care se antrenează și abia după-amiaza târziu are un program de voie. „Se merge la urmă dimineață. Acolo se consumă două, trei ore. Eu mă duc apoi să lucrez și la câinii din oraș cu care fac dresaj de bază, după care mă întorc la câinii mei și reiau antrenamentele. Într-o zi facem disciplină, într-o zi pază, până la cinci, șase seara”, ne-a explicat Bogdan Chirovan.

Smart Dogs dresaj caini august 2015 - 5

Personalitatea câinilor diferă chiar dacă sunt din aceeași rasă

Vi s-a întâmplat probabil să descoperiți că un câine pe care îl deține un prieten are un comportament complet diferit de câinele altei persoane. Aceste diferențe remarcabile sunt date de personalitatea fiecărui câine. „Fiecare câine are personalitatea lui, care diferă chiar dacă vorbim de câini din aceeași rasă. Câinii au caractere care pot fi observate – întocmai ca și cele ale oamenilor. Unul e mai leneș, altul e mai harnic, unuia îi place să se joace mai mult, altuia nu, unul e mai sociabil, altul e mai puțin sociabil, unul mănâncă mai mult, altul mai puțin, ne informează dresorul.

Recompensa este baza dresajului

Câinii care obțin performanțe deosebite în competiții au în spate mii de ore de muncă împreună cu un om care se pricepe să îi stimuleze. Cel mai la îndemână mod de a determina un câine să asculte și să execute comenzi este promisiunea unei recompense. „Noi trebuie mai întâi să aflăm ce-i place câinelui să facă cel mai mult și să transformăm acel lucru în recompensă. Îi place să mănânce, folosim mâncarea ca recompensă, îi place să se joace, folosim jucăriile, îi place să se joace într-un anumit fel, trebuie să te joci în felul acela”, ne învață Chirovan.

Înainte însă de a descoperi ce-i place este nevoie să îi acorzi câinelui atenție, să îl analizezi și să îl înțelegi, ca să îți dai seama care va fi cel mai eficient mod de lucru cu el. „Lucrând, trăind alături de câine în fiecare zi, îți dai seama de fiecare câine ce adoră să facă mai mult. Dresajul se abordează în mod diferit, în funcție de ceea ce-i place câinelui. Nu poți să faci nimic forțat, pentru dacă ai făcut forțat, automat s-a dus bucuria de a lucra”, dezvăluie dresorul profesionist, care adaugă că metodele militărești cu bătaie pe picior și smucituri din lesă nu se mai aplică în zilele noastre, căci ele timorează câinele și duc la un dresaj mecanic, care se observă. „Mai sunt situații când trebuie să mai faci și anumite lucruri mecanic, dar de regulă noi le evităm. Bătaia nu e deloc o soluție, e cea mai mare problemă. Nu se poate să nu te asculte câinele, mai ales dacă începi cu el de mic”, mai spune Chirovan.

Secrete prin care îți poți dresa singur câinele

Cei care doresc să își determine animalele de companie să asculte anumite comenzi, trebuie să nu uite să își asume în primul rând postura de șef în fața câinelui. „Câinele în haită ocupă întotdeauna ultimul loc. El are nevoie de un șef. Câinele care nu are șef, dacă nu identifică unul imediat, nu se simte comod. El e debusolat pentru că este un animal dependent. Câinele care nu are un șef în apropiere se propune șef pe sine. De aceea, acolo unde proprietarii sunt prea permisivi veți veda câini care nu ascultă, sunt obraznici și fac tot ce vor. Pentru că nu au detectat șeful. Câinele trebuie să fie condus. Se simte foarte bine și foarte comod când este condus”, ne învață specialistul în dresaj care susține că nu trebuie să ne facem mustrări de conștiință atunci când încercăm să dresăm câinele.

Un alt secret al dresajului constă în a-l condiționa pe câine prin mâncare. „Câinele care trebuie dresat nu are mâncare în castron niciodată. Mâncarea este doar la dresor și este folosită ca recompensă, mai ales în cazul câinilor de performanță. Lucrurile sunt mult mai simple în cazul câinilor care sunt dresați ca să fie animale de companie, spune el.

