ACTUALITATE 18 septembrie 2011

Se plăteşte renta viageră agricolă

de Székely Emőke | 66 vizualizări

Programul de plată a rentei viagere agricole a fost îngheţat de către Uniunea Europeană la finele anului 2009, însă toţi cei care au depus până atunci actele pentru acest program îşi vor primi banii, ne-a anunţat directorul APIA Covasna, Angela Negoiţă. Aceste dosare şi plăţile aferente au fost preluate de către APIA în luna februarie a acestui an.

Din cauza încetării acestui program, dosare noi nu se primesc de la finele anului 2009, dar cei care şi-au rezolvat actele până la acea dată şi au solicitat renta viageră agricolă îşi vor primi în continuare banii. Este vorba de 50 de euro pe hectar în cazul în care proprietarul terenului agricol dă în arendă terenul, şi de 100 de euro, dacă acesta îl vinde.

Directorul adjunct al APIA, Marius Popica, a declarat că există un proiect de lege pentru cei care doresc să beneficieze de rentă viageră agricolă, şi au peste 50 de ani. „Potrivit proiectului de lege, cei care vând terenul ar primi 200 de euro pe hectar, iar în cazul arendei ar fi trei categorii. Dacă proprietarul dă terenul în arendă pentru 5 ani primeşte 30 de euro, pentru arenda de 10 ani, 50 de euro, iar în cazul în care contractul de arendare se încheie pentru 15 sau peste, proprietarul ar primi 100 de euro pe hectar în fiecare an”, a explicat Marius Popica.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.