Prin urmare, ca să vă dresați singur câinele trebuie să descoperiți acel lucru care îi place câinelui cel mai mult pentru ca acel lucru să poată fi transformat în recompensă. Uneori puteți aplica pedepse – dar nu cu bătaia! O pedeapsă dură pentru câine ar fi să nu primească recompensa.

Smart Dogs dresaj caini august 2015 - 4

Deși orice câine poate fi dresat, nu oricine poate fi dresor

Și totuși controlarea unui câine și dresarea lui nu sunt operațiuni atât de simple pe cât par. E nevoie în primul rând de foarte multă răbdare, dar și de priceperea de a găsi cele mai bune metode de la câine la câine, dresajul fiind un domeniu în care tot timpul rămâne ceva de învățat. „Anul acesta, de exemplu, am învățat antrenamentul sistematic pentru disciplină, mai exact când trebuie să vină recompensa. Sunt anumite puncte pe traseu într-o competiţie, în care trebuie să îi dai câinelui recompensa. Aceste puncte trebuie stabilite dinainte de dresor. Și trebuie să începi cu recompensa încă de la prezentarea la arbitru. După ce ai făcut prezentarea, imediat îi dai recompensă. Pleci de la arbitru, te așezi la poziția de start, poți să-i dai acolo, poți să-i dai în altă parte, dar câinele să nu știe când o să primească recompensa, dar să se aștepte că o poate primi oricând. Atunci menține atenția la tine, sperând la recompensă. În examen, n-o să vină niciodată recompensa asta, dar eu încerc să-l condiţionez și să-i dau mingea, de exemplu, când s-a terminat examenul”, mai spune dresorul.

Câinele dresat nu este mai chinuit, ci mai protejat

Bogdan Chirovan consideră că toți câinii ar trebui dresați pentru că în felul acesta ei ar fi mult mai în siguranță. „Un câine dresat este mult mai relaxat. Un câine nu are discernământ, poate ieși acum în mijlocul drumului și să-l calce mașina. De aceea, toți stăpânii de câini ar trebui să facă efortul de a-și dresa câinele. În Belgia, de pildă, nu ai voie să ieși pe stradă cu un câine care nu are o hârtie din care reiese că a fost la o școală de dresaj de bază. Mai ales în cazul câinilor de talie mare, peste medie”, spune Bogdan.

În orice caz, o persoană neavizată nu poate dresa un câine pentru că nu știe să citească semnele corporale ale câinelui, prin care acesta transmite mesaje. Contrar părerii multora, câinele nu înțelege cuvinte, nici nu citește mesajele de pe buze, el înțelege doar tonalităţi. „Poveștile de genul „dresez câinele în limba chineză” sunt pentru internet. Nu există așa ceva. Poți în loc de „Șezi!” să spui „Genunchi!”, dacă el la această comandă înțelege că trebuie să se așeze, o să se aşeze”, mai spune instructorul canin.

Legile, vinovate de existența câinilor vagabonzi

În țările civilizate, există reguli foarte stricte în baza cărora se permite înmulțirea câinilor. „Din păcate, nu orice câine poate să se înmulțească legal. Un câine fără pedigree nu se poate înmulți legal. Nici dacă are pedigree lucrurile nu sunt mai simple. Căci și în acest caz, animalul trebuie să aibă o mușcătură perfectă, să aibă ambele testicule, să aibă radiografiile făcute și să fie perfect în regulă. Altfel, eu nu înmulțesc câinii. La câini sunt foarte stricte regulile astea pentru cine vrea să le respecte. La noi nu se respectă niciun fel de regulă și de aceea e strada plină de câini”, spune Chirovan.

Prin urmare, dacă doriți să aveți un câine, după ce v-ați asumat responsabilitatea totală de a-l crește și îngriji corespunzător, e bine să vă gândiți și să-l dresați, fie chiar și la nivel minimal. În felul acesta veți avea garanția siguranței câinelui și veți interacționa cu el cu mult mai multă plăcere.

Dacă cele câteva tehnici dezvăluite de dresorul profesionist, câştigător al unui număr mare de competiții naționale și internaționale, nu vă sunt de folos, încercați să apelați la ajutorul unui profesionist. Fiind o meserie care nu aduce mari beneficii financiare, s-ar putea totuși să găsiți destul de greu specialistul respectiv, însă rezultatul obținut merită toate eforturile.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.